Νέος τρόπος διάθεσης των αντιβιοτικών φαρμάκων. Μόνο με φυλασσόμενη ιατρική συνταγή.

τυρναβος

Έχει ξεκινήσει και επίσημα από την 1η Σεπτεμβρίου ο νέος τρόπος διάθεσης των αντιβιοτικών φαρμάκων (εξαιρούνται τα τοπικής χρήσης), η οποία θα μπορεί να γίνει μόνο με την προσκόμιση στο φαρμακείο ηλεκτρονικής ιατρικής συνταγής που θα φυλάσσεται σε ηλεκτρονικά αρχεία από τα φαρμακεία.

anigif ambelon rizoulis - Νέος τρόπος διάθεσης των αντιβιοτικών φαρμάκων. Μόνο με φυλασσόμενη ιατρική συνταγή.

Χειρόγραφη συνταγή θα μπορεί να δίνεται σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις αδυναμίας έκδοσης ηλεκτρονικής όπως σε ασθενείς χωρίς αμκα, τουρίστες, μετανάστες κλπ, σε ασφαλισμένους των οποίων ο φορέας δεν έχει ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σε ασθενείς που νοσηλεύονται εντός νοσοκομείων ή ιδιωτικών θεραπευτηρίων, σε ασθενείς για τους οποίους γίνεται έκτακτη εισαγωγή μέσω ΙΦΕΤ συγκεκριμένων φαρμάκων που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και τέλος σε ζώα από κτηνιάτρους. Η χειρόγραφη συνταγή θα πρέπει να αναγράφει πλήρως όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται και στην ηλεκτρονική συνταγή και επιπρόσθετα το λόγο αδυναμίας έκδοσης ηλεκτρονικής. Οι χειρόγραφες συνταγές αντιβιοτικών από σήμερα 1 Σεπτεμβρίου φυλάσσονται σε ξεχωριστά αρχεία από τα φαρμακεία.

Ο καλύτερος έλεγχος στη χρήση των εν λόγω φαρμάκων έχει στόχο τον περιορισμό της ανάπτυξης ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων, τα οποία σε όλο τον κόσμο ευθύνονται για σωρεία επικίνδυνων για τον άνθρωπο λοιμώξεων. Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών αποτελεί ευθύνη όλων μας να περιοριστεί και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάντα οι φαρμακοποιοί και οι σύλλογοί μας.

Εκ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας

Θανάσης Κατσάνης
Περί Θανάσης Κατσάνης 14440 Άρθρα
Blogger - AmpelwnasNews 2011 - 2015 thejournal.gr 2016 Tirnavitikanea.com 2017 - 2020 τηλ.: 6981452329 tirnavitikanea@gmail.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*