Ποιοι πληρώνονται επιδόματα τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ποιοι πληρώνονται επιδόματα τη Μεγάλη Εβδομάδα

Η πρώτη καταβολή του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ. Ποιοι και πότε έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις ή να προχωρήσουν σε διορθώσεις. Το σχέδιο για την σταδιακή καταβολή των συντάξεων, το Δώρο Πάσχα και τα voucher στους «επιστήμονες».

Στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αναμένεται να δουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή. Ο πρώτος κύκλος υπεύθυνων δηλώσεων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 10 Απριλίου και βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρωθούν από την Μ. Τετάρτη 15/4 έως την Μ. Παρασκευή, 17 Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ολοκληρώθηκε και η προθεσμία που είχαν οι εργοδότες – επιχειρηματίες που έκλεισαν προσωρινά τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή για τις δηλώσεις αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Όσοι τυχόν δεν υπέβαλλαν δήλωση χάνουν τα ωφελήματα των φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών, την μείωση του επαγγελματικού τους ενοικίου, ενώ οι εργαζόμενοί τους χάνουν τα 800 ευρώ. Οι εργοδότες που πλήττονται και υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ μπορούν να θέτουν εργαζόμενους σε αναστολή μέχρι και την Δευτέρα 20 Απριλίου.

Όσο για τους εργαζόμενους που δεν πρόλαβαν το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, είτε επειδή ο εργοδότης τους δεν υπέβαλλε εγκαίρως την δήλωση αναστολής στην «Εργάνη», είτε επειδή οι ίδιοι δεν υπέβαλλαν την δήλωσή τους την ημέρα που προβλεπόταν, βάσει ΑΦΜ, έχουν άλλες δυο ευκαιρίες μέσα στον Απρίλιο για να υποβάλλουν ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση και να λάβουν τα 800 ευρώ.

Δύο νέοι κύκλοι αιτήσεων ισχύουν και για τους εργαζόμενους που θα μπαίνουν σε αναστολή από σήμερα έως και τις 20 Απριλίου. Όλοι – είτε εργάζονταν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή είτε σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ και μπαίνουν σε αναστολή από τους εργοδότες τους – υποβάλλουν δήλωση βάσει του ΑΦΜ τους.

Μοναδική και τελευταία ευκαιρία υποβολής αιτήσεων ισχύει για όσους το ΑΦΜ τους τελειώνει σε 1, καθώς η προηγούμενη δυνατότητα ήταν το Σάββατο 11 Απριλίου, καθώς και σε 2 καθώς η προθεσμία έληξε χθες Κυριακή 12 Απριλίου. Συνεπώς:

Οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 1 μπορούν να υποβάλλουν δήλωση την Τρίτη 21 Απριλίου προκειμένου να πληρωθούν από τις 5 Μαΐου και μετά.

Οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 2 μπορούν να υποβάλλουν δήλωση την Τετάρτη 22 Απριλίου. Και αυτοί θα πληρωθούν από τις 5/5.

Οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 3 θα μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις:

* Σήμερα, Μ. Δευτέρα 13 Απριλίου προκειμένου η αποζημίωση των 800 ευρώ να τους δοθεί με τις πληρωμές που έχουν προγραμματιστεί για τις 27 Απριλίου ή

* Την Πέμπτη 23 Απριλίου με προγραμματισμένη πληρωμή από τις 5/5.

Οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 4 θα μπορούν να υποβάλλουν:

* Αύριο, Μ. Τρίτη 14 Απριλίου– πληρωμή 27/4

* Την Παρασκευή 24 Απριλίου– πληρωμή 5/5

Οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 5 θα μπορούν να υποβάλλουν:

* Την Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου– πληρωμή 27/4
* Το Σάββατο 25 Απριλίου– πληρωμή 5/5

Οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 6 θα μπορούν να υποβάλλουν:

* Την Μ. Πέμπτη 16 Απριλίου– πληρωμή 27/4

* Την Κυριακή 26 Απριλίου– πληρωμή 5/5

Οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 7 θα μπορούν να υποβάλλουν:

* Την Μ. Παρασκευή 17 Απριλίου– πληρωμή 27/4

* Την Δευτέρα 27 Απριλίου– πληρωμή 5/5

Οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 8 θα μπορούν να υποβάλλουν:

* Το Μ. Σάββατο 18 Απριλίου– πληρωμή 27/4

* Την Τρίτη 28 Απριλίου– πληρωμή 5/5

Οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 9 θα μπορούν να υποβάλλουν:

* Την Κυριακή του Πάσχα 19 Απριλίου– πληρωμή 27/4

* Την Τετάρτη 29 Απριλίου– πληρωμή 5/5

Οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 0 θα μπορούν να υποβάλλουν:

* Την Δευτέρα 20 Απριλίου– πληρωμή 27/4

* Την Πέμπτη 30 Απριλίου– πληρωμή 5/5

Διορθώσεις

Σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου λήγει και η προθεσμία που έχουν εργοδότες και εργαζόμενοι που έκαναν αιτήσεις κατά το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου για να υποβάλλουν διορθώσεις, οι πρώτοι στο σύστημα Εργάνη, οι δεύτερη στην ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr. Όσοι θα υποβάλλουν δηλώσεις από 11 έως 20 στο δεύτερο κύμα θα μπορούν να διορθώνουν από 21 έως 23 Απριλίου, ενώ οι τελευταίοι δηλαδή όσοι δηλώσουν από 21 έως 30 Απριλίου θα διορθώνουν 1-3 Μαΐου.

Ήδη, στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη προστέθηκαν νέες οδηγίες για τη συμπλήρωση των δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Αναλυτικότερα ξεκαθαρίζεται πως:

1. Μια επιχείρηση δικαιούται να χαρακτηριστεί ως κλεισμένη εάν βρίσκεται στη λίστα των κλεισμένων ΚΑΔ τουλάχιστον ένα από τα εξής: α) ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας, β) ΚΑΔ Δευτερεύουσας Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερη ακαθάριστα έσοδα με βάση τη δήλωση Ε3 για το έτος 2018, γ) ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας τουλάχιστον ενός εκ των Παραρτημάτων της.

2. Μια επιχείρηση δικαιούται να χαρακτηριστεί ως πληττόμενη εάν βρίσκεται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ (αλλά όχι στων κλεισμένων) τουλάχιστον ένα από τα εξής: α) ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας, β) ΚΑΔ Δευτερεύουσας Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερη ακαθάριστα έσοδα με βάση τη δήλωση Ε3 για το έτος 2018.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι για τις επιχειρήσεις που με βάση το 2.α ή/και το 2.β μπορούν να χαρακτηριστούν ως πληττόμενες και με βάση το 1.γ μπορούν να χαρακτηριστούν ως κλεισμένες, τεκμαίρεται δυνατότητα επιλογής. Η εν λόγω δυνατότητα προστέθηκε στο σύστημα από τις 11/4 και αφορά τόσο αρχικές / συμπληρωματικές δηλώσεις, όσο και ορθή επανάληψη δηλώσεων που είχαν υποβληθεί μετά την ενεργοποίηση της λειτουργικότητας για τα Υποκαταστήματα στις 6/4/2020.

Σημειώνεται ότι η επιλογή έχει ισχύ για την κάθε δήλωση της ίδιας επιχείρησης ξεχωριστά, επομένως επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα επιλογής, μπορούν να υποβάλουν δύο (ή και παραπάνω) διαφορετικές δηλώσεις με διαφορετικό τύπο υπαγωγής στην κάθε μία. Υπενθυμίζεται ότι η βασική διαφορά των δύο κατηγοριών αφορά το διάστημα ισχύος του χρόνου αναστολής για το προσωπικό που περιλαμβάνεται στη δήλωση, καθώς στην πρώτη περίπτωση (κλεισμένη επιχείρηση) το εν λόγω διάστημα είναι αυστηρά 15/3/2020-30/4/2020, ενώ στη δεύτερη (πληττόμενη επιχείρηση), το διάστημα είναι από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και για 45 ημέρες.

Τονίζεται, ότι κατά το διάστημα υποβολής διορθωτικών δηλώσεων 11-13/4/2020, παραμένει ανοικτή και η δυνατότητα υποβολής αρχικών / συμπληρωματικών δηλώσεων για τις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί προσωρινά από Δημόσια Αρχή.

Έτσι, αν για μία επιχείρηση προκύπτει η δυνατότητα επιλογής τύπου υπαγωγής, όπως περιγράφηκε παραπάνω, τότε μπορεί να επιλέξει να εκτελέσει τις εξής ενέργειες:

-Για αρχική / συμπληρωματική δήλωση η οποία έχει υποβληθεί μετά την ενεργοποίηση της λειτουργικότητας για τα Υποκαταστήματα στις 6/4/2020, μπορεί, μέσω υποβολής ορθής επανάληψης αυτής, να αλλάξει τον τύπο υπαγωγής, είτε από κλεισμένη σε πληττόμενη, είτε από πληττόμενη σε κλεισμένη.

-Για αρχική / συμπληρωματική δήλωση η οποία έχει υποβληθεί πριν την ενεργοποίηση της λειτουργικότητας για τα Υποκαταστήματα στις 6/4/2020,η οποία έχει υποβληθεί ως πληττόμενη και είναι επιθυμητό ένα μέρος των εργαζόμενων σε αυτή να δηλωθούν σε αναστολή με τύπο υπαγωγής κλεισμένη, θα πρέπει να κάνει ανάκληση των αναστολών τους από την συγκεκριμένη δήλωση με ορθή επανάληψη αυτής και να υποβάλει νέα δήλωση, ως κλεισμένη, όπου θα δηλώνει σε αναστολή τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.

Επιπροσθέτως, με την δυνατότητα της ορθής επανάληψης μιας αρχικής ή συμπληρωματικής δήλωσης, μπορεί μία επιχείρηση, εκτός από τη μεταβολή του τύπου υπαγωγής υπό τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν, να πραγματοποιήσει και τις εξής αλλαγές:

-ανάκληση δήλωσης εργαζόμενου/ων σε αναστολή της/των σύμβασης/εων εργασίας

-προσθήκη ή/και διόρθωση στοιχείων που αφορούν την επαγγελματική μίσθωση ακινήτου

Ενώ για τις παρακάτω δύο ενέργειες, απαιτείται η υποβολή νέας συμπληρωματικής δήλωσης:

-προσθήκη επιπλέον εργαζομένου/ων σε αναστολή της/των σύμβασης/εων εργασίας,

-συμπλήρωση εργαζομένων που η σύμβαση τους ορισμένου χρόνου έχει λήξει (είτε με οικειοθελή αποχώρηση εκ μέρους του εργαζομένου είτε κατόπιν καταγγελίας από τον εργοδότη για σπουδαίο λόγο) πριν τη συμβατική ημερομηνία λήξεως της και συγκεκριμένα εντός του διαστήματος 1 έως 20.3.2020.

Αιτήσεις

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συνεχίζεται απρόσκοπτη, και σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, έως χθες το απόγευμα στις 6.00 μμ, στο σύστημα Εργάνη είχαν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση 515.910 επιχειρήσεις – εργοδότες οι οποίοι απασχολούν 851.520 εργαζόμενους. Αντίστοιχα, στο support employees είχαν υποβάλλει αίτηση 730.056 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Βρούτση, αμέσως μετά το Πάσχα θα ενταχθούν 13 νέες κατηγορίες επιχειρήσεων και ΚΑΔ, που αφορούν περίπου 100.000 εργαζόμενους, οι οποίοι θα αποκτήσουν δυνατότητα λήψης της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ. Οι ειδικότητες που θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης, είναι οι εξής: Καλλιτέχνες, Ξεναγοί, Τουριστικοί συνοδοί, οικοδόμοι, ωρομίσθιοι, Ιεροψάλτες, Φορτοεκφορτωτές, εργαζόμενοι Helexpo, Μουσικοί, Ηθοποιοί, Ταξιθέτες, εργαζόμενοι σε λιγνιτικές μονάδες καθώς και εργαζόμενοι σε επίσχεση.

Επιστήμονες

Έως χθες, είχαν υποβάλλει στο http://elearning.yeka.gr, αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης 67.206 επιστήμονες. Οι πληρωμές για αυτούς, βάσει του προγραμματισμού θα γίνουν την Μεγάλη Πέμπτη. Θα καταβληθούν τα 400 ευρώ από τα συνολικά 600 ευρώ, ενώ το ποσό θα εξοφληθεί στο τέλος του Απριλίου.

Δώρο Πάσχα

Τη Μ. Τετάρτη, θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά το Δώρο Πάσχα, όπως ακριβώς προβλέπει η εργατική νομοθεσία, από τις επιχειρήσεις εκείνες που ούτε έχουν πληγεί βάσει ΚΑΔ, ούτε έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

Μια μέρα μετά, την Μ. Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η πληρωμή αναδρομικών ποσών του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, συνολικού ύψους 2.888.544,47 ευρώ, σε 3.964 νέους μερισματούχους, που η αίτησή τους υποβλήθηκε έως και τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Συντάξεις

Νωρίτερα και με διαδικασία αντίστοιχη της ειδικής αποζημίωσης, θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός των ηλικιωμένων σε τραπεζικά καταστήματα και ΑΤΜs. Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τραπεζών, θα πληρωθούν στις 22 Απριλίου εφόσον το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3, 5,7,9 και στις 24 Απριλίου όσων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0,2,4,6,8.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί θα λάβουν την σύνταξη τους, την Δευτέρα 27 Απριλίου.

Οι συντάξεις του Δημοσίου, του ΝΑΤ και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος, θα καταβληθούν την Τετάρτη 29 Απριλίου. Οι συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων και τα προνοιακά επιδόματα, θα δοθούν την Πέμπτη 30 Απριλίου, ενώ οι επικουρικές συντάξεις θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, την Τρίτη 5 Μαΐου.

Σήμερα οι πληρωμές από ΟΑΕΔ

Σήμερα ξεκινά η καταβολή των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Μάρτιο και παρατάθηκε η ισχύς τους, ενώ ήδη καταβλήθηκε η δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη των ανέργων. Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή εντός του Μαρτίου, θα προκαταβληθεί ο πρώτος μήνας της παράτασης από τις αρχές της εβδομάδας, ενώ ο δεύτερος μήνας της παράτασης θα καταβληθεί τον Μάιο.

Η δίμηνη παράταση επιδομάτων ανεργίας, αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

– Δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), ποσό προσαυξανόμενο κατά 10% επιπλέον για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου ανέργου.

– Δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).

– Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).

Η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός 1-2 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Πηγή: euro2day.gr

Ακολουθήστε τα Τυρναβίτικα Νέα  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

30712123 10215640817554664 584629350603685888 n 1 - Ποιοι πληρώνονται επιδόματα τη Μεγάλη Εβδομάδα

collage - Ποιοι πληρώνονται επιδόματα τη Μεγάλη Εβδομάδα


fast food ambelon - Ποιοι πληρώνονται επιδόματα τη Μεγάλη Εβδομάδα

ambelonas1 armonia 2021 - Ποιοι πληρώνονται επιδόματα τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ελλάδα