Ο χειμώνας που δεν ήρθε ποτέ (ΑΝΑΛΥΣΗ)

Ο χειμώνας που δεν ήρθε ποτέ (ΑΝΑΛΥΣΗ)

Το φαινόμενο σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες με τον δείκτη ΑΟ να σημειώνει τιμή-ρεκόρ. Ο δείκτης ΑΟ    (Arctic Oscillation) συνδέεται με τις διακυμάνσεις της βαρομετρικής πίεσης σε γεωγραφικά πλάτη πάνω από 20 μοίρες βόρεια (N). Αυτή η διακύμανση οδηγει σε συσσώρευση του ψύχους στο βόρειο πόλο όταν έχουμε θετικές τιμές του AO ενώ όταν αυτές πηγαίνουν προς τις αρνητικές τιμές σημαίνει ότι έχουμε μεσημβρινη κυκλοφορία σε κάποια τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου και μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.Αυτό αποτυπώθηκε και από την τιμή του ΑΟ όπως βλέπετε έφτασε στις 10 Φεβρουαρίου την τιμή 6,34.  Έσπασε το ρεκόρ που κρατούσε από τις  26 Φεβρουαρίου του 1990 με  5,91.

Να τονίσουμε ότι και το 1990 είχαμε έναν πολύ ξηρό Ιανουάριο και Φλεβάρη  ενώ η ανομβρία είχε παραταθεί και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο δίνοντας τις πολυπόθητες βροχές το Μάιο αλλά και τους επόμενους μήνες που ακολούθησαν.

Η φετινή χρονιά όπως το τονίζουμε εδώ και μήνες χαρακτηρίζεται από έντονη ζώνη κυκλοφορία δηλαδή από ισχυρούς δυτικούς ανέμους που κρατάνε το ψυχος στο βόρειο πόλο και δεν το αφήνουν να ξεχυθεί προς νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.  Στην εικόνα πιο κάτω φαίνονται οι θετικές αποκλίσεις του δυτικού ανέμου (ζωνικη κυκλοφορια) γύρω από το Βόρειο Πόλο.  Για αυτό η ταχύτητα των δυτικών ανέμων έφτασε σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ.

3 - Ο χειμώνας που δεν ήρθε ποτέ (ΑΝΑΛΥΣΗ)
ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΖΩΝΙΚΟΥ AΝΕΜΟΥ ΣΤΑ 10hPa

Στην επόμενη εικόνα βλέπετε την απόκλιση της βαρομετρικής πίεσης στην επιφάνεια της θάλασσας για το βόρειο ημισφαίριο και φαίνεται πόσο συμπαγείς ήταν τα βαρομετρικά χαμηλά στο βόρειο πόλο τα οποία συγκρατούσαν και το ψύχος σε αυτές τις περιοχές. Αντίθετα φαίνεται οι υψηλές βαρομετρικες πίεσεις που κάλυπταν όλη την Ευρώπη καθώς και περιοχές της Αλάσκας αλλά και της ανατολικής Σιβηρίας δίνοντας σε γενικές γραμμές καλοκαίρια σε αυτές τις περιοχές.  Τέλος βλέπουμε ότι και στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από τις κανονικές και αυτό υποδηλώνει την κατάβαση ψυχρών  αέριων μαζών σε αυτές μόνο τις περιοχές του Βορείου ημισφαιρίου το φετινό χειμώνα.

slp - Ο χειμώνας που δεν ήρθε ποτέ (ΑΝΑΛΥΣΗ)
ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΒΑΡΟΜ.ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΜΗ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Αν πάμε στη στρατόσφαιρα θα δούμε στις επόμενες δύο φωτογραφίες το πόσο ισχυρός ήταν ο πολικός στρόβιλος τελικά αφού τον Ιανουάριο αλλά και τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου φαίνεται μία ισχυρή συγκέντρωση χαμηλών θερμοκρασιών στην περιοχή του βόρειου πόλου έως και 15 βαθμούς Κελσίου κάτω από τις μέσες τιμές για την περιοχή.
Στην επόμενη φωτογραφία είναι ακόμα πιο εμφανής το ποσό στρογγυλεμένος και καλό τοποθετημένος στο βόρειο πόλο είναι ο πολικός στρόβιλος βλέποντας την απόκλιση που είχαμε στα γεωδυναμικά ύψη στο επίπεδο της στρατόσφαιρας.
Φαίνεται ότι η απόκλιση ήταν και πάνω από 600gpm που μας δείχνει για ποιο λόγο φέτος είχαμε και ρεκόρ στον δείκτη ΑΟ αλλά είχαμε και πολύ υψηλές τιμές του ζωνικού ανέμου που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη διαταραχών που θα έφερναν το ψύχος και σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.  Και πάλι μόνο στην περιοχή της Αλάσκας ,της ανατολικής Σιβηρίας και του Καναδά υπήρχαν θετικές αποκλίσεις και στα δυναμικά ύψη και στις θερμοκρασίες στα 10hPa που αυτό μεταφράστηκε και σε ανάπτυξη αντικυκλωνικων συνθηκών στην περιοχή αυτή και κάποιες ψυχρές εισβολές στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Θα τονίσουμε ακόμα μία φορά ότι μόνο αυτές οι περιοχές του βορείου ημισφαιρίου ειδαν κατά διαστήματα χειμώνα αυτό το χρόνο ενώ σε όλες τις άλλες περιοχές κυριάρχησαν οι υψηλότερες από  τα κανονικά επίπεδα θερμοκρασίες καθώς και γενικά ανομβρία.

2 - Ο χειμώνας που δεν ήρθε ποτέ (ΑΝΑΛΥΣΗ)
ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΑ 10hPa
q - Ο χειμώνας που δεν ήρθε ποτέ (ΑΝΑΛΥΣΗ)
ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΣΤΑ 10hPa
 Αν και στον καιρό δύσκολα επαναλαμβάνονται τα ίδια μοτίβα υπάρχει πάντα αυτή η πιθανότητα η σχετική ανομβρία να μας συντροφεύει για καιρό ακόμα.
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου – Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος – Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
Ακολουθήστε τα Τυρναβίτικα Νέα  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

30712123 10215640817554664 584629350603685888 n 1 - Ο χειμώνας που δεν ήρθε ποτέ (ΑΝΑΛΥΣΗ)
Καιρός