ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις από Τύρναβο, Αμπελώνα, Λάρισα

Στο δρόμο για την AGROTICA οι αγρότες στο μπλόκο του Τυρνάβου – Αν χρειαστεί τα τρακτέρ θα φτάσουν στη Βουλή λένε (βίντεο)


Γράφει ο Αστέριος Στέλιος Σεΐζης

Τύρναβος, Λάρισας, Ελλάδα, 40100


Αγρότες του Τυρνάβου ετοιμάζουν απόβαση στη Θεσσαλονίκη και την AGROTICA & ξεκαθαρίζουν πώς το χύμα τσίπουρο είναι αγνό και ανόθευτο. Τις προηγούμενες ημέρες πήραν την στήριξη που ήθελαν από το συμβούλιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς και του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου. Πλέον καλούν στον αγώνα τους αυτό για συμπαράσταση, τους βουλευτές του Νομού Λάρισας ζητώντας παράλληλα και την επίσημη τοποθέτησή τους.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αργυροπουλίου Κώστας Χατζής στο βίντεο μας εξηγεί γιατί οι αγρότες της Ελλάδας βγήκαν ξανά στους δρόμους και ξεκαθαρίζει πως αν χρειαστεί, τα τρακτέρ θα φτάσουν έξω από τη Βουλή των Ελλήνων. Όπως λέει οι συνάδερφοί τους στίς Ευρωπαϊκές χώρες έχουν μικρότερο κόστος παραγωγής στο 1/3 σε σχέση με τους Έλληνες, ενώ πουλάνε το προϊόν τους δύο φορές πιο υψηλά από το αντίστοιχο ελληνικό. Ο Θόδωρος Μπακαΐμης πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου έχει μια απορία και τη εκφράζει προς όλους του αρμόδιους υπουργούς ” Οι ποτοποιοί μπορούν να απορροφήσουν σταφύλια από 20.000 στρέμματα ενώ η περιοχή έχει περισσότερα από 35.000 στρέμματα με αμπέλια. Τα σταφύλια που, έμεναν μέχρι τώρα τα κάναμε χύμα παραδοσιακό τσίπουρο λεει, τώρα αν μας απαγορεύσουν να φτιάχνουμε τσίπουρο, αυτά τα σταφύλια που θα μείνουν τι θα τα κάνουμε? ”

Κάνετε #εγγραφή στο κανάλι Asterios Stelios AS στο YouTube και δείτε αποκλειστικά πλάνα και βίντεο με όσα υποστηρίζουν οι αγρότες.
Είναι πολύ εύκολο και δεν κοστίζει τιποτα !!! Πας στο YouTube, πατάς στην αναζήτηση Asterios Stelios AS και μετά πατάς #εγγραφή ή #subscribe αν το έχεις στα αγγλικά.
fwefdw - Βίντεο: Δεν υποχωρούμε σε τίποτα, λένε από το μπλόκο οι αγρότες του Τυρνάβου

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Δαμασίου, Αργυροπουλίου- Λυγαριάς και Αμπελώνος καθώς και ο Σύλλογος Αμβυκούχων Τυρνάβου που έστησαν το μπλόκο, περιμένουν να γίνει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό για να βρεθεί λύση αρχικά για το χύμα παραδοσιακό τσίπουρο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν βρίσκονται ψηλά ως προτεραιότητα και τα υπόλοιπα 9 αιτήματα των αγροτών.

Ανακοίνωση της Ο. Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ (ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΥΡΙΖΑ)

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του σημερινού υπουργείου Ανάπτυξης είναι υπεύθυνη για το πρόβλημα με το χύμα τσίπουρο
Η Ομάδα Μελών ΣΥΡΙΖΑ Τυρνάβου αφενός δηλώνει τη συμπαράστασή της, στον αγώνα που διεξάγουν οι συντοπίτες μας δενδροκαλλιεργητές- αμπελουργοί αγρότες, στη βάση της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, οι οποίοι έχουν ως κορωνίδα το θέμα της απαγόρευσης του “προϊόντος απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων), να ονομάζεται τσίπουρο ή τσικουδιά.
Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου Τυρνάβου καθώς και ο Σύλλογος Αμβυκούχων Τυρνάβου, εξέδωσαν στις 28-1-2020 ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται αυτολεξεί, ότι ζητούν:
“Άμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017 (ΦΕΚ Β’ 2983), που μετονομάζει το παραδοσιακό τσίπουρο των αμπελοκαλλιεργητών (διημέρων) σε «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών», διαστρεβλώνει την ιστορική διάσταση του τσίπουρου, τρομοκρατεί τον καταναλωτή και εν τέλει οδηγεί στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, και οδηγεί στον εν δυνάμει αφανισμό των αμπελιών, εξυπηρετώντας τους μεγαλοποτοποιούς. Να παραμείνει το καθεστώς των διημέρων (χυμά τσίπουρο) έως έχει.
Παράλληλα, στις 30-1-2020 με κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν, πέραν των άλλων, ότι: ” Σύμφωνα με την Υ.Α. 91354/2017, το τσίπουρο/τσικουδιά των μικρών αποσταγματοποιών, δηλαδή των αμπελοκαλλιεργητών μετονομάζεται εφεξής σε «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών» με υποχρεωτική αναγραφή της νέας ονομασίας του, είτε στα παραστατικά διακίνησης, είτε στους καταλόγους των χώρων εστίασης, επιβάλλοντας παράλογα πρόστιμα σε όσους παραβούν το νόμο”.
Μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι οι δύο παραπάνω αναφορές, τόσο στο ψήφισμα, όσο και στην ανακοίνωση, επισημαίνεται και τονίζεται ότι η απαγόρευση ονομασίας του χύμα τσίπουρου, ως τσίπουρο οφείλεται στην υπουργική Απόφαση 91354/2017, πράγμα το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Παράλληλα, μας προξενεί μεγαλύτερη εντύπωση, το γεγονός ότι από την ανακοίνωση και το ψήφισμα των συλλόγων, αποσιωπάται εντέχνως- και ως φαίνεται σκοπίμως- ο πραγματικός υπαίτιος του προβλήματος, που δεν είναι άλλος από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του σημερινού υπουργείου Ανάπτυξης της σημερινής κυβέρνησης , η οποία εξέδωσε τη συγκεκριμένη απαγόρευση στις 20-1-2020, με σχετική εγκύκλιο(Αρ. πρωτ. 5648) με θέμα: “Υποχρεώσεις σχετικά με την πώληση τσίπουρου ή τσικουδιάς στα καταστήματα εστίασης”
Η συγκεκριμένη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου είναι λανθασμένη και αυθαίρετη, μιας και από πουθενά από την υπουργική απόφαση του 2017, δεν προκύπτει το συμπέρασμα, ούτε υπάρχει καμία αναφορά, ότι “το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα σε μονάδες ομαδικής εστίασης είναι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ), το οποίο είναι διαφορετικό προϊόν από το Τσίπουρο και την Τσικουδιά, όπως ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία”.
Άλλωστε, η υπουργική απόφαση του 2017 ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2017 και δεν υπήρξε κανένα θέμα, ούτε το έτος 2017, ούτε το έτος 2018, ούτε το έτος 2019.
Υπήρξε όμως πράγματι πρόβλημα ερμηνείας το έτος 2020 και αυτό διότι άλλαξε η κυβέρνηση η οποία λειτουργεί κατά των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών και υπέρ των μεγάλων βιομηχανιών παραγωγής τσίπουρου.
Αυτή είναι η εμφανής και ευδιάκριτη διαφορά την οποία την βλέπουν οι πάντες αλλά όχι οι ηγεσίες των αγροτικών συλλόγων Τυρνάβου και του Συλλόγου Αμβυκούχων, οι οποίες ηγεσίες ταυτίζονται με την παράλογη, άδικη και διάτρητη νομικά, απόφαση της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΑΡΓΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΥΡΝΑΒΟΥ-ΑΜΠΕΛΩΝΑ-ΔΑΜΑΣΙΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΟΥ ΛΥΓΑΡΙΑΣ
Κύριοι της ομάδας μελών του ΣΥΡΙΖΑ Τυρνάβου εμείς οι αγρότες του Μπλόκου στον Τυρνάβο δεν σας επιτρέπουμε να υπονομεύεται τον αγώνα μας. Βρισκόμαστε για μέρες στο δρόμο διεκδικώντας τα αιτήματα επιβίωσης μας, κάνετε φθηνή πολιτική στις πλάτες μας για να δικαιολογήσετε τους πολιτικούς σας προϊστάμενους και τις αποφάσεις τους όταν ήταν κυβέρνηση αλλά κυρίως θέλετε να δικαιολογήσετε την δική σας τοπική ανυπαρξία. Απορίες έχουμε και εμείς πολλές. Που είστε τόσες μέρες που αγωνιζόμαστε στο δρόμο εδώ στο μπλόκο του Τύρναβου; Άφαντοι. Που ήσασταν τα προηγούμενα χρόνια στους αγώνες επιβίωσης που δίναμε εμείς οι βιοπαλεστές αγρότες; Πουθενά Συμφωνείτε με τα αιτήματα μας; ΟΧΙ αποδεδειγμένα η θα το κάνετε και αυτό ΝΑΙ τώρα που είστε αντιπολίτευση άλλωστε συνηθισμένοι είστε. Το να πρωσοποποιούνται οι αγώνες των αγροτών και να βάζουν ταμπέλες σε αυτούς είναι πάγια τακτική και της σημερινής κυβέρνησης με μπροστάρη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Μια τακτική που σκοπό έχει να υπονομεύσει τον αγώνα μας και να τον διάσπασει διότι ούτε η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να αντιπαράθεση στο δίκαιο και στην αναγκαιότητα των αιτημάτων μας. Αλλά αυτό που κάνει η ομάδα ΣΥΡΙΖΑ Τυρνάβου ως αντιπολίτευση δηλαδή να ακολουθεί την ίδια τακτική με την κυβέρνηση διάσπασης και υπονόμευσης του αγώνα των αγροτών δεν έχει προηγούμενο. Φαίνεται καθαρά η εμμονική διαταραχή που έχουν κάποιοι με τις νόμιμα εκλεγμένες διοικήσεις των συλλόγων μας. Οι εκπρόσωποι του μπλόκου μας στις δηλώσεις που έχουν κάνει στα Μ.Μ.Ε καταγγέλλουν την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης(εκεί εντάσσεται και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου)ότι αυτή η απόφαση είναι παράνομη και καταχρηστική που κλέβει το όνομα Τσίπουρο από τους αμπελουργούς για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Μεγαλοποτοποιών οδηγώντας στον αφανισμό την αμπελοκαλλιέργεια. Φαίνεται καθαρά τι εξυπηρετεί από τις ευχαριστίες που στέλνουν οι Σύνδεσμοι Βιομηχάνων στον κ.Γεωργιαδη. Τα περιθώρια όμως να μας αποτελειώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άφησαν οι υπουργικές αποφάσεις και οι χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και η αβεβαιότητα με την μεγάλη καθυστέρηση στην απόσταξη. Ήρθε τώρα η σημερινή κυβέρνηση σε συνέχεια και ολοκληρώνεται το έγκλημα εις βάρος μας. Συνεχίζουμε στον δρόμο του αγώνα για την επιβίωση μας.
Οι αγωνιζόμενοι αγρότες του μπλόκου Τυρνάβου διεκδικούμε τα αιτήματα επιβίωσης μας στο δρόμο του αγωνα.
Αιτήματα που αγγίζουν όλη την κοινωνία αλλά και την τοπική οικονομία της ευρύτερης περιοχής.

Κάλεσμα από το μπλόκο του Τυρνάβου

Καλούμε όλους τους φορείς (Συλλογικότητες, Συνδικαλιστικούς φορείς, Αιρετούς σε τοπικο, περιφερειακό και βουλευτικό επίπεδο) να στηρίξουν έμπρακτα τα αιτήματα μας και των αγώνα μας με την παρουσία τους,την Κυριακή 2/2/2020 στις μια το μεσημέρι και να παρευρεθούν στο χώρο του μπλόκου Τυρνάβου.

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google

#αμπελωνας

Pin It on Pinterest