Έργα και καθαρό Τιταρήσιο θέλει ο κόσμος από τους αρμόδιους κι όχι θεωρία χωρίς ουσία (βίντεο)

Έργα και καθαρό Τιταρήσιο θέλει ο κόσμος από τους αρμόδιους κι όχι θεωρία χωρίς ουσία (βίντεο)

Γράφει ο Αστέριος Στέλιος Σεΐζης
Aμεση ήταν λέει η αντίδραση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη διερεύνηση της νέας μόλυνσης στον Ελασσονίτη- Τιταρήσιο – Ξηριά ποταμό. Κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας Χρήστο Καλομπάτσιο κατ’ εντολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού μετέβη στην περιοχή. Και ο Βουλευτής της Ν.Δ. στη Λάρισα ο κύριος Μάξιμος Χαρακόπουλος λέει κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τη μόλυνση με απόβλητα του Τιταρήσιου.
83134996 2273594639601175 4872220190596661248 n - Έργα και καθαρό Τιταρήσιο θέλει ο κόσμος από τους αρμόδιους κι όχι θεωρία χωρίς ουσία (βίντεο)
Όλα και καλά και όλα ωραία αλλά ουσία δεν βλέπω σε αυτές τις παρεμβάσεις, που τα ξαναείδαμε και παρελθόν αλλά αποτέλεσμα με ουσία δυστυχως δεν είδαμε. Δεν λέω πως το κάνουν για να φανεί στα μάτια των ψηφοφόρων τους,  πώς κάτι κάνουν, τώρα που το θέμα είναι στην επικαιρότητα, αλλά πως δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Μετά τη δική μας προσπάθεια αλλά και ευαισθητοποιημένων πολιτών, για
να αναδείξουμε αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα με τη νέα τεράστια οικολογική καταστροφή, αποφάσισε να βγει ξανά για νέους ελέγχους η περιφέρεια.
Κάναμε ρεπορτάζ στο ποτάμι (Θα το βρείτε στο κανάλι Asterios Stelios AS στο YouTube) καλέσαμε την ΕΡΤ και έτσι έφτασε η περιφέρεια Θεσσαλίας να ασχοληθεί με το πρόβλημα.

Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια ζούμε στο ίδιο έργο θεατές. Η περιφέρεια βάζει πρόστιμα (σε ποιους άραγε και πότε θα μάθουμε το χρηματικό ποσόν που τους επιβλήθηκε ?) και εκείνοι μόλις κοπάσει η δημοσιότητα από το θέμα συνεχίζουν το …βιολί τους. Θα μας πείτε επιτέλους κύριοι αρμόδιοι ποιοι είναι αυτοί που διαπιστώθηκε πως ευθύνονται για την οικολογική καταστροφή ή δεν κάνει να θίξουμε την …ακεραιότητα τους ?
Μόνο που δεν είναι αστείο το όλο θέμα ούτε σηκώνει μικροκομματικές και μικροπαραταξιακές διευκολύνσεις, αλλά δραστικά μέτρα, αν φυσικά θέλουμε να έχουμε κράτος δικαίου. Αν θέλουμε τα παιδιά μας και εμείς να ζούμε με υγεία και να χαιρόμαστε τις δράσεις μας σε ένα ζωντανό ποτάμι.
Αντί λοιπόν οι αρμόδιοι να προλάβουν τη νέα μόλυνση και να είναι πρώτοι στο σημείο που έγινε και πάλι το κακό, περίμεναν τα ρεπορτάζ για να πάνε εκει όπου πήγαν για ελέγχους. Ελεγχους που έκαναν κι άλλες φορές και δεν έγινε τίποτα,  ίσως επειδή το νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει ποινές και πρόστιμα που είναι σαν …χάδι. Να μας συγχωρέσουν οι αρμόδιοι,  αλλά το ποτάμι συνεχίζει να καταστρεφεται και η περιφέρεια να εισπράττει τα πρόστιμα και πάλι από την αρχή… αυτή είναι η πικρή αλήθεια. ..Και φυσικά η οικολογική καταστροφή όσο πάει και χειτοτερεύει. Τι περιμένουμε να δούμε και ανθρώπους να πεθαίνουν ο ένας πίσω από τον άλλο ? Δεν μας φτάνει η ερημοποίηση από των χωριών από τις οικονομικές πολικές ? Να τα αφήσουμε όλα ? σε ποιόν ? Μήπως θα έπρεπε αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις μα καταθέσουν μηνύσεις στην εισαγγελία κατά παντός υπευθύνου? Λέω μήπως ?
Όπως ενηνερωσε η περιφέρεια, οι υπηρεσιακοί έλεγξαν σημεία του ρου του ποταμού και προχώρησαν σε δειγματοληψίες προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις και να εντοπιστεί η προέλευση των λυμάτων. Πραγματοποιήθηκαν ακόμη έλεγχοι σε επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες.
Από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να βρεθούν οι πηγές της μόλυνσης και να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, ώστε να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις όπως έχει γίνει και στο παρελθόν και μάλιστα με υψηλά πρόστιμα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διενεργεί πολλούς ελέγχους με όλα τα μέσα που διαθέτει, όμως, η προστασία του περιβάλλοντος είναι και θέμα προσωπικής και εταιρικής ευθύνης. Τώρα με το Green deal να αποτελεί προτεραιότητα της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια, οι Υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας χρειάζεται να ενισχυθούν με ανθρώπινους πόρους, εργαλεία και ξεκάθαρες αρμοδιότητες ώστε να είναι πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ
«Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε και ποιες κυρώσεις προτίθεσθε να επιβάλετε στους υπαίτιους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο της μόλυνσης των λιγοστών πλέον νερών του Τιταρήσιου ποταμού, το οποίο επαναλαμβάνεται, δυστυχώς, σε τακτά χρονικά διαστήματα;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτηση που απευθύνει στους υπουργούς Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του αναφέρει ότι «έντονη ενόχληση στους κατοίκους των οικισμών πέριξ της κοίτης του Τιταρήσιου ποταμού έχει προκαλέσει νέο κρούσμα μόλυνσης του νερού, με αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες και τις εκκλήσεις για ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σε ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας (ert.gr, 27.01.2020) για τη μόλυνση των υδάτων του ποταμού από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, δηλαδή την απόρριψη λυμάτων επιχειρήσεων της περιοχής της Ελασσόνας, γίνεται λόγος για οικολογική καταστροφή. Πέραν, όμως, των άμεσων προφανών κινδύνων που εγκυμονεί η μόλυνση για τους ανθρώπους και την πανίδα, το γεγονός ότι τα νερά του ποταμού είναι ο μοναδικός τροφοδότης του υπόγειου υδροφορέα για μια μεγάλη έκταση, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους, υποθηκεύει την ποιότητα του υδατικού δυναμικού της περιοχής και ενδεχόμενα θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον στο κοντινό μέλλον.Δυστυχώς, στο ίδιο έργο θεατές έχουμε γίνει ουκ ολίγες φορές και στο παρελθόν, ενώ κατ’ επανάληψη έχουν απασχοληθεί για το ίδιο πρόβλημα οι ελεγκτικές αρχές. Ωστόσο, το φαινόμενο της μόλυνσης του ποταμού επαναλαμβάνεται συνεχώς, και οι κάτοικοι, ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας και την παραδειγματική τιμωρία όσων το ρυπαίνουν, για να δοθεί έτσι και ριζική λύση στο πρόβλημα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή του Τυρνάβου ήδη έχει καλέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν ελέγχους για να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι».
Καταλήγοντας ο κ. Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:
  1. Αν έχουν ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες που διενεργούν τις ανάλογες μετρήσεις για τα επίπεδα μόλυνσης του Τιταρήσιου ποταμού, καθώς επίσης και για τους υπαίτιους αυτής.
  2. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν και ποιες κυρώσεις θα επιβάλουν στους υπαίτιους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο της μόλυνσης των λιγοστών πλέον νερών του Τιταρήσιου ποταμού, το οποίο επαναλαμβάνεται, δυστυχώς, σε τακτά χρονικά διαστήματα;
  3. Αν είναι ικανοποιημένοι από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, κι αν όχι τι θα πράξουν.
Ακολουθήστε τα Τυρναβίτικα Νέα  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

30712123 10215640817554664 584629350603685888 n 1 - Έργα και καθαρό Τιταρήσιο θέλει ο κόσμος από τους αρμόδιους κι όχι θεωρία χωρίς ουσία (βίντεο)
Δαμάσι Τύρναβος