Βίντεο – ντοκουμέντο: Νερό δηλητήριο πίνουμε από τον μολυσμένο Τιταρήσιο

Γράφει ο Αστέριος Στέλιος Σεΐζης

Οργή κι αγανάκτηση προκαλεί η εκ νέου μόλυνση του Τιταρήσιου. Ασυνείδητοι και με μαύρες ψυχές – επιχειρηματίες, έριξαν για άλλη μια φορά τα απόβλητα τους στο πολύπαθο ποτάμι της Επαρχίας Τυρνάβου και Ελασσόνας, χωρίς να σκεφτούν την καταστροφή που προκαλούν. Εδω και λίγες μέρες έχουμε νέα κρούσματα ρύπανσης στον Τιταρήσιο ποταμό ή Ξηριά και αντί κάποιος να βλέπει την χρυσή άμμο, αντικρίζει ένα μαύρο & αφρισμένο νεκρό τοπίο.

↪Κάνετε #εγγραφή στο κανάλι Asterios Stelios AS στο YouTube και δείτε στο βίντεο ντοκουμέντο από τη νέα μόλυνση με απόβλητα.


↪Είναι πολύ εύκολο και δεν κοστίζει τιποτα !!! Πας στο YouTube, πατάς στην αναζήτηση Asterios Stelios AS και μετά πατάς #εγγραφή ή #subscribe αν το έχεις στα αγγλικά.

Μετά τα αφρισμένα και μαύρα νερά, για τα οποία έγιναν τόσα ρεπορτάζ, αλλά και μετά τα νεκρά ψάρια που είχαμε πριν λίγους μήνες στις περιοχές Μεσοχωρίου, Βλαχογιαννίου, Μεγάλου Ελευθεροχωρίου οι εγκληματίες επιχειρηματίες που δεν καταλαβαίνουν από πρόστιμα, περίμεναν να έρθουν οι βροχές και το σκοτάδι για να αφήσουν και πάλι ότι απόβλητα έχουν. Το γεγονός έχουν καταγγείλλει πρόεδροι αλλά και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Θεωρούν τη μόλυνση άκρως σημαντική για τη δημόσια υγεία, επειδή στην κοίτη του Τιταρήσιου βρίσκονται σε λειτουργία υδρευτικές γεωτρήσεις από τις οποίες πίνουν νερό οι κάτοικοι των χωριών Μεσοχώρι, Μεγάλο Ελευθεροχώρι, Βλαχογιάννι, Πραιτώρι, Αμούρι, Δαμάσι, Ευαγγελισμός, Μαγούλα, αλλά και πολλές ακόμα περιοχές από Ελασσόνα μέχρι Τύρναβο. Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι των περιοχών απ όπου εκρέει ο Τιταρήσιος καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες Υγιεινής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και προσωπικά τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό να αναλάβουν δραστικές πρωτοβουλίες και να καταγγείλουν δημοσίως ποιοι είναι αυτοί που συνεχίζουν να μετρέπουν τον Ξηριά σε μαύρο και νεκρό ποτάμι. Το ρεπορτάζ έγινε τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 στη γέφυρα του Δαμασίου

Ο ΤΙΤΑΡΗΣΙΟΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΓΕΙΟ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

Νερό δηλητήριο θα πίνουμε αν συνεχίσουν να σκοτώνουν ότι ζει από και στο ποτάμι. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Τιταρήσιος πηγάζει κυρίως από το όρος Τίταρος με υψόμετρο 1.839 μέτρα. Το ποτάμι έχει μήκος 56 χιλιόμετρα από τις πηγές του μέχρι τη συμβολή του με τον Πηνειό στην περιοχή της Ροδιάς. Σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ, σε ό,τι αφορά τους υδροβιότοπους, ο Τιταρήσιος ποταμός υπάγεται στην κατηγορία των εσωτερικών υγροτόπων και χαρακτηρίζεται ως ποταμός συνεχούς ροής, παρά το γεγονός ότι συχνά, μετά την έξοδό του από τη λεκάνη απορροής, δεν εμφανίζει διαρκή ροή. Οι σπουδαιότερες σημερινές αξίες του ποταμού είναι η αρδευτική του σημασία, η οποία είναι μεγάλη, με πτωτική όμως αποτελεσματικότητα, λόγω της μεγάλης πτώσης των υδάτινων αποθεμάτων του τα τελευταία χρόνια. Όπως έχουν τονίσει πολλές φορές μέχρι τώρα οι ειδικοί αλλά και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, τα νερά του Τιταρήσιου, λόγω του πυθμένα του ποταμού και των ασβεστολιθικών πετρωμάτων, είναι ο κύριος τροφοδότης με πλουτισμό νερού του καρστικού συστήματος που βρίσκεται δυτικά της πόλης του Τυρνάβου. Η τεράστια αυτή υπόγεια λίμνη που εκτείνεται και ευρύτερα έχει φυσικές απολήξεις τις πηγές «Μάτι», «Βρύση» Τυρνάβου και «Λούντζια» Πλατανουλίων. Από την υπόγεια αυτή λίμνη υδρεύεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό η πόλη της Λάρισας, ο Τύρναβος, ο Αμπελώνας, η Φαλάνη και όλα τα άλλα χωριά της περιοχής. Παράλληλα, αρδεύεται και ολόκληρος ο κάμπος της περιοχής Τυρνάβου.

Πάντως οι κάτοικοι των περιοχών που διέρχεται ο Τιταρήσιος, όπως λένε αγανακτισμένοι, αν δεν κάνουν κάτι άμεσα και δραστικά οι αρμόδιοι, θα καταθέσουν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για πράξεις και παραλείψεις για αυτό το έγκλημα που είναι κατά εξακολούθηση.

***Στο βίντεο μιλούν και καταγγέλλουν ο Δημήτρης Λέτσιος και ο Γιάννης Γκανάς κάτοικοι Δαμασίου.