Με τα λουγκατσάρια και τη Γκαμήλα υποδέχθηκαν το 2020 στο Δαμάσι (βίντεο)

Φωτορεπορτάζ Αστέριος Στέλιος Σεΐζης



Με “σύμμαχο” τον καλό καιρό έγιναν τα έθιμα για το καλωσόρισμα του νέου χρόνου στο Δαμάσι. Η πρώτη μέρα του 2020 και της νέας δεκαετίας ήταν ηλιόλουστη, αν και το κρύο όταν φυσούσε λίγο, ήταν τσουχτερό.
Για να πάει καλά ο νέος χρόνος στο Δαμάσι, το έθιμο θέλει την “παιχνιδιάρα” Γκαμήλα, αλλά και τα παιδιά του ΕΜΣΔ να χορεύουν μετά τον εκκλησιασμό, σε όλους τους δρόμους αλλά και την πλατεία του χωριού. Όλα τα έθιμα έχουν τους συμβολισμούς τους. Σε αυτή την περίπτωση στο Δαμάσι λένε : “όπως θα ξεκινήσει η νέα χρονιά, έτσι θα συνεχιστεί λένε” και για αυτό ακριβώς το λόγο στο Δαμάσι, την πρώτη μέρα του χρόνου την ξεκινήσαμε με χορούς και τραγούδια από την πολύ καλή ορχήστρα του Γιάννη Ζιάκου.

Τα έθιμα του Δωδεκαημέρου στο χωριό, έχουν τις ρίζες στα αρχαία χρόνια και συνεχίστηκαν ως τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Σήμερα όπως θα δείτε στα βίντεο, τα εντυπωσιακά έθιμα της Πρωτοχρονιάς στο Δαμάσι, αναβιώνουν από τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Δαμασίου που παρέλαβε τη
… σκυτάλη τη δεκαετία του 80 από τα “αγροτόπαιδα” που ήταν ένας άτυπος σύλλογος όπου με μαζί με την εκκλησία κρατούσαν ζωντανά τη ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του χωριού. Μπορεί πλέον από το έθιμο “λουγκατσάρια – ρουγκατσάρια” να έχουν “χαθεί” οι “καπεταναραίοι” και οι “κοκώνες” όπως και η “αρκούδα” με τον “αρκουδιάρη” τον “ψευτοπαπά” και τους “χαζούς” ωστόσο το χτύπημα των κουδουνιών τα βράδια, η Γκαμήλα με τους Γκαμηλιέρηδες και ο χορός, μας έμειναν και τα τιμάμε κάθε χρόνο. Όλοι οι παραπάνω πείραζαν τον κόσμο με σατυρική και χιουμοριστική διάθεση και περνούσαν όλοι καλά, τόσο στη γύρα σε όλο το χωριό, όσο και στην πλατεία που κατέληγαν οι συμμετέχοντες στα έθιμα.

Η “ατραξιόν” των εθίμων, η “Γκαμήλα” με τους “γκαμηλιέρηδες” είναι το αγαπημένο έθιμο όλων των πιτσιρικάδων και στη “γύρα” κάθε χρόνο, βγαίνουν πάντα πάνω από 5 “Γκαμήλες” από διάφορα ηλικιακά γκρουπ. Οι συμβολισμοί και εδώ πολλοί, αλλά ένας είναι κυρίως αυτός που πιθανότατα ισχύει. Η Καμήλα ή Γκαμήλα στα Δαμασιώτικα, συμβολίζει τις καμήλες με τις οποίες οι 3 μάγοι έφτασαν στη Βηθλεέμ για να δουν το νεογέννητο Ιησού και να του δώσουν τα δώρα. Αυτη την Γκαμήλα τη “μεγάλη” οπως συνήθως τη λένε, τη βγαζουν τα παιδιά που είναι να φύγουν στρατιώτες και παλιότερα η Γκαμήλα κατέβαινε από τον Άγιο Θεόδωρο και το κάστρο για να ξεκινήσει τη …γύρα στο χωριό.

***Χρόνια καλά , χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία να αναβιώσουμε όλα τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας!!!
Καλή χρονιά να έχουμε, πάντα με υγεία ευτυχία αγαπη ελπίδα & πίστη πώς το 2020 θα είναι ανατρεπτικό & άκρως πιο ευχάριστο & πιο δημιουργικό & πιο πλούσιο σε όλα τα καλά ! !!

* Συγχαρητήρια στην καταπληκτική ορχήστρα του Γιάννη Ζιάκου, που έδωσε από το πρωί μέχρι το απόγευμα, ρεσιτάλ ερμηνείας. Μάλιστα το να τραγουδάς και παίζεις όργανα ανεβαίνοντας ανηφόρες δεν είναι και τόσο εύκολο!!!

Δείτε τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς στο Δαμάσι αλλά τη προέλευση τους στα βίντεο στο κανάλι μου στο YouTube. Κάντε εγγραφή αν σας άρεσαν τα βίντεο και βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε την περιοχή μας.

Δείτε φωτογραφίες: