ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις από Τύρναβο, Αμπελώνα, Λάρισα

ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙ

Να αποζημιωθούν και οι αμυγδαλοπαραγωγοί του Δήμου Τυρνάβου


ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΟΥ – ΛΥΓΑΡΙΑΣ

Από τις χειρότερες χρονιές είναι η φετινή για το αμύγδαλο, με την καταστροφή λόγω κακής γονιμοποίησης και των αυξημένων βροχοπτώσεων να έχει φθάσει σε κάποιες περιπτώσεις έως και στο 100%. Αποτέλεσμα αυτού είναι το σχεδόν ανύπαρκτο προϊόν και φυσικά η αύξηση των εισαγωγών, οι οποίες φέτος αναμένεται να είναι από τις πιο έντονες.

Τη στιγμή λοιπόν που οι βουλευτές της Θεσσαλίας Χρήστος Κέλλας, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Βασίλης Κόκκαλης, και οι τρεις με εκλογική περιφέρεια τη Λάρισα, ζητούν ο καθένας με τον τρόπο του, την αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών από συγκεκριμένες περιοχές της περιφέρειας Λάρισας (συγκεκριμένα των δήμων Τεμπών και Ελασσόνας), η περιοχή του Τυρνάβου έρχεται σε δεύτερη μοίρα,
αφού δεν αναφέρεται καν ότι και οι αμυγδαλοπαραγωγοί του δήμου Τυρνάβου αντιμετώπισαν φέτος το ίδιο πρόβλημα.

Γι’ αυτό το λόγο:
Ζητούμε να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός για την αποζημίωση των αγροτών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να αλλάξει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις του οποίου αφορούν αποκλειστικά τις καταστροφέςαπό φυσικές αιτίες (καιρικά φαινόμενα). Στην περίπτωση του αμυγδάλου δεν υπήρξε φέτος σωστή γονιμοποίηση, γεγονός στο οποίο μερίδιο ευθύνης έχει και η κλιματική αλλαγή.
Η παραπομπή λοιπόν στα ΠΣΕΑ δεν είναι η προσφορότερη λύση, καθότι σημαίνει αποζημιώσεις μετά από καιρό, όταν το φλέγον ζήτημα είναι τι γίνεται φέτος, αφού με μηδαμινή παραγωγή ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αργυροπουλίου – Λυγαριάς Κώστας Χατζής.

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google

#αμπελωνας

Pin It on Pinterest