«Let’s Share Our Heritage» Το Γυμνάσιο Λ.Τ. Βερδικούσας συμμετέχει σε Erasmus+


Το Γυμνάσιο Λ.Τ. Βερδικούσας υλοποιεί δράση διάρκειας 2 ετών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+/Δράση ΚΑ229 με τίτλο «Let’s Share Our Heritage» – « Ας μοιραστούμε την κληρονομιά μας» . Στο πρόγραμμα εκτός από το σχολείο μας (εταίρος) συμμετέχουν επίσης οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί των χωρών:
Ρουμανία, Colegiul”Gheorghe Tatarescu”Rovinari
Τουρκία, NEVZAT SAYGAN LEVENT SAYGAN ANADOLU LISESI
Κροατία, Ekonomska skola Braca Radic
Πορτογαλία, AGRUPAMENTO DE ESCOLAS DR ANTΣNIO AUGUSTO LOURO – E.B. 2,3 Dr. António Augusto Louro

Ο σκοπός της δράσης αυτής είναι να αναδειχθεί η σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και κληρονομιάς της φύσης κάθε τόπου. Σε μια κοινωνία που αλλάζει ραγδαία, που οι άνθρωποι μετακινούνται από τους τόπους γέννησής τους σε διαφορετικούς προορισμούς, είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε όλοι να επικοινωνούμε μεταξύ μας σε ένα πολυπολιτισμικό σύνολο με διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες, κουλτούρες και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να ξέρουμε τι καθορίζει την ταυτότητα των ανθρώπων σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Τι καθορίζει την ταυτότητά μας. Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε ενήμεροι για την πολιτιστική αλλά και φυσική κληρονομιά μας , την ιστορία αλλά και την ιδιοσυγκρασία μας. Γιατί όλα αυτά εξηγούν το ποιοι είμαστε!


Η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στο Ðakovo της Κροατίας από τις 21 έως 25 Οκτωβρίου 2019 με την συμμετοχή όλων των εταίρων. Από το σχολείο μας συμμετείχε η παιδαγωγική ομάδα με τους εκπαιδευτικούς : Παναγιώτου Νικόλαο, Δ/ντή του Γυμνασίου Λ.Τ. Βερδικούσας, Μπαρλαγιάννη Δέσποινα ΠΕ06- Αγγλικής και Κομματά Αγορή ΠΕ04.02.-Χημικός. Στην πρώτη αυτή κινητικότητα τέθηκε και συμφωνήθηκε από τους εταίρους το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του προγράμματος.

Στο Ðakovo της Κροατίας, η παιδαγωγική ομάδα του Ekonomska skola Braca Radic, με εργαλεία τη μουσική, το θέατρο, τους παραδοσιακούς χορούς , την παραδοσιακή ενδυμασία και τις γεύσεις της τοπικής κουζίνας, πρόβαλαν στους συμμετέχοντες εταίρους, την κροοατική κουλτούρα και την παράδοση της χωρας.


Η παρουσίαση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης του Ðakovo περιελάμβανε περιήγηση στην πόλη, επίσκεψη στο Δημαρχείο και στο λαογραφικό μουσείο, στον καθεδρικό ναό, σήμα κατατεθέν της πόλης, στο μουσείο της Επισκοπής και τα Μεσαιωνικά τείχη .

Οι διαπολιτισμικές δραστηριότητες με σκοπό να γνωρίσουν οι εταίροι την πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής συνεχίστηκαν στο Vrpolje και στο μουσείο τέχνης- γκαλερί του διάσημου γλύπτη Ivan Mestrovic, στο Slavonski Brod στο σπίτι,, αφιερωμένο, στον ποιητή Dragutin Tadijanovic, το μουσείο Νεολιθικού πολιτισμού Vučedolske και το μουσείο του νοσοκομείου στο Vukovar.


Η φυσική κληρονομιά του Ðakovo είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα φημισμένα άλογα Lipizzans καθώς στην πόλη λειτουργεί φάρμα εκτροφής και εκπαίδευσης των περίφημων αυτών άλογων, αλλά και με το φυσικό πάρκο Kopacki rit , δίπλα στο Δούναβη, με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα.

Η πρώτη αυτή κινητικότητα είχε κυρίως επιμορφωτικό χαρακτήρα, καθώς στο σχολείο Ekonomska skola Braca Radic πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικά σεμινάρια:
”Project βασισμένο στην διδασκαλία”
”Διεπιστημονική διδασκαλία και Φυσική κληρονομιά”
”ICT εργαλεία για την προετοιμασία διδακτικού υλικού”
”Πως προετοιμάζεται μία επιτυχημένη διεθνή συνάντηση”
” Επιχειρηματικές δεξιότητες και ικανότητες στην διδασκαλία”
”Αποτελεσματική διάχυση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των
project”
”Διαπολιτισμικές δραστηριότητες – εξερευνώντας πολιτισμικές
αναφορές της Κροατίας”

Όλοι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί – εταίροι επιδείξαμε μεγάλο ενδιαφέρον. Ενημερωθήκαμε αλλά και μοιραστήκαμε τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας πάνω στα προσφερόμενα εργαλεία. Με το τέλος των σεμιναρίων οι εταίροι, συνεργαστήκαμε πάνω στις προτεινόμενες ιδέες, σχεδιάσαμε την μεθοδολογία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε με σκοπό την δημιουργία ενός προγράμματος δραστηριοτήτων για την προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του κάθε τόπου. Η γνώση που αποκτήθηκε θα βοηθήσει όλους τους συμμετέχοντες – εταίρους στην καλύτερη προσαρμογή του σχεδίου διάχυσης των παραγόμενων αποτελεσμάτων , ώστε τα οφέλη να είναι τα μέγιστα δυνατά..
Με το πέρας της πρώτης κινητικότητας η αισιοδοξία όλων των εταίρων ήταν διάχυτη
για την ευόδωση των στόχων του σχεδίου.

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google