Η φέτα στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα προϊόντα


H Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας ανέδειξε μία ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και συγκεκριμένα της Φέτας.

Η Συμφωνία, η οποία αναμένεται να υπογραφεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στο Πεκίνο, προβλέπει την προστασία μιας λίστας με 100 αγροτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κινεζική αγορά, συμπεριλαμβανομένης και της Φέτας, σε αντάλλαγμα για την προστασία 100 κινεζικών προϊόντων στις αγορές της ΕΕ.

Τη συμφωνία χαιρέτισε μάλιστα και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν με δηλώσεις του σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Η συγκεκριμένη Συμφωνία θέτει τις βάσεις για αύξηση των εξαγωγών της φέτας στην Κίνα. Σημειώνεται ότι ενήμερος και για το συγκεκριμένο θέμα ήταν και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να το θέσει και στη συνάντηση του με τον Κινέζο πρόεδρο.
Τι προβλέπει η Συμφωνία

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η σταδιακή απόσυρση -μέσα στα επόμενα 8 χρόνια- των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά της Κίνας και χρησιμοποιούν το όνομα «Φέτα» και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της Κίνας πριν από τον Ιούνιο του 2017 οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Τέλος, ορίζεται ότι τα προϊόντα που τυχόν παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δεν θα επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης.

ΚΑΤΣΑΝΗΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google