Στην Αθήνα παρουσιάστηκε το περιοδικό “ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ”


Στα πλαίσια της 8ης έκθεσης χριστιανικού βιβλίου που διοργανώνουν οι εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ στο ξενοδοχείο CARAVEL παρουσιάστηκαν στην Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου 2019 τα δύο πρώτα τεύχη της επιστημονικής επετηρίδας – περιοδικού ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κ κ. Ιερωνύμου Πρωτ. Γεώργιος Πασπαλιάρης, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εφημερίδος ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ κ. Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ντίνος Κόκκινος, ο Α ´ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Δωρόθεος Πάπαρης, ο Αναπληρωτής Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Ευγένιος Παντζαρίδης, ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών Πρωτ. Θωμάς Συνοδινός, καθηγητές πανεπιστημίου, κληρικοί, επιστήμονες και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος τόνισε ότι η περιοδική αυτή έκδοση ανοίγει πρωτοποριακούς δρόμους, καθώς δείχνει ότι η Εκκλησία έχει λόγο με τον οποίο μπορεί να ξεφύγει από την αντίληψη που έχουν πολλοί ότι δεν απευθύνεται στους καλλιεργημένους ανθρώπους. Λόγος, γνώση, σοφία υπάρχουν στην εκκλησιαστική παράδοση και διακονία και αυτός ο δρόμος καταδεικνύει ότι η Εκκλησία δεν ανακουφίζει μόνο τα υλικά μας κενά, αλλά  αγγίζει και την πνευματική και πολιτιστική πτυχή της ζωής μας!

Ο κ. Αθηναγόρας επεσήμανε την σύζευξη ανάμεσα στους δύο μεγάλους τοπικούς Αγίους της Λαρίσης, τον Άγιο Αχίλλιο και τον Άγιο Βησσαρίωνα, που αποτελούν τα δύο θεματικά αφιερώματα των τευχών. Ο μεν άγιος Αχίλλιος έδειξε ότι το έλεος του Θεού έχει να κάνει και με την βοήθεια προς τους ασθενέστερους και εμπερίστατους, ο δε άγιος Βησσαρίων, με τα έργα ευποιΐας και τα περίφημα γεφύρια που κατασκεύασε, ότι η χριστιανική πίστη καλλιεργεί κοινωνική και εθνική συνείδηση, ότι το πνευματικό και κοινωνικό έργο αποτελούν τους δύο πυλώνες μιας μαρτυρίας που η Εκκλησία έχει ανάγκη να δείξει και στο σήμερα. Συνεχάρη τον Μητροπολίτη Λαρίσης για την εξαιρετική πρωτοβουλία που πήρε και ευχήθηκε θέματα του περιοδικού να αποτελέσουν αφορμές για συζήτηση και προβληματισμό!

Δευτερος ομιλητής ήταν ο καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, έχων οικογενειακές ρίζες στην Λάρισα, κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης, ο οποίος έκανε μία συνοπτική παρουσίαση του περιεχομένου και των δύο τευχών, επισημαίνοντας κείμενα τα οποία προβληματίζουν ευχάριστα κάθε καλοπροαίρετο αναγνώστη, δίνουν τροφή για επιστημονική έρευνα και μαρτυρούν έναν γόνιμο συνδυασμό αληθινής παιδείας, ιστορικής γνώσης και προσπάθειας να γίνει κατανοητή η θέση της Εκκλησίας στον μορφωτικό αγώνα για τον κάθε άνθρωπο!

Τρίτος ομιλητής ήταν ο διευθυντής της έκδοσης Λαρισαίος κληρικός Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο οποίος τόνισε ότι η τοπική Εκκλησία, με την έμπνευση του Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου, δείχνει μ᾽ αυτή την ἐκδοση ότι μπορεί να κινητοποιήσει όχι μόνο τα καθαυτής στελέχη της, κληρικούς και λαϊκούς, αλλά και όσους σκεπτόμενους ανθρώπους νιώθουν ότι μπορούν να εκφραστούνε ελεύθερα, να καταθέσουν γόνιμους προβληματισμούς για την ιστορία, την παράδοση, την θεολογία, τα μηνύματα ζωής της ελληνορθόδοξης παράδοσης, ακόμη και εκείνους που με τιμιότητα έχουν διαφορετικές απόψεις. Παράλληλα, επεσήμανε την δυναμική της Εκκλησίας στην Λάρισα, η οποία κάνει ένα νέο ξεκίνημα, όπως επίσης και την διαδικτυακή παρουσία της έκδοσης που είναι προσιτή σε όλους.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος τόνισε ότι εκπλήσσεται ευχάριστα από την πρωτοβουλἰα της Μητροπόλεως Λαρίσης, ότι μια τέτοια κίνηση σπάει προκαταλήψεις σχετικά με τον τρόπο που η Ορθόδοξη Εκκλησία απευθύνεται στον σύγχρονο άνθρωπο και μας δίνει την ευκαιρία να συλλογιστούμε μήπως τελικά η Εκκλησία έχει προχωρήσει περισσότερο από όσο νομίζουν όλοι όσοι εξακολουθούν να την επικρίνουν με παρωχημένες αντιλήψεις για την διακονία της.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της έκδοσης, τόνισε την ελευθερία που αισθάνονται όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, την δυναμική που μια επαρχιακή πόλη έχει, το μέγεθος της ευθύνης που ο ίδιος ως επίσκοπος αισθάνεται, να μπορέσει η Λάρισα, απαλλαγμένη από τα τραύματα των εκκλησιαστικών διαμαχών του παρελθόντος, να φτάσει εκεί που μπορεί και εκκλησιαστικά και πολιτιστικά και πνευματικά. Ο επίσκοπος δίνει βήμα και καλεί όλους τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου να παλέψουν να δοθεί μία καινούργια μαρτυρία αλήθειας!

Ο κ. Ιερώνυμος ανακοίνωσε νέες πρωτοβουλίες της τοπικής Εκκλησίας στον χώρο του πολιτισμού και της ανάδειξης της ιστορικής παράδοσης, όπως οι εκδηλώσεις μνήμης για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και η συμπλήρωση 1700 χρόνων το 2024 από την επίσημη ανακήρυξη της Λαρίσης σε Μητρόπολη.

Έκλεισε τις σκέψεις του καταθέτοντας την διαμαρτυρία του διότι στο χωριό Καρίτσα, στους 50 ηλικιωμένους κατοίκους, προστίθενται 116 μετανάστες, αλλοιώνοντας την πληθυσμιακή σύνθεση και τα χαρακτηριστικά του τόπου, ενώ θα μπορούσε να διατηρηθεί η φυσιογνωμία της περιοχής με καλύτερη οργάνωση και μη ανατροπή του καθεστώτος πλειοψηφίας για τους ντόπιους κατοίκους.

Το δεύτερο τεύχος του περιοδικού, με εξώφυλλο του Λαρισαίου εικαστικού Χρήστου Παπανικολάου, θα παρουσιαστεί στην Λάρισα σε επίσημη εκδήλωση την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 11.30, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου. Μπορεί ο ενδιαφερόμενος να το προμηθευθεί τόσο από τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, όσο και από κεντρικά βιβλιοπωλεία.

νεα

ΚΑΤΣΑΝΗΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google