Τιμάται ο Αγιος Δημήτριος στον Μαυρόλιθο


Τον πολιούχο και προστάτη του Άγιο Δημήτριο τιμά ο οικισμός του Μαυρόλιθου Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μεθαύριο Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα, θα ψαλεί πανηγυρικός εσπερινός από τον π. Αλέξανδρο Τοκμάκη, ενώ ανήμερα της γιορτής, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, το πρωί, θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα προεξάρχοντος του αρχιερατικού επιτρόπου Αμπελώνα πρωτ. Νεκταρίου Φωκίδη.

Ο Μαυρόλιθος ή αλλιώς Μικρόλιθος είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Τυρνάβου και πρώην Δήμου Αμπελώνα, είναι από τους πιο μικρούς οικισμούς του Δήμου, με πληθυσμό μόνο 40 κατοίκους.

Παλιότερα που δεν υπήρχε η γέφυρα στον Πηνειό ποταμό, στη συνδετήρια οδό Μεταξύ εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης (κόμβος Τυρνάβου με την ΠΑΘΕ (κόμβος Γυρτώνης) η συγκοινωνία του Αμπελώνα με τον Μαυρόλιθο γινόταν με μια σιδερένια βάρκα, την περαταριά, που μετέφερε από ανθρώπους και ζώα έως αυτοκίνητα.


Οι κάτοικοι τις περιοχής ασχολούνται με τα αγροτικά προϊόντα και με την κτηνοτροφία, το φημισμένο προϊόν του Μαυρόλιθου είναι το καρπούζι, αλλά και το πεπόνι.


Το χωριό δεν έχει καφενεία – μαγαζιά και σχολείο, παρά μόνο μια εκκλησία και νεκροταφείο, ο κόσμος του χωριού στον ελεύθερο χρόνο πίνει τον καφέ του στα γύρω χωριά.

Δίπλα από τον οικισμό διέρχεται ο Πηνειός που είναι και ο προορισμός των ερασιτεχνών ψαράδων του ποταμού.

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, googlePin It on Pinterest