Τα fake news «χτύπησαν» και στη Λάρισα!


Αίσθηση έχει προκαλέσει η «είδηση» πως σχολικό λεωφορείο στη Λάρισα ενεπλάκη σε τροχαίο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 παιδιά. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, η πηγή της «είδησης», είναι η ιστοσελίδα superthema.gr, η οποία παραπλανεί συστηματικά τους αναγνώστες της με ψευδείς ειδήσεις.

 

Η «είδηση» της «τραγωδίας» δημοσιεύτηκε στο superthema.gr στις 2/9/2019, και είναι ψευδής, διότι ένα τέτοιο περιστατικό θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον του συνόλου των ΜΜΕ. Επιπλέον, η φωτογραφία που συνοδεύει τον ισχυρισμό, προέρχεται από ατύχημα που συνέβη το 2018, στο Νιού Τζέρσεϊ.

Άλλα παραδείγματα παραπληροφόρησης

Η ίδια ιστοσελίδα ισχυρίστηκε πως «Ασυνείδητος Οδηγός πέρασε με κόκκινο και χτύπησε άσχημα 5χρονο κοριτσάκι στο Βόλο«. Η «είδηση» δεν ισχύει, αφενός διότι δεν αναφέρθηκε από κανένα άλλο ΜΜΕ, αφετέρου διότι η φωτογραφία του κοριτσιού προέρχεται από επίθεση σκύλου που έλαβε χώρα στη Μελβούρνη, το 2015.

Η επόμενη «είδηση» αναφέρει πως «Αδέσποτα σκυλιά κατασπάραξαν 7χρονο κοριτσάκι στην Αθήνα«. Και σε αυτή τη περίπτωση δεν υπάρχει σχετική αναφορά σε κανένα αξιόπιστο ΜΜΕ, ενώ η φωτογραφία δείχνει ένα κοριτσάκι που δέχτηκε επίθεση από πιτ μπουλ στη Μαλαισία, τον περασμένο Ιούνιο.

Μια ακόμη «είδηση» υποστηρίζει πως «Πα-τέρας ερίξε την 3 μηνών κόρη του στον Θερμαϊκό«. Δεν υπάρχει καμία άλλη αναφορά για το περιστατικό σε ΜΜΕ, ενώ η φωτογραφία του κοριτσιού προέρχεται από το εξωτερικό και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2013.

Η είδηση για πολύνεκρο τροχαίο με σχολικό λεωφορείο στη Λάρισα είναι ψευδής, ενώ από τα ανωτέρω προκύπτει πως η συγκεκριμένη ιστοσελίδα παραπλανεί συστηματικά τους αναγνώστες της με «ειδήσεις» που προκαλούν αίσθηση, αλλά είναι αναληθείς.

Πηγή: ellinikahoaxes.gr

ΚΑΤΣΑΝΗΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google