Παρίσι: Ορθόδοξος Εσπερινός στον Άγιο Γερμανό Λούβρου

Από την Ιερά Μητρόπολις Γαλλίας – Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον για τα Τυρναβίτικα Νέα

Με κατάνυξη και συμμετοχή Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών πιστών ετελέσθη σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι ο Εσπερινός του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην ενορία του Αγίου Γερμανού πλησίον του Λούβρου (Saint-Germain l’Auxerrois).

20191006 162733 - Παρίσι: Ορθόδοξος Εσπερινός στον Άγιο Γερμανό Λούβρου

Κάθε χρόνο αυτή την περίοδο ο Μητροπολίτης Γαλλίας τελεί Ορθόδοξο Εσπερινό στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) στη μνήμη του Αγίου Διονυσίου. Δυστυχώς, μετά την καταστροφή του Καθεδρικού από πυρκαγιά, ο Εσπερινός φέτος ετελέσθη στον εν λόγω Ιερό Ναό μετά από πρόσκληση του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου Παρισίων κ. Michel Aupetit.

Ο Σεβασμιώτατος έφτασε συνοδευόμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Ρηγίου κ. Ειρηναίο και Μελιτηνής κ. Μάξιμο.  Τους υποδέχθηκαν ο Σεβασμιώτατος Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος κ. Μισέλ, ο Πρωτοσύγκελος π. Jerome Bascoul και ο εφημέριος του Ι. Ναού Αγίου Γερμανού.

Μεταξύ εκείνων που παρακολούθησαν τον Εσπερινό ήταν και οι Πρέσβεις της Ελλάδος στη Γαλλία και στον ΟΟΣΑ.

DSCF1999 - Παρίσι: Ορθόδοξος Εσπερινός στον Άγιο Γερμανό Λούβρου

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην τρομερή πυρκαγιά που κατέστρεψε τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων και τα έργα ανεκτίμητης αξίας που φυλάσσονταν εκεί. Μίλησε για τις γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης και ζήτησε τις προσευχές όλων για το μέλλον της Χριστιανικής Ενότητας. Αναφερόμενος στο πρόσφατο γεγονός της προσφοράς ιερού λειψάνου του Αποστόλου Πέτρου από τον Πάπα Ρώμης κ. Φραγκίσκο προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, χαρακτηριστικά είπε «Είναι ένα σημάδι ελπίδας για όλους τους Χριστιανούς αυτή η αδελφική χειρονομία της προσφοράς του ιερού λειψάνου του Αποστόλου Πέτρου. Η προώθηση του οικουμενικού διαλόγου και η ενότητα των Χριστιανών είναι καρπός των έργων μας, και ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τι μας έχει διαιρέσει, οφείλουμε να επικεντρωνόμαστε σε αυτά που μας ενώνουν και στο κοινό παρελθόν χιλίων χρόνων πλήρους κοινωνίας. Η λειτουργική, μυστηριακή και πνευματική μνήμη της Εκκλησίας, ξεπερνά τα ίδια τα γεγονότα και τα προβλήματα που δημιούργησαν στο παρελθόν. Δυστυχώς σήμερα, αυτές οι αρνητικές μνήμες χρησιμοποιούνται ως όπλο για διάσπαση, απομάκρυνση και απομόνωση. Σκοπός της προσευχής μας λοιπόν απόψε είναι ακριβώς το αντίθετο. Η κατανόηση, ο αλληλοσεβασμός, η αγάπη και η κοινή πορεία. Η μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου αποτελεί σημείο εκκίνησης για να ξανασκεφτούμε και να ανακατασκευάσουμε αυτήν την κοινή μνήμη που μεθοδευμένα πολλοί διαστρεβλώνουν».

DSCF2002 - Παρίσι: Ορθόδοξος Εσπερινός στον Άγιο Γερμανό Λούβρου

Η εκκλησία του Αγίου Γερμανού ήταν η ενορία των κατοίκων του Λούβρου. Χτίστηκε τον 7ο αιώνα και ανακαινίστηκε πολλές φορές. Το υπάρχον κτίριο ανεγέρθη στο μεγαλύτερο μέρος του τον 15ο αιώνα. Αρχιτεκτονικά αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό γοτθικού και αναγεννησιακού ρυθμού. Το πιο εντυπωσιακό εξωτερικό χαρακτηριστικό είναι μια βεράντα με ένα παράθυρο και ένα κιγκλίδωμα πάνω από το οποίο απεικονίζεται ολόκληρη η εκκλησία, έργο του Jean Gaussel (1435-39). Μεταξύ των θησαυρών που φυλάσσονται στον Ι. Ναό είναι το ξύλινο άγαλμα του Αγίου Γερμανού (15ος αιώνας) , ένα πέτρινο λαξευμένο άγαλμα του Αγίου Βικεντίου, ένα πέτρινο γλυπτό της Ισαβέλλας της Γαλλίας, η Αγία Τράπεζα φλαμανδικής τέχνης από σκαλιστό ξύλο και τα περίφημα στασίδια του 1683, έργο του διάσημου γλύπτη François Mercier. Η ιστορική καμπάνα του Ναού σηματοδότησε την αρχή της σφαγής της Νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου (Massacre de la Saint-Barthélemy) στις 23 Αυγούστου 1572, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από επεισόδια μεταξύ Γάλλων Προτεσταντών και Ρωμαιοκαθολικών.

DSCF2003 - Παρίσι: Ορθόδοξος Εσπερινός στον Άγιο Γερμανό ΛούβρουDSCF2009 - Παρίσι: Ορθόδοξος Εσπερινός στον Άγιο Γερμανό ΛούβρουDSCF2019 - Παρίσι: Ορθόδοξος Εσπερινός στον Άγιο Γερμανό ΛούβρουDSCF2024 - Παρίσι: Ορθόδοξος Εσπερινός στον Άγιο Γερμανό ΛούβρουDSCF2038 - Παρίσι: Ορθόδοξος Εσπερινός στον Άγιο Γερμανό ΛούβρουDSCF2044 - Παρίσι: Ορθόδοξος Εσπερινός στον Άγιο Γερμανό ΛούβρουDSCF2045 - Παρίσι: Ορθόδοξος Εσπερινός στον Άγιο Γερμανό ΛούβρουDSCF2048 - Παρίσι: Ορθόδοξος Εσπερινός στον Άγιο Γερμανό ΛούβρουDSCF2053 - Παρίσι: Ορθόδοξος Εσπερινός στον Άγιο Γερμανό Λούβρου

Κοινοποίηση

Θανάσης Κατσάνης
Περί Θανάσης Κατσάνης 13485 Άρθρα
Blogger - AmpelwnasNews 2011 - 2015 thejournal.gr 2016 Tirnavitikanea.com 2017 - 2020 τηλ.: 6981452329 tirnavitikanea@gmail.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*