Ελευθέρια Δαμασίου 2018 – Οδοιπορικό στο βουνό Λουτόμι (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Αστέριου Στέλιου Σεΐζη

Ρεπορτάζ 4/10/2018

Χρόνια πολλά και πάντα απελεύθερα συνελληνες !!!
5 Οκτωβρίου 1912 – 5/10/2019
Η αρχή της απελευθέρωσης της υπόλοιπης Ελλάδας (όπως την ξέρουμε σήμερα)από την Οθωμανική αυτοκρατορία και τον Τουρκικό ζυγό …Δυστυχώς η Μικρά Ασία με Ιωνία και Πόντο παραμένουν σκλαβωμενα ακόμα . ..
Ελευθέρια ΔΑΜΑΣΙΟΥ 2019.
107 μετά την απελευθέρωση του Δαμασίου, της επαρχίας Ελασσόνα αλλά και της βόρειας Ελλάδας.
Το πρωί έγινε ο εορτασμός με Θεία Δοξολογία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το απόγευμα είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΕΜΣΔ στην πλατεία του χωριού.Ο Ελληνικός Στρατός διαβαίνει τα σύνορα και εισέρχεται στο έδαφος της Μακεδονίας. Πολεμική αναμέτρηση ανάμεσα στη Βαλκανική Συμμαχία (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο) και της θνήσκουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τυπικά ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου 1912 με την κήρυξη πολέμου από το Μαυροβούνιο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ολοκληρώθηκε στις 17/5/1913 με τη συνθήκη του Λονδίνου. Αφορμή στάθηκε η πολιτική των Νεοτούρκων για τον εκτουρκισμό των εθνοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η αντίδραση των προαναφερθέντων βαλκανικών κρατών, που συνέπηξαν συμμαχία με σειρά συμφωνιών, με στόχο τον διαμοιρασμό των εδαφών της στον ευρωπαϊκό χώρο. Η Ελλάδα εισήλθε στον πόλεμο στις 5 Οκτωβρίου 1912, με επιθετικές ενέργειες προς τη Μακεδονία και την Ήπειρο.

Την ίδια ημέρα, ο Βουλγαρικός Στρατός κινήθηκε προς την Ανατολική Θράκη και ο Σερβικός προς τα Σκόπια και το Μοναστήρι. Η Στρατιά Θεσσαλίας, αφού απώθησε τα τουρκικά τμήματα, κατέλαβε στις 5 Οκτωβρίου το Δαμάσι & στις 6/10 την Ελασσόνα και συνέχισε την προέλασή της προς τα στενά του Σαρανταπόρου. Στις 9/10, τρεις μεραρχίες επιτέθηκαν κατά μέτωπο, ενώ μία άλλη, με υπερκερωτική ενέργεια, έφτασε στα νώτα της τοποθεσίας, εξαναγκάζοντας τους Τούρκους να υποχωρήσουν προς τα Σέρβια και την Κοζάνη, εγκαταλείποντας όλο το πολεμικό υλικό τους. H IV Μεραρχία, αφού καταδίωξε τους Τούρκους το πρωί στις 10/10, εισήλθε το απόγευμα στα Σέρβια, ενώ τμήματα της Ταξιαρχίας Ιππικού κατέλαβαν στις 11/10 την Κοζάνη. Έτσι, η νίκη του Ελληνικού Στρατού στο Σαραντάπορο ενίσχυσε το ηθικό του και άνοιξε τις πύλες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Το Δαμάσι μέχρι στις 5 Οκτωβρίου 1912 ήταν σκλαβωμένο στους Τούρκους. Έχει 107 μόνο χρόνια ελεύθερη ζωή. Τα σύνορα που χώριζαν το Δαμάσι μαζί με τη Βόρεια Ελλάδα από τη νότια Ελλάδα το 1881 ήταν: Μελούνα – Τρυπημένη – Λουτόμι – Γέφυρα τούρκικη (στον Πηνειό), απέναντι στο Γουντσιώτικο βουνό, γέφυρα Κουτσοχείρου. Σημάδια των συνόρων αυτών είναι τα μέχρι σήμερα σωζόμενα τουρκικά φυλάκια (καζάρμες). Τρία φυλάκια υπάρχουν στο βουνό «Λουσφάκι» πάνω από τον Προφήτη Ηλία μέχρι τον Τιταρήσιο ποταμό σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου η μία από την άλλη. Απέναντι από τον Τιταρήσιο ποταμό (μετά το Μπουγάζι), επάνω στο βουνό Λουτόμι υπάρχουν τρία φυλάκια κι ένα στην τουρκογέφυρα στον Πηνειό.

Όλο το χωριό ήταν τσιφλίκι Τούρκων Μπέηδων. Το τσιφλίκι του Δαμασίου ήταν πολύ μεγάλο. Συνορευόταν με τα χωριά Ζάρκο, Κουτσόχειρο, Αμυγδαλέα (Γούνιτσα), Πλατανούλια, Τύρναβο, Γκουρτζιόβαλη (Βοτανοχώρι), Λεύκη (Σκόμπα), Δομένικο –Μυλόγουστα (Μεσοχώρι), Μεγάλο Ελευθεροχώρι.

Το Δαμάσι στα 1881 έμεινε σκλαβωμένο και αυτό ήταν μεγάλο κακό για τους Δαμασιώτες. Καταδικάστηκαν να μείνουν σκλάβοι άλλα 31 χρόνια. Από το 1881 μέχρι το 1912 που ελευθερώθηκε. Στις 5 Οκτωβρίου του 1912 ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνοντας σε λίγες ώρες τα συνοριακά φυλάκια εισέβαλε και στο Δαμάσι χωρίς αντίσταση. Πεντακόσια χρόνια περίπου τουρκικής κατοχής του χωριού δεν στάθηκαν ικανά να αλλοιώσουν την ελληνική φυσιογνωμία της περιοχής και των κατοίκων της. Η παιδεία και η εκκλησία στάθηκαν αρωγοί στον πολύπαθο ελληνισμό.

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ 2018

Γιορτάζονται φέτος τα 107 χρόνια από την απελευθέρωση του Δαμασίου, στις 5 Οκτωβρίου του 1912. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται μεθαύριο Σάββατο.

Το Δαμάσι είναι το μόνο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Τυρνάβου που απελευθερώθηκε το 1912 και μάλιστα μετά από πολεμική σύρραξη. Ο υπόλοιπος Δήμος Τυρνάβου είχε ήδη απελευθερωθεί στη 1 και στις 2 Σεπτεμβρίου το 1881, μετά τη Συνθήκη του Βερολίνου.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Δαμάσι έχει ως εξής:

Παρασκευή στις 9.45 το πρωί θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Δαμασίου. Μετά τη δοξολογία θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του προαυλίου του Ιερού Ναού του Αγ. Νικολάου.

Αμέσως μετά θα γίνει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου κ. Γρηγόρη Λέτσιο. Θα ακολουθήσει ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τον Εθνικό Ύμνο.

Σάββατο, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία του Δαμασίου θα πραγματοποιηθούν χορευτικές εκδηλώσεις σε συνεργασία του Δήμου Τυρνάβου με τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο του χωριού και των φιλοξενούμενων χορευτικών.

Υ.Γ. Λόγω προβλήματος υγείας (μέση) δεν μπόρεσα να ετοιμάσω το βίντεο που ήθελα ούτε να παραστώ στην εκκλησία… (θα προσπαθήσω να μπορέσω να καλύψω τις εκδηλώσεις του ΕΜΣΔ στις 18:00 το απόγευμα) οπότε, πρώτα ο Θεός του χρόνου…δεν σας αφήνω έτσι όμως …δείτε το αφιέρωμα που έκανα πέρσι για τα φυλάκια – καζάρμες στη βουνοκορφή στο Λουτόμι με πληροφορίες από όσα έλεγαν οι παλιοί…κάποια στιγμή να μπορέσουμε να βρούμε και έναν ιστορικό σχετικό με τους Βαλκανικούς πολέμους.

Τέλος θα ακολουθήσουν νέα άρθρα με φώτο και βίντεο από τον εορτασμό με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις