Κάτω από 10.000 μόρια οι βάσεις εισαγωγής στα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Ένα νέο τοπίο για τη διαμόρφωση των μορίων εισαγωγής δημιουργείται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την ένταξη 17 νέων τμημάτων εκ των οποίων αρκετά αποτελούν μετεξέλιξη από ΤΕΙ σε ΑΕΙ, ενώ κάποια ιδρύθηκαν εξ’ αρχής, οπότε δεν υπάρχει συγκριτικό μέγεθος με προηγούμενες χρονιές για να εντοπιστεί πού κυμαίνεται η βάση.

Σε μια χρονιά με δύσκολα σε γενικές γραμμές θέματα, ιδίως στην κατεύθυνση των επιστημών υγείας με τα πολύ απαιτητικά ζητήματα σε Φυσική και Χημεία, και την αναμενόμενη πτώση των βάσεων, η εικόνα δεν μπορεί να είναι και πολύ διαφορετική για τα νέα αυτά τμήματα.
Σημειώνεται πως οι υποψήφιοι ήδη έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο και αναμένουν πλέον την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα που εκτιμάται για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, όπως άλλωστε συμβαίνει παραδοσιακά εδώ και χρόνια.
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» περιγράφεται η εκτίμηση των μορίων εισαγωγής για κάθε τμήμα.

Έτσι στα νέα Τμήματα που θα λειτουργήσουν από Σεπτέμβριο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η εκτίμηση έχει ως εξής: Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο έχουμε τα δύο νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν στον Βόλο. Στα 10.950 μόρια εκτιμάται η διαμόρφωση της βάσης εισαγωγής για το Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών και στα 13.100 μόρια για το Τμήμα Πολιτισμού, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών.

Στο 2ο επιστημονικό Πεδίο στα 9.800 μόρια αναμένεται να διαμορφωθεί η βάση εισαγωγής για το Τμήμα Μαθηματικών Λαμίας, στα 6.300 μόρια για το Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας στη Λάρισα, στα 11.800 μόρια για το Τμήμα Φυσικής στη Λαμία.
Στο 3ο Επιστημονικό πεδίο, όπου έχουμε και τα περισσότερα νέα τμήματα, στα 9.450 μόρια αναμένεται η βάση εισαγωγής για το Τμήμα Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας Λάρισας, στα 8.200 μόρια (μείωση 1.150 και πλέον μορίων από πέρυσι) για το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού στην Καρδίτσα, στα 10.800 μόρια για το Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας στην Καρδίτσα, στα 12.600 μόρια για το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας στα Τρίκαλα (μείωση 1.265 μορίων από πέρυσι), στα 10.300 μόρια για το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής στη Λάρισα, στα 12.000 μόρια για το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στην Καρδίτσα (αύξηση 200 και πλέον μόρια από πέρυσι), στα 10.950 μόρια (μείωση περίπου 1.500 μορίων) για το Τμήμα Νοσηλευτικής στη Λάρισα, στα 10.800 μόρια για το Τμήμα Περιβάλλοντος στη Λάρισα, στα 14.450 μόρια (μείωση 900 μορίων από πέρυσι) για το Τμήμα Φυσικοθεραπείας.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο μειωμένη κατά 150 και πλέον μόρια αναμένεται να είναι η βάση εισαγωγής για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Λάρισα η οποία θα κυμανθεί γύρω στα 8.300 μόρια, στα 8.400 μόρια το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής στη Λάρισα (μείωση περίπου 200 μόρια από πέρυσι), στα 12.050 το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων στη Λάρισα.

Πηγή: e-thessalia.gr

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google