Πανηγυρικός εσπερινός στον Πρ. Ηλία Τυρνάβου (φωτο)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, με θρησκευτική κατάνυξη και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε στον Τύρναβο η μνήμη του Προφήτη Ηλία στο ιστορικό εξωκλήσι λίγο πάνω από την πόλη.

Χθες Παρασκευή 19 Ιουλίου, ο οικοδεσπότης πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Παπαϊωάννου, προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Ιωάννη Τυρνάβου, μαζί με τους ιερείς της πόλεως και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, τέλεσαν μέγα εσπερινό με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα.

Ο πρωτοπρεσβ. π. Γεώργιος Παπαϊωάννου πρόσφερε στον Σεβασμιώτατο την εικόνα του προφήτου Ηλία ως ανάμνηση του πρώτου αρχιερατικού εσπερινού και παρουσία μητροπολιτών μετά από σαράντα χρονιά.

Ιστορικά 

Ο Προφήτης Ηλίας Τυρνάβου παλαιότερα ήταν μοναστήρι που σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε στο τέλος του 13ου ή στις αρχές του 14ου αιώνα με χορηγία του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου στο μέρος όπου άλλοτε υπήρχε ναός του Δία.

Το μοναστήρι αυτό καταστράφηκε και διαλύθηκε το 1897 από τους Τούρκους, κατά τη διάρκεια του ατυχή Ελληνοτουρκικού πολέμου. Η εκκλησία κτίστηκε κατά πάσα πιθανότητα τον 14ο ή 15ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1705. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν και οι τοιχογραφίες που είναι δείγμα ύψιστης βυζαντινής τέχνης. Μέχρι το 1912 αποτελούσε ίδια ενορία και μετά συγχωνεύτηκε μ’ αυτήν του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Γιορτάζει, εκτός από τις 20 Ιουλίου και την τρίτη ημέρα του Πάσχα.

Φώτο Κώστας Παπαϊωάννου ekklhsiastikaneathessalias.gr