ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις από Τύρναβο, Αμπελώνα, Λάρισα

τυρναβος

Επαρχία Τυρνάβου – Βιβλική καταστροφή από ανεμοστρόβιλο (βίντεο)


Του Αστέριου Στέλιου Σεΐζη 

Τύρναβος, Λάρισας, Ελλάδα, 40100

Το μένος των καιρικών φαινομένων γνώρισε η επαρχία Τυρνάβου το μεσημέρι της Τετάρτης 10/6/2019 όπου αγροτικές καλλιέργειες καθώς και κτηνοτροφικές, υπέστησαν μεγάλες ζημιές.

Ευτυχώς που δεν θρηνίσαμε θύματα να λέμε και είχαμε μόνο υλικές ζημίες. Το ισχυρό μπουρίνι, με σφοδρή χαλαζόπτωση που συνοδεύονταν από θυελλώδεις ανέμους χτύπησε την Λυγαριά, το Αργυροπούλι και τα Δελέρια καθώς και άλλα χωριά του δήμου Τυρνάβου προκαλώντας βιβλικές καταστροφές. Ένας ανεμοστρόβιλος μέσα σε λίγα λεπτά, ξήλωσε δέντρα, σκεπές από στάνες, έριξε κολώνες της ΔΕΗ (είχαμε και διακοπές ρεύματος) έριξε ταμπέλες και ξήλωσε τέντες, προκαλώντας μεγάλες ζημιές ακόμη και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Επίσης, λόγω πτώσης δένδρων έκλεισε ο δρόμος Τυρνάβου – Δελερίων μετά τον Αγιο Αθανάσιο.

Ανακοίνωση Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου – Αργυροπουλίου – Λυγαριάς

Χωρίς προηγούμενο για την ευρύτερη περιοχή του Δημου Τύρναβου είναι η σημερινή καταστροφή. Η χαλαζόπτωση μαζί με την απερίγραπτη σε ένταση ανεμοθύελλα διέλυσε κ γκρέμισε τα πάντα στις αγροτικές μας παραγωγες ξερίζωσε πολυετής καλλιέργειες(δένδρα,αμπέλια) αλλά και σταβλικες εγκαταστάσεις. Η καταστροφή για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας είναι πρωτοφανής και ολοκληρωτική φέρνοντας μας σε απόγνωση τίθεται σήμερα κιόλας ζήτημα επιβίωσής τίθεται σήμερα κιόλας ζήτημα αποζημίωσης αλλά και αποκατάστασης των καταστροφών. Εχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τον τοπικό προϊστάμενο του ΕΛΓΑ ό οποίος μας διαβεβαιωσε ότι θα επισκεφθεί με κλιμάκιο αύριο της πληγείσες περιοχές.

Από την νέα κυβέρνηση δεν θέλουμε συμπαράσταση και δάκρυα όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις θέλουμε αμεσα πράξεις. Άμεσα να υπάρξει πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, των δόσεων των δανείων και κάθε μορφής χαρατσιών για τους πληγέντες συναδέλφους μας, γιατί θα έχουν καλλιεργητικά έξοδα χωρίς έσοδα εξαιτίας της ανυπολόγιστης καταστροφής. Απαιτούμε άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να γίνει κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες της καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις. Μια ακόμη καταστροφή δείχνει το πόσο επίκαιρο και αναγκαίο είναι το πάγιο αίτημά μας.

*** φωτογραφίες και υλικό από το διαδίκτυο και τα social media όσων υποστεί ζημιές στις περιουσίες τους

Κάντε εγγραφή και δείτε τα βίντεο, από το κανάλι Asterios Stelios ASnews

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google

#αμπελωνας

Pin It on Pinterest