ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΔΟΜΗ ΣΤΟ ΚΥΨΕΛΟΧΩΡΙ

Για εμάς στην Ένωση Κεντρώων το προσφυγικό ζήτημα έχει δύο όψεις: την ανθρωπιστική και την πολιτική. Απέναντι στους πρόσφυγες χρειάζεται ανθρωπισμός και αλληλεγγύη. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Απαιτείται όμως και πολιτική λύση στο πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη της Ευρώπης και σε κλειστή φυλακή για τους πρόσφυγες. Χρειάζεται άμεσα επιτάγχυνση των διαδικασιών απόφασης εγκρίσεως ασύλου ή μη, ώστε να μην παραμένουν όλοι οι πρόσφυγες στη χώρα μας και φυσικά συνδρομή της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ για μείωση των εισερχόμενων ροών.

Όπως γνωρίζουμε όλοι στις προσφυγικές δομές διαμένουν είτε αυτοί που εισήλθαν παράνομα στη χώρα είτε εκείνοι που έχουν αιτηθεί άσυλο και αναμένουν την έγκριση, απόφαση η οποία μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και τρία χρόνια να εκδοθεί. Οι υπόλοιποι πρόσφυγες διαμένουν εκτός δομών απολαμβάνοντας τα προνόμια που έχουν θεσπιστεί με διάφορους νόμους.

Σε τοπικό επίπεδο τώρα η δομή προσφύγων δεν έχει θέση στο Κυψελοχώρι, διότι:
Συνήθως οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ζητήματα εγκληματικότητας στις τοπικές περιοχές, ύστερα από εξεγέρσεις και απο μεταξύ τους συγκρούσεις. Το πρόβλημα που παρατηρείται γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν οι διαμένοντες πρόσφυγες είναι πολλαπλάσιοι σε αριθμό από τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας. Αυτό θα συμβεί και στο Κυψελοχώρι, όπου εκτός των άλλων ο χώρος είναι ακατάλληλος.
Η αστυνομία των Τεμπών δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ακραίες καταστάσεις – εξάρσεις και να εγγυηθεί την ασφάλεια , αφού είναι υποστελεχωμένη ήδη.
Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν θα είναι σε καμία περίπτωση επαρκης με βάση τα ισχύοντα.
Η κατανομή των προσφύγων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν γίνεται ισομερώς. Ο νομός Λάρισας έχει ήδη μία δομή στο Κουτσόχερο, εκτός αυτής που έχει δρομολογηθεί στην περιοχή μας, ενώ οι όμοροι νομοί δεν φιλοξενούν καμία δομή.

Κατά τη γνώμη μου δεν είναι ώρα να αναζητήσουμε και να αποδώσουμε ευθύνες είτε στην απερχόμενη δημοτική αρχή, είτε στους βουλευτές Λάρισας για το σχεδόν τετελεσμένο γεγονός, το οποίο συζητάμε σήμερα. Αυτό που οφείλουμε είναι να συνεργαστούν άμεσα και αποτελεσματικά όλοι οι θεσμικά εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Δήμου μαζί με τους βουλευτές της Λάρισας και τα κοινοβουλευτικά κόμματα και να εξαντλήσουν τις πιθανότητες που υπάρχουν, ώστε να μην δημιουργηθεί η δομή στο Κυψελοχώρι. Εγώ προσωπικά, ως καταγόμενος από τον Δήμο Τεμπών, είτε η Ένωση Κεντρώων είναι στη Βουλή, είτε όχι, είμαι πρόθυμος να προσφέρω οποιαδήποτε βοήθεια μου ζητηθεί για να επιτύχουμε αυτό το δίκαιο αίτημα.

ΚΑΤΣΑΝΗΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

κατσάνης, youtube.com