Στο Δαμάσι ο Σάκης Παιδής στις πληγείσες περιοχές με το ΕΛΓΑ

ΔΑΜΑΣΙ

Του Αστέριου Στέλιου Σεΐζη 

Περισσότερα από 3000 στρέμματα με αμπέλια, δέντρα, καρπούζια, βαμβάκι και σιτηρά έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από το χαλάζι που έπεσε με απίστευτη σφοδρότητα την Κυριακή του 2 ου γύρου των εκλογών στον κάτω κάμπο του Δαμασίου.

Ο νέος αντιπεριφεριάρχης Θεσσαλίας Σάκης Παιδής, βρέθηκε για άλλη μια φορά στο πλευρό των αγροτών, τα κτήματα των οποίων επλήγησαν από το χαλάζι. Μάλιστα ο κύριος Παιδής, επεσήμανε πως είναι απαράδεκτο οι αγρότες να αποζημιώνονται 18 μήνες μετά την καταστροφή από τον ΕΛΓΑ και τόνισε πως αυτό πρέπει να αλλάξει μιας και οι αγρότες βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση και τα έξοδα για τις καλλιεργητικές φροντίδες “τρέχουν”.

Όπως διαπιστώθηκε, ολική καταστροφή προκλήθηκε στον κάτω κάμπο του Δαμασίου από τη σφοδρή χαλαζόπτωση της Κυριακής 2/6/2019. Στην αυτοψία που έγινε κατά τις επισημάνσεις ζημιών στα σημεία που επλήγησαν από το χαλάζι, διαπιστώθηκε το μέγεθος της ζημιάς που στα περισσότερα σημεία είναι στο 100% της φετινής παραγωγής. Φυσικά στο επίκεντρο της χαλαζόπτωσης ζημιά έχει προκληθεί και στο φυτικό κεφάλαιο, πράγμα που σημαίνει πως η ζημιά από αυτό το χαλάζι θα επιρρεάσει και τη σοδειά της επόμενης χρονιάς. Αυτό που επεσήμαναν γεωπόνοι και επιστήμονες είναι πρέπει άμεσα να γίνει οπωσδήποτε ψεκασμός για φυτοπροστασία με χαλκούχα σκευάσματα.

Όπου έγινε δήλωση ζημιάς και δεν έγινε η εκτίμηση δεν χρειάζεται καινούρια δήλωση. Στα φρούτα όπως νεκταρίνια και βερίκοκα, όπου έγινε εκτίμηση και τον ξαναχτύπησε το χαλάζι ο παραγωγός πρέπει να κάνει νέα δήλωση αν η ζημιά είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Η αναγγελία για την χαλαζόπτωση (της 2/6/2019) έγινε Δευτέρα 3/6 και οι σχετικές δηλώσεις θα γίνονται μέχρι 18 Ιουνίου 2019. Στις καλλιέργειες που επλήγησαν βρέθηκαν ο Μιχάλης Λιόντος προϊστάμενος ΕΛΓΑ υποκαταστήματος Λάρισας, ο Σπύρος Σπυρόπουλος επόπτης ΕΛΓΑ νομού Λάρισας, ο Κώστας Τσιάμπας τμηματάρχης εφαρμογών ΕΛΓΑ, επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΑ, ο Χρήστος Τσιτσιρίγκος πρόεδρος του οινοποιείου Τυρνάβου με την υπεύθυνη γεωπονικού τμήματος του οινοποιείου Ζαΐρα Παπαφίγκου και την οινολόγο Αναστασία Παναγιώτου.

Ο νεος αντιπεριφεριάρχης Σάκης Παιδής ήταν δίπλα στους πληγέντες παραγωγούς από την Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς και ο νεοεκλεχθέντας Ανδρέας Μπρέζας, ο νυν δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης και ο νέος δήμαρχος Γιάννης Κόκουρας καθώς και όλοι οι τοπικοί φορείς και οι συλλογικότητες, βρέθηκαν κατά τις επισημάνσεις ζημιών στα σημεία που επλήγησαν από το χαλάζι.

Για την έκταση των ζημιών που προκάλεσε το χαλάζι στον κάτω κάμπο ενημερώθηκε και ο βουλευτής Λάρισας κ. Γιώργος Κατσιαντώνης, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές με τοπικούς φορείς. Το χαλάζι χτύπησε στο Δαμασούλι και κυρίως στις περιοχές όπως Βαριές, Μικρέζι, Λουτόμι, Ομαδικός Αμπελώνας, Σκαλωσάρα, Γρομονή, Κλαδιά, Συκιές και Καλαμάκι ήταν το επίκεντρο του χαλαζιού. Η συγκεκριμένη χαλαζόπτωση ήταν η σφοδρότερη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου. Μάλιστα 20 ώρες μετά το χαλάζι δεν είχε λιώσει σε αρκετά σημεία στις πληγείσες περιοχές.


κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google


Pin It on Pinterest