Ανακοίνωση – Καταπέλτης Αγροτικού Συλλόγου και Συνεταιρισμού Δαμασίου για το χαλάζι

Του Αστέριου Στέλιου Σεΐζη

SOS εκπέμπουν οι αγρότες του Δαμασίου που το μεσημέρι της Κυριακής 2 Ιουνίου 2019 είδαν για 3η φορά μέσα σε δύο μήνες το χαλάζι να καταστρέφει σοδειές και όνειρα. Εκεί που όλοι έλεγαν πώς φέτος θα ήταν μια καλή χρονιά για τις σοδειές τους, ένα καταστροφικό μπουρίνι μιας ώρας σε συνδυασμό με το χαλάζι που έπεσε κατέστρεψε καλλιέργειες μερικών χιλιάδων στρεμμάτων στο Δαμάσι και πιο συγκεκριμένα κυρίως στον Κάτω Κάμπο από τις Βαριές μέχρι και το Καλαμάκι. Σε απόγνωση είναι πλέον οι αγρότες που εξ αιτίας των δυσμενών καιρικών φαινομένων στην περιοχή, έχουν 4 χρόνια να αποκομίσουν ολοκληρωμένη παραγωγή. Σε επιτόπια αυτοψία με τους προέδρους του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου κ. Γιάννη Γκανά και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαμασίου κ. Εμμανουήλ Λούτσο, αλλά και παραγωγούς, διαπιστώσαμε πώς στο Δαμασούλι και κυρίως στις περιοχές όπως Μικρέζι, Λουτόμι, Ομαδικός Αμπελώνας, Σκαλωσάρα, Γρομονή, Κλαδιά, Συκιές και Καλαμάκι ήταν το επίκεντρο του χαλαζιού.

ΔΑΜΑΣΙ

Η συγκεκριμένη χαλαζόπτωση ήταν η σφοδρότερη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου. Μάλιστα 20 ώρες μετά το χαλάζι δεν είχε λιώσει σε αρκετά σημεία στις πληγείσες περιοχές.

xalazi

damasi

Το μέγεθος της ζημιάς είναι σε ποσοστό 100%, μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή αμπελώνων και περιβολιών που βρίσκονται στις προαναφερθείσες περιοχές. Οι εξαγγελίες περί εναέριας προστασίας του ΕΛΓΑ αποδείχτηκαν κενές αφού έμειναν μόνο στα λόγια μιας και οι εικόνες της καταστροφής μιλούν από μόνες τους. Οι αγρότες του Δαμασίου πλέον, αμφισβητούμε την αποτελεσμαστικότητα των εναέριων μέσων αντιχαλαζικής προστασίας μετά και τη νέα θεομηνία.

ΔΑΜΑΣΙ ΔΑΜΑΣΙ

Απαιτούμε άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να παραμείνει κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες της καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις και τμηματικές δόσεις ( π.χ 70% + 15%+15% που ισχύουν τώρα και καταβάλλονται μέσα σε 12- 15 μήνες ). Μια ακόμη καταστροφή δείχνει το πόσο επίκαιρο και αναγκαίο είναι το πάγιο αίτημά μας. Εξαιτίας του αντιαγροτικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος καθυστερεί να εκτιμήσει και να αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς, απαιτούμε άμεσα να δοθεί κρατική χρηματοδότηση στους πληγέντες αγρότες των ευρύτερων περιοχών μας μιας και τίθεται ζήτημα επιβίωσής τους, διότι χωρίς εισόδημα δεν θα μπορούν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Άμεσα να υπάρξει πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, των δόσεων των δανείων και κάθε μορφής χαρατσιών για τους πληγέντες συναδέλφους μας, γιατί θα έχουν καλλιεργητικά έξοδα χωρίς έσοδα εξαιτίας της ανυπολόγιστης καταστροφής.

ΔΑΜΑΣΙ

Ως Αγροτικός Σύλλογος Δαμασίου, απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς να κυρήξουν την ευρύτερη περιοχή μας, ως χαλαζόπληκτη. Το Δαμάσι είναι κυρίως αμπελωνιακό χωριό και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες έντονες χαλαζόπτωσεις, εκτός από φετινή παραγωγή, δημιούργησαν πρόβλημα και στην επόμενη χρονιά, αφού οι τρυφεροί βλαστοί υπέστησαν μεγάλη καταστροφή.

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google