Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας στην εορτή του Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου κ. Επιφανίου

ΚΟΣΜΟΣ

Από την Ιερά Μητρόπολις Γαλλίας – Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον για τα Τυρναβίτικα Νέα

Στην ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου συλλειτούργησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, μετά του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας, ως επικεφαλής Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετέβη στο Κίεβο να τιμήσει τα πρώτα ονομαστήρια του Προκαθημένου της νέας Εκκλησίας.

0x0 (12)

Στο λαμπρό συλλείτουργο έλαβαν μέρος πολλοί Αρχιερείς, ιερείς και διάκονοι.

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προσέφερε στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη κ. Επιφάνιο μια ασημένια εικόνα της Παναγίας Παμμακαρίστου, δώρο της Α.Θ.Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε θερμά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για το δώρο του, ως ένδειξη αγάπης προς την Εκκλησία της Ουκρανίας, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως που έπραξε τα δέοντα για την χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας.

0x0 (13)

Ευχαρίστησε επίσης την Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον Επικεφαλής Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ για την τιμητική παρουσία τους στα πρώτα του ονομαστήρια ως Προκαθήμενος της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στη συνέχεια παρετέθη επίσημο γεύμα.

0x0 (14)

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΑΛΛΙΑΣ Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΑ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

 

Μακαριώτατε Μητροπολίτα Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κύριε Επιφάνιε,

Σεβασμιώτατοι άγιοι αρχιερείς,

Άρχοντες του Λαού,

Αδελφοί εν Κυρίω,

 

Χριστός Ανέστη!

0x0 (15)

Μέσα εις την ευωδίαν της Ανοίξεως και εις την χαράν της Αναστάσεως, προγευόμεθα σήμερον την δύναμιν της Αγίας Πεντηκοστής δια των Υμετέρων Τιμίων ονομαστηρίων, Μακαριώτατε, οπότε και εορτάζει ένας επιφανής καρπός του Αγίου Πνεύματος, ο Άγιος Επιφάνιος Κύπρου, ο ουράνιος προστάτης Υμών.

Διό και εκ προσώπου του Παναγιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου κυρίου κυρίου Βαρθολομαίου ευρίσκομαι σήμερον εν τω μέσω όλων υμών, εν ευχαριστιακή κοινωνία, ώστε να συγχαρώμεν και συναπολαύσωμεν ομού τα αγαθά της αμωμήτου και Ορθοδόξου ημών πίστεως. Η χαρά ημών δια την επίλυσιν του χρονίσαντος και πολύ ταλαιπωρήσαντος τον ευσεβή και φιλόθεον Ουκρανικόν λαόν, σχίσματος, κορυφούται σήμερον καθώς ο Προκαθήμενος και πρώτος αυτής της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, η Υμετέρα παμφιλτάτη Μακαριότης, εορτάζει δια πρώτην φοράν εκ της θέσεως του Αρχηγού αυτής της Εκκλησίας.

0x0 (16)

Εις αυτήν την πολλαπλώς χαρμόσυνον ημέραν της Εκκλησίας Ουκρανίας είναι πολύ φυσικόν να συμμετέχει και η γεννήσασα και αναγεννήσασα υμάς πάντας Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, η Μήτηρ Εκκλησία και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης ο Οποίος γνωρίζετε πόσα πολλά αγαθά και δυναμικά έπραξε υπέρ της αυτοκεφαλάας υμών.

Δια του τρόπου αυτού ενισχύονται οι πνευματικοί δεσμοί των Εκκλησιών και των λαών. Δια του τρόπου αυτού δοξάζεται και μεγαλύνεται το Όνομα της Αγίας Τριάδος! Δια του τρόπου αυτού διακονείται ο Χριστός εις τους αιώνας.

0x0 (17)

Από μέρους λοιπόν του Παναγιωτάτου μαζί με τας πατριαρχικάς ευχάς και τον αδελφικόν Του ασπασμόν, προσφέρω εις Υμάς μιαν εικόνα της Παναγίας της Παμμακαρίστου η οποία ευρίσκεται εις τον Πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν και η οποία έχει μια συγκινητική ιστορία και μια απαράμιλλη τέχνη. Πολλά να είναι τα έτη Υμών Μακαριώτατε! Πολλά και ευλογημένα. Να ζήσετε πολλές δεκαετίες στο πηδάλιο της Εκκλησίας Ουκρανίας και να σας αξιώσει ο Κύριος μέχρι βαθέος γήρατος να διακονήτε το όραμα της εν Χριστώ ενότητος του λαού του Θεού και να κάνετε πολλές ακόμη χειροτονίες και των τριών βαθμών.

Εις πολλά έτη, Δέσποτα!


0x0 (18)

0x0 (25)0x0 (24)0x0 (23)0x0 (22)0x0 (21)0x0 (20)0x0 (19)

0x0 (33)0x0 (31)0x0 (30)0x0 (29)0x0 (28)0x0 (27)0x0 (26)

IMG-345d422adb9d78d590efb7b13a492e1d-V-01DSC_5442DSC_5388DSC_5387DSC_5386DSC_53770x0

0x0 (1)0x0 (2)0x0 (3)0x0 (4)0x0 (11)0x0 (10)0x0 (9)0x0 (8)0x0 (7)0x0 (6)0x0 (5)

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google


Pin It on Pinterest