Νέα επιστολή Κώστα Κολλάτου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

κολλατος

Την Δευτέρα 13-5-2019 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη ΔΑΟΚ Λάρισας στην οποία συμμετείχαν ο διευθυντής της υπηρεσίας κ. Καλφούντζος, οπροϊστάμενος του τμήματος φυτοπροστασίας  κ. Σταυρίδη και την κ Σταματοπούλου γεωπόνο υπάλληλο και μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών Αμπελακίων, Καρίτσας, Μελιβοίας και Σκήτης -Ποταμιάς. Συμμετείχαν επίσης από τον δήμο Τεμπών ο προιστάμενος του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ Μπετχαβές και ο κ. Ασημακόπουλος

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα νέα δεδομένα με βάση τα οποία οι προσβολές από την σφήκα της καστανιάς στην περιοχή κασταναριό των Αμπελακίων  είναι εκτεταμένες .Επίσης αναφέρθηκαν μεμονωμένα κρούσματα στην περιοχή της Μελιβοίας

Εξηγήθηκε ότι εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών κατά την διάρκεια την άνοιξης, οι καλλιεργητικές εργασίες ξεκίνησαν καθυστερημένα. Επίσης αργότερα από το κανονικό συντελέστηκε και η βλάστηση των δέντρων. Και τα δυο είχαν σαν αποτέλεσμα την μη έγκαιρη διαπίστωση των κρουσμάτων.

Τονίστηκε ότι επιβάλλεται με κάθε τρόπο η προμήθεια και εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου στα πλαίσια της βιολογικής αντιμετώπισης της προβολής.

Σε συνέχεια της σύσκεψης αυτής απεστάλη έγγραφο προς την ΔΑΟΚ Λάρισας με κοινοποίηση στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κόκκαλη  με το οποίο ζητάμε να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες για την προμήθεια του παρασιτοειδούς εντόμου.

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                          Μακρυχώρι  13-05-2019

ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ​​​​   ΑριθμΠρωτ. : 3393

ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

ΠΡΟΣ :

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ

ΕΛΕΓΧΟΥ

Θεοφράστου & Καλλισθένους

ΤΚ: 413 35  ΛΑΡΙΣΑ

ΚΟΙΝ :

Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και

Τροφίμων

ΚοΒασ. Κόκκαλη

Αχαρνών 2

ΤΚ: 101 76

ΑΘΗΝΑ

ΘΕΜΑ: Νέες εστίες του εντόμου dryocosmuskoriphilus (σφήκα της καστανιάς) στην ευρύτερη περιοχή της Όσσας (Δασικό σύμπλεγμα Κισσάβου).

ΣΧΕΤ: Το αρίθμΠρωτ. : 3266/6-5-2019 έγγραφό μας.

                  

Σας ενημερώνουμε, ότι κατά το χρονικό διάστημα από 10-05-2019 έως 13-05-2019 διαπιστώθηκε έντονη παρουσία προσβολών στα φύλλα και τους εκπτυσσόμενους οφθαλμούς δέντρων καστανιάς, από το έντομο DryocosmusKuriphilus Yasumatsu (σφήκα της καστανιάς), στον ορεινό όγκο του Κισσάβου Λάρισας με μέσο υψόμετρο τα 800μ. Οι προσβολές εμφανίζονται σε έκταση περίπου 500 στρεμμάτων τόσο άγριες καστανιές όσο και σε ντόπιες ποικιλίες (Πηλίου).

Ο καθυστερημένος εντοπισμός του εντόμου οφείλεται κυρίως στις αντίξοες κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν από τα τέλη Απρίλιου μέχρι σήμερα, που είχαν σαν αποτέλεσμα την μειωμένη επισκεψιμότητα των καστανοπερίβολων στην περιοχή αναφοράς και αφετέρου την όψιμη βλάστηση των δέντρων.

Λόγω της εκτεταμένης προσβολής και της σοβαρότητας της κατάστασης για το μέλλον της καστανοκαλλιέργειας στην περιοχή μας, επιβάλλεται η άμεση ενεργοποίησή σας για την εφαρμογή του προγράμματος βιολογικής αντιμετώπισης του εντόμου, με την εξαπόλυση και εγκατάσταση του κατάλληλου παρασιτοειδούς (οφέλιμου) εντόμου Torymus Sinensis.

      Ο Δήμαρχος

Κολλάτος Κωνσταντίνος

 

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google


Pin It on Pinterest