Κόκκαλης για χαλαζόπληκτους: Άμεσες ελαφρύνσεις για δάνεια και ενέργεια, αποζημιώσεις μέχρι το Φθινόπωρο

Ελαφρύνσεις στους χαλαζόπληκτους αγρότες σε ότι αφορά υποχρεώσεις τους απέναντι στη ΔΕΗ και την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και δεσμεύσεις για τάχιστη ολοκλήρωση των διαδικασιών αποζημίωσης, έδωσε στους πληγέντες από τις πρόσφατες καταστροφές παραγωγούς των δήμων Τυρνάβου, Τεμπών και Αγιάς, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά τις διαδοχικές επισκέψεις που πραγματοποίησε την Παρασκευή στις προαναφερθείσες περιοχές, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ.

agia

Ο κ. Κόκκαλης συμμετείχε σε συσκέψεις με τοπικούς φορείς σε αλλά και αγρότες σε Τύρναβο, Συκούριο και Αγιά, εστιάζοντας στην τοποθέτησή του σε δύο σημεία: Αφενός στην κατά το δυνατό συντομότερη περάτωση της καταγραφής, επεξεργασίας και καταβολής της ασφαλιστικής κάλυψης στους πληγέντες παραγωγούς κι αφετέρου στις πρωτοβουλίες που έλαβε προκειμένου να τύχουν οικονομικών ελαφρύνσεων σ’ αυτή τη δυσμενή συγκυρία.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε κι επίσημα ότι τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ, όσο και της Τράπεζας Πειραιώς, έκαναν αποδεκτό το προ ημερών αίτημά του, για τη μεν δημόσια επιχείρηση να γίνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών των χαλαζόπληκτων, ενώ για την τράπεζα να προχωρήσει σε αναστολή των δανειακών υποχρεώσεών τους. Έτσι, ο Λαρισαίος υφυπουργός κάλεσε τους αγρότες που χτυπήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα να σπεύσουν στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ και της Τράπεζας Πειραιώς για τα περαιτέρω.

Κόκκαλης

Επιπρόσθετα, ο κ. Κόκκαλης ευρισκόμενος στο Συκούριο έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα των αμυγδάλων, για το οποίο μάλιστα φρόντισε να παραστούν στη σύσκεψη και να εκφράσουν την επιστημονική τους άποψη, τόσο μετεωρολόγος όσο και καθηγητής Δενδροκομίας από τον Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για το κατά πόσο τα προβλήματα στη δενδρώδη καλλιέργεια προκλήθηκαν από παγετό. Απομένει η ολοκλήρωση της απαιτούμενης εκτιμητικής διαδικασίας από τον ΕΛΓΑ ώστε να αποφασιστεί αν η αποζημίωση θα καλυφθεί από τον ασφαλιστικό φορέα ή μέσω των ΠΣΕΑ.

Κόκκαλης

Τέλος, το κυβερνητικό στέλεχος πραγματοποίησε αυτοψία σε μηλοπερίβολα στην περιοχή του δήμου Αγιάς, εκεί όπου προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες στις χαλαζοπτώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Κόκκαλης

Μετά το πέρας των επαφών που είχε στους τρεις δήμους, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε τα εξής: «Ζήτησα αυτές τις διαδοχικές επαφές σε Τύρναβο, Συκούριο και Αγιά ώστε να δούμε άμεσα κι από κοντά με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ το μέγεθος του προβλήματος. Είναι ξεκάθαρο πως ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος των αγροτών τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές. Θέλω να καταστήσω σαφές στους πληγέντες αγρότες ότι ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους με πράξεις. Γι’ αυτό και ήδη καταφέραμε ελαφρύνσεις σε ότι αφορά τυχόν δανειακές ή ενεργειακές τους υποχρεώσεις, την ώρα που οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκτίμηση και η καταβολή της αποζημίωσης μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο. Θέλω να υπενθυμίζω, πως μέσα σ’ αυτή τη δυσμενέστατη συγκυρία ο χρόνος από την εκτίμηση, από τη σύνταξη των πορισμάτων, έως και την πληρωμή των αποζημιώσεων συνεπτύχθη σε έξι με οκτώ μήνες. Αυτό λένε τα στοιχεία του τελευταίου έτους. Από είκοσι μήνες που ήταν στο παρελθόν, συνεπτύχθη σε έξι με οκτώ μήνες.

Κόκκαλης

Για το θέμα του αμυγδάλου οι επιστήμονες που κλήθηκαν στη σύσκεψη στο Συκούριο κατέδειξαν τον παγετό ως ζημιογόνο αίτιο. Θα πρέπει ωστόσο να αφήσουμε τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες επιστημονικές διαδικασίες που απαιτεί το θεσμικό πλαίσιο, για να λάβουμε τις τελικές αποφάσεις».

Κόκκαλης

ΚΑΤΣΑΝΗΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

κατσάνης, youtube.com