Μεγάλη Παρασκευή: Η Αποκαθήλωση και ο Επιτάφιος στον Αμπελώνα

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας. Η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Την Ενάτη Ώρα της ημέρας λέει το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή Του κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται. Μέχρι λίγο πριν τις 11:00 το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών όπου οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό. Απ’ τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη.

Στον Αμπελώνα του δήμου Τυρνάβου

Με άκρα ταπείνωση και σε κλίμα φόρτισης στον ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στον Ιερό Ναό του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, έγινε η ακολουθία της αποκαθήλωσης.

Την ακολουθία της αποκαθήλωσης στον Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου τέλεσε ο ιερέας π. Γεώργιος Χαρισούλης και στον Ιερό Ναό του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης ο προϊστάμενος του ναού αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Καρυώτης.

https://www.facebook.com/100004416065371/videos/1321493154674541/

αμπελωνας

αμεπλωνας

αμπελωνας

Ιερό Ναό του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στον Αμπελώνα

Αμπελωνας

Αμπελωνας

Αμπελωνας