Η ομιλία του κ. Γ. Κουκούλη προέδρου του Φιλανθρωπικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελώνα η «Η ΑΡΩΓΗ», στην χθεσινή εκδήλωση στον Αμπελώνα «Ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά στα χρόνια της κρίσης»

Σε μια κοινωνία που καθημερινά διαπιστώνουμε ότι το ατομικό συμφέρον επικρατεί επί του συλλογικού, όπου το προσωπικό όφελος κυριαρχεί επί του κοινωνικού, ο εθελοντισμός έρχεται για να προσδώσει στον ατομικισμό τη συλλογική και κοινωνική του διάσταση. Ο εθελοντισμός δίνει νόημα και περιεχόμενο σε πανανθρώπινες αξίες, λιγότερο ή περισσότερο ξεχασμένες, όπως είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Συνιστά μια επιμορφωτική λειτουργία η οποία συνδυάζει «τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου».

Στις σημερινές κοινωνίες του αδυσώπητου ανταγωνισμού, της εμπορευματοποίησης και των αγορών, οι πολίτες δεν πρέπει να μένουν ούτε αδιάφοροι, ούτε απαθείς στους κινδύνους και στις αβεβαιότητες που προκαλούνται.

Η δική μας κοινωνική συμμετοχή, η αμφισβήτηση αυτών που άλλοι μας επιβάλλουν, η συλλογική δράση, μπορούν να δώσουν λύσεις, μπορούν να αποτρέψουν συμπεριφορές και δράσεις που είναι ενάντια στην κοινωνία και τον πολιτισμό μας.

Ο εθελοντισμός αποτελεί τον πλέον κατάλληλο οδηγό για να αλλάξουμε τη νοοτροπία των αγκυλωμένων κοινωνικών συμβάσεων και της απαξίωσης των ιδεών. Στις μέρες μας, το εθελοντικό κίνημα οφείλει να αποτελεί την υγιή αντίδραση και απάντηση της οργανωμένης κοινωνίας σε φαινόμενα αδράνειας και αποχής. Ο εθελοντισμός οφείλει να αναδεικνύεται ως ένας τρίτος πυλώνας στον κοινωνικό βίο. Ένας πυλώνας, ο οποίος πέρα από τους δύο παραδοσιακούς αμιγείς χώρους, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, περιλαμβάνει όλες τις ενεργές δυνάμεις και δράσεις που αφιερώνονται στην ανάληψη του πολύπλευρου κοινωνικού έργου που καλείται να επιτελέσει.

Με αυτή την έννοια, μπορεί ακόμα να χαρακτηρισθεί ως μια νέα μορφή πολιτικής, που εκφράζει το ευγενέστερο νόημα της και δίνει τη δυνατότητα της άμεσης συμμετοχής όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας.
Επιβάλλεται συνεπώς, να προστατεύσουμε την εθελοντική δράση από τα φαινόμενα λήθης. Το πεδίο δράσης του εθελοντισμού είναι πάρα πολύ μεγάλο.
Αναφέρω για παράδειγμα ότι πολλές εκστρατείες για θέματα αιμοδοσίας, κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναλφαβητισμού, εμβολιασμών, πρόληψης και ενημέρωσης, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος στηρίχθηκαν και στηρίζονται στην εθελοντική εργασία και προσφορά.

Η ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη, και πρέπει να έχει την αμέριστη ενθάρρυνση και υποστήριξη από όλους μας , έτσι ώστε να μπορέσει να αποδείξει και να διευκολύνει τη θέληση, την προσφορά και την αγάπη του κάθε ατόμου που θα ενταχθεί σε αυτή την κινητοποίηση.
Μέσω του εθελοντισμού και της προσφοράς καταξιώνεται η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη, γιατί αναδεικνύεται η ουσιαστική πτυχή του ανθρώπου που είναι η ανθρωπιστική συνείδηση.
Ο άνθρωπος δείχνει τον υπέρτατο σεβασμό στην αξία της ανθρώπινης ζωής, χωρίς να τη συσχετίζει με οποιαδήποτε μορφή σκοπιμότητας.

Μ΄ αυτές λοιπόν τις σκέψεις μία ομάδα κατοίκων του Αμπελώνα το 2008 αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το σύλλογο μας προβλέποντας θα έλεγα την επερχόμενη οικονομική κρίση. Στόχος όπως αναφέρει και το καταστατικό του συλλόγου η κοινωνική αλληλεγγύη προς ανθρώπους του τόπου μας που έχουν ανάγκη.
Κατά τη διάρκεια των 11 χρόνων λειτουργίας του συλλόγου προσπαθήσαμε στο μέτρο του δυνατού να ενισχύσουμε οικογένειες του Αμπελώνα που πραγματικά είχαν ανάγκη.
Όλα αυτά που θα αναφέρω έγιναν με την στήριξη των Αμπελωνιτών που έγιναν μέλη του συλλόγου και φυσικά με τις χορηγίες ανθρώπων που πίστεψαν στην προσπάθεια μας και τους ευχαριστούμε γι΄αυτό.
Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποιες από τις δράσεις κατά τη διάρκεια αυτών των ετών.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Όλα τα έτη Κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα γίνεται διανομή Τροφίμων σε άπορες οικογένειες .
Επίσης γίνετε προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών των δημοτικών σχολείων. Τα αποτελέσματα ενθαρρυντικά.
Σε πρώτη φάση συγκεντρώθηκαν ρούχα και παιχνίδια με πρωτοβουλία της έκτης τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Αμπελώνα. που μοιράστηκαν σε άπορες οικογένειες του Δήμου Η πρωτοβουλία αυτή των μαθητών-τριών του 1ου Δημοτικού Σχολείου δείχνει την ευαισθητοποίηση τους στα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης και αποτελεί ζωντανό παράδειγμα και ελπίδα για το μέλλον.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΥΧΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

Ακολούθησαν όλα τα δημοτικά σχολεία με ανάλογες δράσεις. Θα ήθελα να αναφέρω το παράδειγμα του 2ου Δημοτικού Σχολείου που συνεχίζει αυτή τη δράση και 2 φορές το χρόνο μας δίνει ρούχα – παπούτσια – βιβλία και παιχνίδια. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων οι εκπαιδευτικοί πού κατευθύνουν τους μικρούς μαθητές σε δράσεις που δίνουν νόημα στη ζωή.

ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Το Δεκέμβριο του 2011 δημιουργούμε το ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ που λειτουργεί μέχρι και σήμερα προσφέροντας ρούχα – παπούτσια – τρόφιμα – παιχνίδια
Η ανταπόκριση των Αμπελωνιτών είναι συγκινητική και η προσφορά τους πολύ μεγάλη. Κατά τη διάρκεια κάθε χρονιάς το Μαγαζάκι της Αλληλεγγύης δέχεται πάνω 200 επισκέψεις κατοίκων του Αμπελώνα.
Η λειτουργία του στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και κυριών που έχουν αυξημένο το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς.
Ο χώρος λειτουργίας παραχωρείται από το Δήμο και ευχαριστούμε για τη σημαντική βοήθεια.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

Το 2013 συνεργαζόμαστε με την μη Κυβερνητική Οργάνωση Θεόφιλος και παραλαμβάνουμε ένα φορτηγό με ρούχα και παιχνίδια, τα οποία μοιράζονται σε όσους έρχονται στο Μαγαζάκι.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το 2014 διοργανώνουμε μια πολύ ζεστή και ανθρώπινη εκδήλωση για τα παιδιά οικογενειών του Αμπελώνα που εξ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε η παιδική ταινία «TOY STORY» , μοιράστηκαν παιχνίδια και αναψυκτικά . Τα παιδιά διασκέδασαν με την ταινία μα πιο πολύ χάρηκαν τα παιχνίδια που διάλεξαν τα ίδια από την πληθώρα των παιχνιδιών που είχαν εκτεθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλαιού δημαρχείου Αμπελώνα.
Ταυτόχρονα ο Φιλανθρωπικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελώνα ¨ Η ΑΡΩΓΗ¨ διέθεσε παιχνίδια στο 1ο – 2ο & στο 3ο Νηπιαγωγείο Αμπελώνα .

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Το 2015 υλοποιούμε πρόγραμμα ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με το οποίο επωφελούνται περίπου 150 οικογένειες του Αμπελώνα.

Οι δράσεις συνεχίζονται με πολύ δυσκολία.
Η παρατεταμένη κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ακόμα και στον εύπορο Αμπελώνα.

Λύση μία: Εθελοντισμός και Κοινωνική Αλληλεγγύη

Φίλες και φίλοι,

Ο εθελοντισμός δεν είναι ζήτημα επιβολής. Είναι προσφοράς ψυχής. Όλοι μαζί λοιπόν, κάνουμε τον εθελοντισμό πράξη, κάνουμε τον εθελοντισμό στάση ζωής.
Σας καλούμε να ενστερνιστείτε και να διαδώσετε την ιδέα του εθελοντισμού σε όλες του τις μορφές, σας καλούμε βρεθείτε κοντά σε κάθε προσπάθεια προσφοράς, σας καλούμε στο ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «Η ΑΡΩΓΗ» για μπορέσουμε όλοι μαζί να κάνουμε τον Αμπελώνα πιο εθελοντική πόλη άρα πιο άμεση, πιο προσιτή, πιο ζωντανή, πιο ανθρώπινη.

Θανάσης Κατσάνης

Θανάσης Κατσάνης

Blogger - AmpelwnasNews 2011 - 2015 thejournal.gr 2016 Tirnavitikanea.com 2017 - 2019 τηλ.: 6981452329 tirnavitikanea@gmail.com
Follow Me:

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *