Σχολικές επιτροπές Δ. Τυρνάβου: Παρελθόν παρόν και μέλλον…

Βαρύ και γκρίζο το παρελθόν στις σχολικές επιτροπές του Δήμου.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 διαπιστώθηκαν ανοίγματα και κακοδιαχείριση στην Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή. Υπήρχαν οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα ως αποτέλεσμα του τρόπου που διαχειρίσθηκε τα θέματα η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Μαλάκου  και χρειάσθηκε χρόνος και στοχευμένες ενέργειες για να επέλθει η κανονικότητα.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή χρωστούσε  στην ΔΕΥΑΤ, στη ΔΕΗ καθώς και σε διάφορους προμηθευτές . Όλα σχεδόν τα σχολεία  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας είχαν φοβερές ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και όλα τα κτίρια ήθελαν συντήρηση και ελαιοχρωματισμούς

2015  και συνεχίζουμε.

Το 2015  καταγράφτηκε λοιπόν από την τεχνική υπηρεσία μετά από έλεγχο σε όλες τις σχολικές μονάδες η κατάσταση όλων των υποδομών.

τυρναβος

Επισκευάστηκαν σχολικές στέγες, δημιουργήθηκαν αίθουσες, ξαναλειτούργησαν πτέρυγες όπως αυτή στο δεύτερο δημοτικό του Αμπελώνα και βγάλαμε τα παιδιά από το υπόγειο που κάνανε μάθημα το 2014. Βάφτηκαν αυλές, κάγκελα, έγιναν εξωτερικοί και εσωτερικοί ελαιοχρωματισμοί,  διορθώθηκαν αυλές και περιφράξεις.

Οι παρεμβάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας στα σχολικά κτήρια όπως αντιλαμβάνεστε έγινα και γίνονται με κριτήριο τις ανάγκες και αντοχές των σχολικών κτηρίων  αλλά και τις λειτουργικές ανάγκες της σχολικής ζωής βάζοντας κάθε φορά προτεραιότητες.

Όσο αναφορά τώρα την λειτουργία των σχολικών επιτροπών αυτές συνεδριάζουν κάθε φορά που είναι απαραίτητο και προς τιμή όλων με παρόντα όλα τα μέλη τους. Οι αποφάσεις είναι όλες σχεδόν ομόφωνες.

Τα παρακάτω αποδεικνύουν το πόσο σκύψαμε πάνω στα προβλήματα των σχολείων και πόσο βελτιώθηκε η κατάσταση σ΄όλα τα σχολεία.

 • Από το 2014  άλλαξε η ανακατανομή στα χρήματα για τα σχολεία.
 • Έγινε  καλύτερη διαχείριση στο χρέος των κυλικείων και τώρα δεν  μας χρωστάει κανένα.( βρήκαμε χρέη δύο ετών περίπου) Έγιναν νέες συμβάσεις με όλα για έξι χρόνια στην πρωτοβάθμια.
 • Το 2015 καθορίστηκαν  τα όρια των Δημοτικών Σχολείων του Αμπελώνα  καθώς και των Νηπιαγωγείων. Αυτό είχε να γίνει από το 2000. Καθορίστηκε και μια ετήσια συνάντηση- σύσκεψη κάθε Μάιο γι αυτό το θέμα με τους διευθυντές των Δημοτικών καιΝηπιαγωγείων.
 • Το 2016 καθορίστηκαν  τα όρια των Δημοτικών Σχολείων του Τυρνάβου καθώς και των Νηπιαγωγείων. Αυτό είχε να γίνει από το 1992.
 • Έγινε ολοήμερο το 1ο και 4ο στον Αμπελώνα με όφελος την αποσυμφόρηση του 3ου Νηπιαγωγείου από παιδιά και  με συνέπεια την ενίσχυση του 1ου Δημοτικού στον Αμπελώνα.
 • Οι περισσότερες αγορές των παγίων γίνεται από την σχολική επιτροπή της πρωτοβάθμιας  και όχι από τους Διευθυντές.

τυρναβος

 • Προγραμματίστηκε η συντήρηση για όλα τα κτίρια να γίνεται  από την σχολική επιτροπή της πρωτοβάθμιας στους πυροσβεστήρες και στους καυστήρες των καλοριφέρ.
 • Όλες οι πληρωμές  που αφορούν την επιτροπή γίνονται μόνο μέσω τραπέζης  για να υπάρχει διαφάνεια στην πορεία του χρήματος. Όσο αναφορά για τις αγορές οι ίδιοι οι Διευθυντές βρίσκουν τις προσφορές για ότι χρειάζονται  κατόπιν συζητιούνται και εγκρίνονται από την σχολική επιτροπή και μετά πραγματοποιούνται .
 • Πραγματοποιείται  κάθε χρόνο συνάντηση με τους διευθυντές  και υπάρχει άριστο κλίμα συνεργασίας .
 • Δεν υπάρχει πλέον σχολική μονάδα χωρίς συναγερμό. Αγοράστηκαν αιρκοντίσιον όπου χρειάζονταν, περάστηκαν σίτες, αγοράστηκαν τηλεοράσεις, εκτυπωτές, κρεβατάκια για τα νηπιαγωγεία, μοκέτες, κουρτίνες, φωτοτυπικά,  σκούπες ηλεκτρικές, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, περάστηκαν κουδούνια εισόδου όπου ήταν απαραίτητα και αντιμετωπίστηκαν όλες οι φθορές με τον χιονιά και έγιναν μονώσεις προστασίας για μελλοντικούς παγετούς.
 • Όλες οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας έχουν φωτισμό με λαμπτήρες led με ότι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς .
 • Δεν υπάρχουν πια μεγάλα  χρέη στην πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή. Είμαστε στην ευχάριστη κατάσταση να μπορούμε επιτέλους να πούμε ότι τα ελαχιστοποιήσαμε.
 • Βρισκόμαστε σε διαβούλευση με τον ΟΤΕ για ενιαίο πρόγραμμα οικονομικό για όλα τα σχολεία.
 • Στα σχολεία της δευτεροβάθμιας του δήμου μας έχουν αντιμετωπιστεί σχεδόν στο σύνολό τους τα προβλήματα που προέκυψαν από το βαρύ χειμώνα του 2016 και έχει αντιμετωπιστεί όποιο πρόβλημα είχε προκύψει την προηγούμενη χρονιά.
 • Στη φετινή χρονιά, βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός από το υπουργείου παιδείας « προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής σχολικών μονάδων» και η εκτίμηση είναι ότι αυτά θα έρθουν τον Σεπτέμβριο  του 2019.

Εν κατακλείδι  από την έναρξη της κάθε σχολικής χρονιάς και ως την αρχή επόμενης μια διαρκής και στοχευμένη προσπάθεια όλων των υπηρεσιών του Δήμου καθώς  και των Σχολικών Επιτροπών βρίσκεται «στην υπηρεσία» της εκπαιδευτικής κοινότητας, των γονέων και των μαθητών.

Με τις ουσιαστικές μας τεχνικές παρεμβάσεις για την συντήρηση της ήδη υπάρχουσας υποδομής , επενδύουμε  έτσι στο μέλλον της πόλης μας που είναι τα παιδιά, πάντα με πλήρη συναίσθηση της υποχρέωσής μας ως διοίκηση να κινηθούμε αποτελεσματικά ακόμη και μέσα στους νέους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανύουμε.

Η δέσμευσή της Δημοτικής αρχής  για σχολεία αντάξια των προσδοκιών των μαθητών ,εκπαιδευτικών και γονέων συνεχίζεται και αυτό το αναγνωρίζει στο σύνολό της, η  εκπαιδευτική κοινότητα.

αμπελωνας