Κατσιαντώνης σε Αραχωβίτη: Ρίχνετε “χαλάζι” αδιαφορίας στις σοδειές των αγροτών

Για “χαλάζι” ανυπαρξίας μέτρων πρόληψης και ανεπάρκειας κανονισμού του ΕΛΓΑ κάνει λόγο ο Βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κατσιαντώνης με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνοντας ότι “ο κρατικός μηχανισμός πιάστηκε για άλλη μια φορά… αδιάβαστος στα καιρικά φαινόμενα που άνοιξαν πληγές στους αγρότες του Τυρνάβου και της Ελασσόνας”.

Ο Γιώργος Κατσιαντώνης μάλιστα θυμίζει στο Σταύρο Αραχωβίτη  την απάντηση που του έδωσε σε ανάλογη παρέμβασή του, όπου δεσμευόταν  τα αιτήματα του Βουλευτή Λάρισας της Ν.Δ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  «οι σύγχρονες ανάγκες, η κλιµατική αλλαγή που συντελείται, αλλά και οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, καταστούν επιβεβληµένη την αναµόρφωση του παρόντος γεωργοασφαλιστικού συστήµατος, το οποίο πρέπει να υπακούει και να αντιστοιχεί σε ένα πλαίσιο αρχών µε συγκεκριµένους στόχους, επιδιώκοντας τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στον αγρότη και λαµβάνοντας, παράλληλα, υπόψη και τις αλλαγές στις κλιµατολογικές συνθήκες».

Αν και έχουν περάσει 7 μήνες, τονίζει ο Γιώργος Κατσιαντώνης, οι παραγωγοί βρίσκονται ακόμη στο έλεος της έλλειψης διοικητικής οργάνωσης και πρωτοβουλίας, αφού εξακολουθεί να υφίσταται το ίδιο πρόβλημα.

“Πράξτε έστω και τώρα τα αυτονόητα, τα οποία δεσμευτήκατε γραπτώς σε μένα” επισημαίνει ο Βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό, να κηρυχθούν οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και  να ολοκληρωθούν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών και οι καταβολές των αποζημιώσεων.

Θεωρεί μάλιστα επιβεβλημένη τη χορήγηση κρατικής χρηματοδότησης στους αγρότες που “χτυπήθηκαν” από το χαλάζι, αλλά και το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, των δόσεων των δανείων και κάθε μορφής φορολογικών και οικονομικών επιβαρύνσεων για τους πληγέντες παραγωγούς, προκειμένου, λόγω της προφανούς έλλειψης εισοδήματος μετά τις καταστροφές, να κατορθώσουν να σταθούν στα πόδια τους και να αντιμετωπίσουν το επικείμενο χρονικό διάστημα τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα.

Η ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κατσιαντώνη, έχει ως εξής:

Για άλλη μια φορά, οι αγρότες του Νομού Λάρισας βρέθηκαν στο έλεος των καιρικών φαινομένων, λόγω της ανυπαρξίας επαρκών μέτρων πρόληψης. Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας, και δη τόσο η περιοχή του Δαμασίου και της Βερδικούσιας όσο και του Αργυροπουλίου, των Πλατανουλίων κλπ, τις τελευταίες μέρες δοκιμάστηκαν σφοδρά από το έντονο χαλάζι, με αποτέλεσμα οι πληγές στις καλλιέργειες να είναι τεράστιες και οι παραγωγοί να μετράνε ήδη σημαντικές απώλειες στις σοδειές τους και στις τσέπες τους. Μάλιστα, τα φαινόμενα ήταν τόσο έντονα, ώστε έγιναν θέμα συζήτησης και στα κεντρικά τηλεοπτικά μέσα, αφού «άσπρισαν» κυριολεκτικά και «το έστρωσε» λες και είχε χιονίσει, ολόκληρες περιοχές όπως η Βερδικούσια, με καταστροφικές συνέπειες για πολλές καλλιέργειες σε όλη την περιοχή. Οι παραγωγοί μετράνε τα προβλήματα, αλλά ο κρατικός μηχανισμός φάνηκε για ακόμη μια φορά ανεπαρκής, αφού ούτε τα μέτρα προστασίας φάνηκε να λειτούργησαν επαρκώς, πράγμα που διαπιστώθηκε από το εύρος της ζημιάς σε καλλιέργειες όπως η κερασιά, η αχλαδιά, η ροδακινιά κλπ. Η ζημία που προκλήθηκε πολλαπλασιάστηκε από το γεγονός ότι δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε η επίγεια και η εναέρια αντιχαλαζική προστασία, ενώ ζοφερή προβλέπεται η πραγματικότητα ως προς τις αποζημιώσεις που οφείλουν άμεσα να λάβουν οι παραγωγοί, καθώς ο ισχύον Κανονισμός του ΕΛΓΑ πάσχει σε πολλά σημεία, πράγμα που είχα ομοίως επισημάνει και πρόσφατα με σχετική ερώτηση (υπ’ αρ. πρωτ. 2416/11-10-2018), οπότε είχα λάβει την απάντηση και δέσμευση της αρμόδιας ηγεσίας (από 16/11/2018  Αριθµ. Πρωτ.:926/138782)  ότι, πράγματι, αναγνωρίζοντας το εύλογο των όσων αιτούμουν, «οι σύγχρονες ανάγκες, η κλιµατική αλλαγή που συντελείται, αλλά και οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, καταστούν επιβεβληµένη την αναµόρφωση του παρόντος γεωργοασφαλιστικού συστήµατος, το οποίο πρέπει να υπακούει και να αντιστοιχεί σε ένα πλαίσιο αρχών µε συγκεκριµένους στόχους, επιδιώκοντας τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στον αγρότη και λαµβάνοντας, παράλληλα, υπόψη και τις αλλαγές στις κλιµατολογικές συνθήκες».

Παρόλα αυτά, έχουν περάσει σχεδόν 7 μήνες και οι παραγωγοί βρίσκονται ακόμη στο έλεος της έλλειψης διοικητικής οργάνωσης και πρωτοβουλίας, αφού εξακολουθεί να υφίσταται το ίδιο πρόβλημα και οι ίδιοι βρίσκονται κάθε δυο και τρεις αντιμέτωποι με τα καιρικά φαινόμενα. Και σα να μη φτάνουν όλα αυτά, είναι και υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν τις ολοκληρωτικές καταστροφές της παραγωγής τους αλλά και την κωλυσιεργία των κλιμακίων ελέγχων και τις σχετικές καθυστερήσεις στην καταβολή των δικαιούμενων αποζημιώσεών τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, και λαμβανομένου υπόψη του σημαντικού μεγέθους της καταστροφής αλλά και του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στις καλλιέργειες και της επερχόμενης οικονομικής καταστροφής των παραγωγών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.- Προτίθεστε να κηρύξετε τις περιοχές των Δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας, αντίστοιχα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως χαλαζόπληκτες?

2.- Προτίθεστε να δώσετε εντολή, ώστε να διενεργηθούν άμεσα οι σχετικοί επιτόπιοι έλεγχοι και καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες, προκειμένου να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί άμεσα η αποζημίωση για τους πληγέντες παραγωγούς, στο σύνολο της καταστροφής που έχουν υποστεί?

3.- Προτίθεστε να χορηγήσετε άμεσα κρατική χρηματοδότηση στους πληγέντες αγρότες των ευρύτερων περιοχών των Δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας, αντίστοιχα,, ώστε να αντιμετωπίσουν τις άμεσες βιοτικές, επαγγελματικές και προσωπικές τους ανάγκες, καθώς ήδη από την ημέρα της καταστροφής στερούνται των απαραίτητων για να ζήσουν?

4.- Προτίθεστε να επιβάλλετε  πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, των δόσεων των δανείων και κάθε μορφής φορολογικών και εν γένει οικονομικών επιβαρύνσεων για τους πληγέντες παραγωγούς, προκειμένου, λόγω της προφανούς έλλειψης εισοδήματος μετά τις καταστροφές, να κατορθώσουν να σταθούν στα πόδια τους και να αντιμετωπίσουν το επικείμενο χρονικό διάστημα τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα?

5.- Έχετε προχωρήσει τις διαδικασίες αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε αυτός να εναρμονιστεί με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της  Ελληνικής αγροκτηνοτροφίας και την εν γένει κλιματική αλλαγή της Χώρας μας? Αν ναι, παρακαλώ να τεθεί υπόψη μου σχετική ανάλυση ενεργειών και διαδικασιών.

αγροτες