Απαντήσεις προέδρου του ΕΛΓΑ για χαλαζοπτώσεις και Κανονισμό

Η εναέρια προστασία από το χαλάζι στον Τύρναβο και σε άλλες περιοχές στη χώρα αποδείχθηκε αναποτελεσματική το τριημέρο που μας πέρασε, επειδή τα χαλαζοφόρα νέφη ήταν σε χαμηλό υψόμετρο, εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές.

Το αεροπλάνο διασπείρει στα νέφη ιωδιούχο άργυρο ο οποίος μειώνει το μέγεθος του χαλαζιού που θα πέσει, με στόχο μέχρι να φτάσει στις καλλιέργειες να έχει λιώσει εντελώς ή τουλάχιστον να έχει μικρύνει σημαντικά για να μην μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη ζημιά.

Ωστόσο, τις προηγούμενες μέρες τα χαλαζοφόρα νέφη ήταν σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, με αποτέλεσμα ναι μεν να γίνει ο ψεκασμός τους, χωρίς δε να επιτύχει σημαντική μείωση στο μέγεθος του χαλαζιού, αφού η απόσταση μέχρι τη γη ήταν μικρή και δεν προλάβε να λιώσει.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας είναι τα δίχτυα, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, λέγοντας ότι σύντομα θα «τρέξει» πρόγραμμα (δεύτερο κατα σειρά) επιδότησης των παραγωγών για την τοποθέτηση τέτοιων διχτυών.

Στο αίτημα αγροτών να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ στο 100% όλες τις ζημιές, ο κ.Κουρεμπές απάντησε ότι καμία ασφαλιστική στον κόσμο δεν αποζημιώνει τα πάντα στο 100% και οτι αυτό θα σήμαινε μεγάλα ποσά αποζημιώσεων και άρα πολύ μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές για τους αγρότες.

Παραδέχτηκε ότι για κάποιες καλλιέργειες, όπως πχ τα ροδάκινα, η συγκόμιση και η πώληση του προϊόντος που έχει απομείνει στα χωράφια είναι δύσκολη έως και ανέφικτη (ποιός θα αγοράσει ένα χτυπημένο ροδάκινο;) και για τις περιπτώσεις αυτές προωθείται αλλαγή στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Ήδη, ξεκίνησαν οι αναλογιστικές μελέτες που θα οδηγήσουν σε αλλαγές στον Κανονισμό, σε συνάφεια και με τις κλιματικές αλλαγές, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Για την καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, ο Φάνης Κουρεμπές απάντησε ότι σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για τον τρέχον έτος στη διάρκεια του χρόνου ξεπερνιέται και οι εγκρίσεις των νέων ποσών καθυστερούν. Οφείλεται, επίσης, στα μεγάλα ποσά που χρωστούσε ο Οργανισμός στους αγρότες από το 2014 και τα οποία «βρηκε» με την ανάληψη της διοίκησης του ΕΛΓΑ και η εξόφλησή τους είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να σημειώνονται καθυστερήσεις.

χαλαζι

Πηγή: ert.gr (Λάρισα)