Μεγαλειώδης συγκέντρωση Π. Σαρχώση στον Τύρναβο (φώτο)

Πραγματοποιήθηκε με παρουσία πλήθους κόσμου η εκδήλωση του συνδυασμού του Δημάρχου και εκ νέου υποψηφίου για τον Δήμο Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου (ΜΑΞΙΜ) σήμερα το απόγευμα της Κυριακής.

Παρουσίασε τις προγραμματιστικές θέσεις και τους υποψηφίους του συνδυασμού του «Συν Πολιτεία» για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Παναγιώτη Σαρχώση:

Συνδημότισσες και συνδημότες

σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, στην σημερινή μας συγκέντρωση μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να ευχαριστήσω και για τα λόγια του τον συνάδελφο Στέλιο Παπρά που με τιμά με την φιλία και την πολύτιμη βοήθεια του

Φίλες και Φίλοι

Τον Απρίλιο του 2014 στη αίθουσα αυτή

Μίλησα για το όραμα και τον στρατηγικό στόχο μας για τον τόπο Μίλησα και για τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλουμε για να κρατηθούμε όρθιοι σαν κοινωνία Μίλησα για το ρόλο που πρέπει να παίξει ο Δήμος Μίλησα τέλος για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που είχαμε μπροστά μας αυτά ήταν τα ζητήματα που θέσαμε τότε στους πολίτες του δήμου μας για να μας εμπιστευθούν τις τύχες του δήμου και μας εμπιστεύθηκαν γιατί αναγνώρισαν σε μας ότι είχαμε στόχους και στρατηγική για να τα επιτύχουμε.

Είχαμε το ήθος και την αξιοπιστία για να κλείσουμε πληγές του παρελθόντος να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού για να ξεπεράσουμε μια πρωτόγνωρη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, με επώδυνες συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας, την πιο δύσκολη κοινωνικά περίοδο της μεταπολιτευτικής μας ζωής.

Και σήμερα μπορώ να στέκομε μπροστά σας περισσότερο αισιόδοξος και να μπορώ να ισχυρισθώ, πως ναι πήγαμε τα πράγματα παραπέρα και παρά το γεγονός ότι ο δρόμος είναι μακρύς με αισιοδοξία  με οργάνωση και δράση συλλογική μπορούμε να τα καταφέρουμε και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας, πως πήγαμε όμως τα πράγματα παραπέρα. Τα πήγαμε παραπέρα με ομαδικό πνεύμα, με συλλογική δουλεία, με ανοιχτό μυαλό με διάθεση για προσφορά στην κοινωνία ναι είχα και έχω συνεργάτες που μπορώ να εμπιστεύομαι, ανθρώπους με πολιτικό ήθος μια ομάδα που εργάζεται με μεθοδικότητα που καταλαβαίνει τα προβλήματα και τις ανάγκες των δημοτών και εγώ ο ίδιος είχα το γραφείο του Δημάρχου ανοιχτό στον καθένα και στην καθεμία από εσάς, στα αιτήματα και στα παράπονα σας ήμασταν όμως και εξωστρεφείς.

Δηλώσαμε την έντονη παρουσία μας αναζητώντας συνεργασίες και συνέργειες με κυβερνητικά στελέχη, με την περιφέρεια και τον περιφερειάρχη, με μελετητές, με εταιρείες ενέργειας, με τραπεζικούς φορείς, με επενδυτές. Και σόλες αυτές τις συναντήσεις πηγαίναμε προετοιμασμένοι, με συγκεκριμένα υπομνήματα, με σχέδια και μελέτες, με νομοθετικές προτάσεις. Δεν ήμασταν οι γυρολόγοι των υπουργείων, ούτε επαίτες χρηματοδοτήσεων, όχι μόνο γιατί δεν το θέλαμε, αλλά γιατί αυτές οι πρακτικές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Μια δουλειά που με εργαλεία τη στόχευση και τη μεθοδικότητα έφερε αποτελέσματα. Θα αναφερθώ σε τρία εμβληματικά παραδείγματα για να γίνει κατανοητή  η δουλειά μας. Η πρώτη περίπτωση ήταν το περιβόητο τέλος 80% στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΤ. Είχα υποσχεθεί από το βήμα αυτό το 2014 ότι θα σταματούσαμε την επιβολή του τέλους στους λογαριασμούς, σαν ανάγκη αποκατάστασης των σχέσεων της εταιρείας με τον Δημότη καταναλωτή, και την εφαρμογή μιας δίκαιης τιμολόγησης του νερού σ όλους τους δημότες.

Η αλλαγή όμως αφορούμε, την αλλαγή ενός νόμου που είχε καθολική εφαρμογή σόλες τις ΔΕΥΑ της χώρας, οι οποίες ήταν αντίθετες εκείνοι την περίοδο. Κατορθώσαμε όμως με σχεδιασμό και μεθοδικότητα, με παρεμβάσεις στα συνέδρια των ΔΕΥΑ να πείσουμε το σύνολο των εμπλεκομένων αλλά και τα υπουργεία εσωτερικών και οικονομίας.Και είμαστε υπερήφανοι γιατί υπήρξαμε οι βασικοί συντάκτες της νομοθετικής παρέμβασης που είναι πιο ευέλικτη και πιο δίκαιη.

Το δεύτερο παράδειγμα είναι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα απόσταξης των διημέρων το φθινόπωρο του περασμένου χρόνου. Δεν κρίνω αναγκαίο να αναφέρω την σημασία της απόσταξης των διημέρων για την οικονομία και την παραγωγή του τόπου μας κρίνω όμως σκόπιμό να κάνω μια απαραίτητη επισήμανση. Η απόσταξη των διημέρων είναι όρος επιβίωσης για τον αμπελουργό καλλιεργητή και κατά συνέπεια της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή μας.

Για αυτό λέμε πως η εμπλοκή του δήμου με τις ανάγκες και τα προβλήματα του παραγωγικού μας ιστού δεν είναι μόνο αναγκαία αλλά και επιβεβλημένη. Σε συνεργασία με τον σύλλογο Αμβικούχων και τον Αγροτικό σύλλογο αλλά και με την συνδρομή και επιστημονική στήριξη εξειδικευμένων συνεργατών, ένας εξ αυτών είναι ο Στέλιος Παπράς, με συνεχείς παρεμβάσεις σε περιφερειακό, αλλά και κεντρικό επίπεδο, με συγκρούσεις, συνεχή δράση και επιστημονικό εξοπλισμό έγινε κατορθωτή η εξεύρεση λύσης. Τώρα απομένει να νομοθετηθεί το πλαίσιο της απόσταξης, με στόχο τη στήριξη του αμπελουργού καλλιεργητή.

Η τρίτη περίπτωση είναι τα Διαδημοτικά Σφαγεία Τυρνάβου. Όπως είναι γνωστό στα σφαγεία, ο δήμος Τυρνάβου έχει το μερίδιο 91% και ο δήμος Λάρισας 9%. Τα σφαγεία έχουν ένα οικονομικό βάρος από δάνεια και υποχρεώσεις στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που φθάνει περίπου στις 800.000 €. Είναι ένα οικονομικό βάρος που δημιουργήθηκε στο παρελθόν και δεν κρίνω σκόπιμο να αναφερθώ εδώ στα αίτια που το δημιούργησαν, ούτε στη διαχείριση του παρελθόντος.

Αυτό όμως που θέλω να πω είναι πως από τις πρώτες μέρες που αναλάβαμε το δήμο η πίεση από πιστωτές και εργολάβους ήταν αφόρητη, όπως και ότι το οικονομικό βάρος των σφαγείων υποθηκεύει το οικονομικό μέλλον του ίδιου του δήμου μας γιατί είναι ο βασικός εγγυητής όλων αυτών των οικονομικών απαιτήσεων. Ο στόχος μας ήταν από την πρώτη στιγμή να εργαστούμε για να δώσουμε ένα τέλος σ΄ αυτή την κατάσταση και να λύσουμε οριστικά το θέμα.

Αρχίσαμε με αποφάσεις και ενέργειες που ρύθμισαν οφειλές προς εργολάβους, αλλά και ασφαλιστικά ταμεία, για να σταματήσει η προσωπική εμπλοκή παλαιών δημοτικών συμβούλων που διετέλεσαν πρόεδροι των σφαγείων. Στη συνέχεια διαπιστώσαμε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί τις οικονομικές της υποχρεώσεις και ότι όλα τα σχέδια προτάσεων που είχαμε καταθέσει είτε στο υπουργείο εσωτερικών, είτε στο υπουργείο οικονομίας είτε στα τραπεζικά ίδρυμα ήταν αδύνατο να εφαρμοσθούν, προχωρήσαμε στη πρόταση αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης για να μας δοθεί η δυνατότητα της διάλυσης της εταιρείας και η μεταφορά της λειτουργίας της στο δήμο. Είναι η δεύτερη νομοθετική ρύθμιση που συντάσσεται από το δήμο μας και γίνεται αποδεκτή από τον νομοθετική εξουσία, δηλαδή από την βουλή των Ελλήνων.

Ποιος ήταν ο στόχος αυτής της νομοθετικής ρύθμισης. Πρώτον η εκκαθάριση της επιχείρησης σε λειτουργία, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην παραγωγική διαδικασία της κτηνοτροφίας της περιοχής, ούτε να απαξιωθεί η επιχείρηση. Δεύτερον να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να μεταφερθούν οι υπάλληλοι των σφαγείων στο δήμο και τρίτον να αξιοποιηθούν οι χρηματοδοτικές ικανότητες που έχει ο δήμος.

Ναι καταφέραμε και τους τρείς στόχους: η επιχείρηση λειτουργεί, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται και η χρηματοδότηση των οικονομικών υποχρεώσεων είναι εφικτή, δώσαμε τέλος σε ένα λειτουργικό και οικονομικό πρόβλημα, που υποθήκευε το μέλλον του δήμου, τα χρήματα που μέχρι τώρα έχουν επενδυθεί, αλλά και την κτηνοτροφική μας παραγωγή.

Φίλες και φίλοι

Περιέγραψα επιγραμματικά τον τρόπο της δουλειάς μας για να γίνει αντιληπτό πως ασκούμε πολιτική, πως καταφέραμε την κυβέρνηση και την περιφέρεια, τους πολίτες και τους παραγωγούς να σέβονται τον Δήμο Τυρνάβου, να τον θεωρούν αξιόπιστο συνομιλητή και θεσμικό παράγοντα και να αναγνωρίζουν ότι ο Δήμος Τυρνάβου, είναι ο δήμος που ορίζει το μέλλον, με βάση τα αιτήματα των καιρών και του τόπου, πολιτικά αποτελεσματικός και εξωστρεφής, μας το αναγνωρίζουν και είμαι υπερήφανος γιατί το καταφέραμε, με αγώνες και αγωνίες, με σχεδιασμό και πολιτικό λόγο, με επιμονή.

Συνδημότισσες και συνδημότες

Η περίοδος που περάσαμε ήταν μια περίοδο δύσκολη και οι δυσκολίες παραμένουν, μπορεί να βγήκαμε από την εντατική αλλά και η αποκατάσταση δεν είναι εύκολη και ο δήμος πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τη ζωή μας, με το ένα τρίτο των χρημάτων που διαθέταμε πριν από την κρίση. Από 1.200.000 € που ήταν η ΣΑΤΑ πριν την κρίση στις μέρες είναι 400.000 € και μ’ αυτά τα χρήματα πρέπει να κάνουμε έργα, να συντηρήσουμε υποδομές, να συντηρήσουμε σχολικά και δημοτικά κτήρια να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες.

Τα γνωρίζαμε πολύ καλά όλα αυτά και γι΄ αυτό υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε ότι το σύνολο του ποσού, έπρεπε και πρέπει να διατίθεται στη στήριξη και τη συντήρηση των υποδομών μας.

Τα σχολικά κτήρια που πηγαίνουν τα παιδιά μας ήταν η πρώτη μέριμνα. Το Σεπτέμβριο του 2014 μια σειρά από αιτήματα κατέκλισαν το γραφείο του αντιδημάρχου των τεχνικών υπηρεσιών. Ανασκουμπωθήκαμε και επισκεφθήκαμε το σύνολο των κτηρίων καταγράψαμε ανάγκες και βάλαμε προτεραιότητες. Κάθε χρόνο σένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα παρεμβάσεων αρχίσαμε να επισκευάζουμε στέγες και δώματα, πόρτες και εσωτερικά χωρίσματα, να χρωματίζουμε, να τοποθετούμε νέες ψευδοροφές, να διαμορφώνουμε αυλές και βρύσες, να προχωρούμε σε στατικές ενισχύσεις, να επιδιορθώνουμε υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Δαπανήθηκαν τα χρόνια αυτά πάνω από 500.000 € και με την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς ενημερώνουμε τους διευθυντές όλων των βαθμίδων σε κοινή συνάντηση για τις προτεραιότητες και τον προγραμματισμό μας.

Με την ίδια φροντίδα λύσαμε και τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχαν οι σχολικές μονάδες είτε προς την ΔΕΗ, είτε για το νερό και τα τηλέφωνα. Γνωρίζουμε ότι δεν επιλύσαμε όλα τα προβλήματα και δεν θα μπορούσαμε η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, πολλές φορές μάλιστα οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων αναγνωρίζοντας τον αγώνα μας  είναι αρωγοί και τους ευχαριστώ!

Την ίδια φροντίδα δείξαμε και για τα δημοτικά κτήρια το Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο, την Πολιτιστική λέσχη Τυρνάβου που ακόμα την λέμε «Μπολερό» που για πάνω από δεκαπέντε χρόνια λειτουργούσε, όπως την είχε αφήσει ο ιδιοκτήτης της καφετέριας χωρίς να ενδιαφερθεί κανείς όλο αυτό το διάστημα πέρα από τα μέλη των συλλόγων που την χρησιμοποιούσαν.

Αναγκαστήκαμε να αποξηλώσουμε το σύνολο των παιδικών χαρών εκτός από τρεις που είναι καινούργιες, είχαν παλιά παιχνίδια και ήταν επικίνδυνες, καταφέραμε να κατασκευάσουμε έξι νέες και στην τελευταία εργολαβία που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες κατασκευάζονται άλλες έξι, ώστε όλες οι τοπικές κοινότητες να διαθέτουν από μία νέα πιστοποιημένη παιδική χαρά ο Τύρναβος πέντε και ο Αμπελώνας τρεις.

Κατασκευάσαμε και συντηρήσαμε ηλεκτρικά δίκτυα στο κέντρο του Τυρνάβου και του Αμπελώνα, δαπανήσαμε για την συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας και την επίλυση ζητημάτων άρδευσης πάνω από 450.000 €.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά, λειτούργησε βάση του ΕΚΑΒ μετά από δεκαπέντε χρόνια. Μας κατηγόρησαν ότι εγκαινιάσαμε μια δομή που υπάρχει μόνο στα χαρτιά, αλλά μέχρι σήμερα από το Νοέμβριο του 2016 έχουν γίνει πάνω από τρεις χιλιάδες διακομιδές. Λειτουργήσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο και σχεδόν δύο φορές κάθε μήνα προσφέρουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Η επιλογή των ανθρώπων που ενισχύονται έγινε με πλήρη διαφάνεια και την συμμετοχή κοινωνικών λειτουργών που εξέτασαν τα κριτήρια και τους επισκέφθηκαν στα σπίτια τους.

Λειτουργεί επίσης ο νέος θεσμός του Κέντρου Κοινότητας και του παραρτήματος Ρομά, με σκοπό την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα. Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, παρά τις νομοθετικές αλλαγές και τις αναδιατάξεις λειτουργούν και δεν έμεινε κανένα παιδί έξω από παιδικό σταθμό.

Συνδημότισσες και συνδημότες

Γνωρίζω από πρώτο χέρι τις απαιτήσεις που έχουμε όλοι στην καθαριότητα και τη συντήρηση του πρασίνου. Δίνουμε καθημερινά μια σκληρή μάχη, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και ένα εργασιακά ασταθές περιβάλλον. Αρκεί να πω, πως στο Δήμο μας εργάζονταν μέχρι πρότινος μόνο δύο μόνιμοι υπάλληλοι στην καθαριότητα και δύο στο πράσινο, με αποτέλεσμα να βρεθούμε στα χρόνια αυτά μπροστά σε δύσκολες συνθήκες.

Προσπαθήσαμε να κάνουμε ορθολογικό το σύστημα αποκομιδής  και εγκαταστήσαμε χιλιόμετρα υπόγειων σωληνώσεων άρδευσης πρασίνου με αυτοματισμό για οικονομία λειτουργικού κόστους και σε νερό και σε ανθρωποώρες. Είμαστε ακόμα στην αρχή για να φανούν τα αποτελέσματα. Έφθασε όμως η εποχή για την επίλυση του εργασιακού προβλήματος και η δυνατότητα να αποκτήσουμε νέο εξοπλισμό, με νέα συστήματα κάδων υπόγειων και ατομικών, με την μηχανοργάνωση που προωθήσαμε, με την δημιουργία πράσινων σημείων και την αύξηση της απόδοσης της ανακύκλωσης, γίνεται πραγματικότητα ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που έχουμε εκπονήσει.

Γιατί πρέπει να το πούμε η διαχείριση των απορριμμάτων είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της αυτοδιοίκησης, με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα μας και η διαχείριση πρέπει να ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως και η διαχείριση του νερού.

Εκείνο όμως που μας έθιξε βάναυσα και ως ανθρώπους και ως θεσμό ήταν η κατάσταση στα κοιμητήρια. Πριν ακόμα αναλάβουμε αντιδήμαρχος της προηγούμενης δημοτικής αρχής, μας ενημέρωσε πως δεν είχαμε την δυνατότητα του ενταφιασμού, στον Αμπελώνα και στο Τύρναβο και σε λίγο καιρό ούτε στο Δαμάσι. Εκπονήσαμε μελέτες επέκτασης και προχωρήσαμε στην κατασκευή στα κοιμητήρια Αμπελώνα και Δαμασίου, ενώ στον Τύρναβο με τμηματικές παρεμβάσεις κάθε χρόνο προσπαθούμε να δημιουργούμε νέο χώρο και μια νέα πραγματικότητα ώστε στα επόμενα χρόνια να έχουμε μια εικόνα που να μας τιμά. Τα χρόνια αυτά δαπανήθηκαν για τον σκοπό πάνω από 400.000 €.

Αλλά οι μέρες δεν είναι όλες ηλιόλουστες και στα χρόνια που πέρασαν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε πλημμυρικά φαινόμενα και σφοδρές χιονοπτώσεις και παγετούς. Είναι σίγουρα φαινόμενα των σύγχρονων καιρών που δυστυχώς θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Χρειάστηκε να επέμβουμε άμεσα να κινητοποιήσουμε τον μηχανισμό και να σχεδιάσουμε εκ νέου την πολιτική προστασία του δήμου, γιατί για πρώτη φορά αντιμετωπίστηκαν ανάλογα φαινόμενα στο μέγεθος του «Καλλικρατικού» δήμου. Χρειάστηκε να κρατήσουμε ένα μεγάλο αγροτικό δίκτυο ανοιχτό για να μην κινδυνεύσει το ζωικό κεφάλαιο και η παραγωγή, χρειάστηκε να μελετήσουμε και να κατασκευάσουμε νέα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κύρια στους ημιορεινούς οικισμούς μας το Δαμάσι, το Αργυροπούλι, τη Ροδιά.

Χρειάστηκε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για την οριοθέτηση του ρέματος «Καναρά» στο Αργυροπούλι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπόνηση έργων επέμβασης.

Φίλες και φίλοι

Μέριμνα επίσης της καθημερινής ζωής είναι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός. Στον αθλητισμό έγιναν συντηρήσεις σχεδόν στο σύνολο των εγκαταστάσεων, για να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας τους και να αδειοδοτηθούν. Στηρίξαμε έμπρακτα το έργο αθλητικών συλλόγων και με την συνδρομή της περιφέρειας υλοποιείται ένα έργο για το οποίο δαπανούνται συνολικά πάνω από 350.000 €. Υποδεχθήκαμε όμως και νέα αθλητικά γεγονότα όπως το ΝΤΑΟΥΝΧΙΛ και αγώνες ποδηλασίας δρόμου και ΜΑΟΥΝΤΕΝ ΜΠΑΙΚ, όπως και ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ Βόλεϊ. Αναγνωρίσαμε όμως και την ανάγκη να τιμήσουμε για τις προσπάθειές τους συλλόγους και αθλητές σε μια ομολογουμένως επιτυχημένη και συγκινητική μέρα στην 1η ΓΙΟΡΤΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ του δήμου μας.

Μέρος όμως της ζωής και μάλιστα, ευχάριστα διαλύματα μικρά και μεγάλα είναι τα πολιτιστικά γεγονότα και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο «Καρναβάλι – Μπουρανί» προτείναμε νέες οργανωτικές και αισθητικές φόρμες, στην προσπάθεια μας να συγκινήσουμε τους επισκέπτες και να αναβαθμίσουμε την εικόνα μας. Η «Γιορτή Κρασιού» αναδιοργανώθηκε πλήρως, με την συμμετοχή των συλλόγων του Αμπελώνα και την παρουσία των οινοποιών που δίνει μια νέα διάσταση και προοπτική, αναδεικνύονται τα κρασιά μας και τα τοπικά προϊόντα και η επισκεψιμότητα εκτινάχτηκε.

Παράλληλα με την συνέργεια και συνεργασία πολιτιστικών συλλόγων νέες γιορτές εδραιώθηκαν και έγιναν θεσμοί, όπως η Γιορτή κτηνοτροφίας και η Γιορτή Αχλαδιού, αλλά και η Γιορτή Ανθοκομίας. Δεν μπορώ να μην αναφέρω τις γιορτές των Χριστουγέννων και τις πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις μουσικής και χορού στις κοινότητες του Δαμασίου, Δελερίων, Δένδρων, Αργυροπουλίου και Ροδιάς που με την ακούραστη προσπάθεια των ανθρώπων των Πολιτιστικών Συλλόγων γίνονται πραγματικότητα που μας συγκινεί και μας τιμά και για την προσπάθεια τους ευχαριστώ προσωπικά!

Θέλω όμως να αναφερθώ ιδιαίτερα στο έργο της Φιλαρμονικής και της Μουσικής σχολής και τις προσπάθειες που έγιναν για να λυθούν χρόνια λειτουργικά μου προβλήματα, όπως τα ωράρια των καθηγητών, η αποζημίωση του αρχιμουσικού, έως τις στολές της Φιλαρμονικής. Καταφέραμε να διατηρήσουμε και να επεκτείνουμε τις μουσικές σπουδές στο δήμο μας και να πυκνώσουμε τις εμφανίσεις της φιλαρμονικής σε όλους τους οικισμούς του δήμου μας και έξω από αυτόν.

Ένας άλλος παράγοντας των πολιτιστικών δράσεων ήταν τα συνέδρια και οι ημερίδες, που πέρα από τα καθιερωμένα «Τζαρτζάνεια», οργανώθηκαν οι ημερίδες «Ψηφίδες Ιστορίας», ενώ η κυκλοφορία των πρακτικών, το ημερολόγιο του Π. Δεληχά, η ιστορία του Κάστρου του Δαμασίου και τα διηγήματα της Καμβουκίδου αποτέλεσαν ένα εκδοτικό γεγονός πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του Δήμου Τυρνάβου.

Άφησα τελευταία την αναφορά μου για την ανέγερση του κτηρίου ΚΑΠΗ και Αίθουσα Αναψυχής στα Δένδρα. Ήταν ανάγκη των κατοίκων, ήταν η πρόθεση μας να δημιουργήσουμε ένα κτήριο σημείο αναφοράς για τον οικισμό και έγινε πραγματικότητα. Ξεπερνώντας νομικά και γραφειοκρατικά προβλήματα σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε πράγματι ένα κτήριο που αρέσει και συμβολίζει.

Αγαπητές μου συνδημότισσες

Αγαπητοί μου συνδημότες

Καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι

Η καθημερινότητα χρειάζεται την προσοχή μας και τη μέριμνα μας, πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε και την ανάγκη να προχωρήσουμε στο μέλλον με την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων, που θα βελτιώσουν καθοριστικά τη ίδια μας τη ζωή, αναδεικνύοντας ένα τόπο αξιοβίωτο.

Και τέτοια έργα είναι η περιμετρική Τυρνάβου. Η υλοποίηση του έργου λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα της ανάπτυξης της πόλης του Τυρνάβου και της υποβάθμισης της καθημερινής ζωής, μέσα σε μια κυκλοφορία αυτοκινήτων που δεσμεύουν τις λειτουργίες της πόλης και την αναμόρφωση του δημόσιου χώρου. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 7.480.000 € και αρχίζει η κατασκευή του από τον κόμβο πάνω στην Νέα Εθνική Οδό τον άλλο μήνα.

Δύο νέα σημαντικά έργα με τον ίδιο στόχο, είναι τα έργα των αστικών αναπλάσεων στο κέντρο των πόλεων του Τυρνάβου και Αμπελώνα. Για τον Τύρναβο οι αναπλάσεις αφορούν την πλατεία Αγοράς, τους δρόμους Δημοκρατίας, Ανεξαρτησίας, Χατζηκώστα, την είσοδο της πόλης στην οδό Λαρίσης και τέλος την Λαϊκή Αγορά. Είναι ένα έργο που εκτείνεται σε έκταση 12 στρεμμάτων επεμβάσεων. Είναι μια μεγάλη παρέμβαση μετά από 25 χρόνια για όσους θυμούνται οι τελευταίες παρεμβάσεις είχαν γίνει το μακρινό 1994

Τα έργα των αστικών αναπλάσεων του Αμπελώνα αφορούν τους δρόμους αριστερά και δεξιά από το αρδευτικό κανάλι που περνά από το κέντρο της πόλης, τον χώρο της λαϊκής αγοράς, αλλά και την δημιουργία του πρώτου ποδηλατόδρομου στο δήμο μήκος 3kmσε όλο το κέντρο της πόλης.Τα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 2.400.000 € και έχουν σαν στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων και την αρμονική ανάδειξη του χαρακτήρα των πόλεων.

Εμβληματικό έργο για τον Αμπελώνα αποτελεί και το έργο μετατροπής του παλαιού Δημαρχείου της πόλης σε πολιτιστικό κέντρο. Το έργο έχει προϋπολογισμό 600.000 € και θα περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, παρασκήνια, φουαγιέ, αίθουσα εκθέσεων και βοηθητικούς χώρους το έργο είναι έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα LEADER και αποτελεί την μοναδική πρόταση του δήμου στο πρόγραμμα αυτό.

Δύο έργα που συμπληρώνουν τις αστικές αναπλάσεις είναι τα έργα αποπεράτωσης του Κολυμβητηρίου Τυρνάβου και το Αθλητικό Κέντρο Αμπελώνα. Το κολυμβητήριο Τυρνάβου ως γνωστό είναι ένα ημιτελές κτήριο που δεσμεύει το χώρο του πάρκου της Τούμπας και έχουν ξοδευτεί μέχρι τώρα πάνω από 1.500.000 €. Στην νέα πρόταση εξετάστηκε η βιωσιμότητα της λειτουργίας και έτσι προτείνεται η μετατροπή του σε κέντρο Κολύμβησης Άθλησης και Φυσιοθεραπείας. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.600.000 €

Τέλος το έργο του Αθλητικού Κέντρο Αμπελώνα περιλαμβάνει την αναβάθμιση του τμήματος που απευθύνεται στον μαζικό αθλητισμό με νέα γήπεδα τένις, ποδοσφαίρου 7Χ7, βόλεϊ και Μπητς βόλεϊ ώστε να προσφέρει παροχές ενός σύγχρονου αθλητικού κλαμπ, ενώ στο τμήμα του ποδοσφαιρικού γηπέδου θα δημιουργηθούν δύο νέα γήπεδα 7Χ7 για τις ανάγκες της ποδοσφαιρικής ακαδημίας.

Είναι φανερό πως όλα τα έργα που πραγματοποιούνται στοχεύουν στην αναβάθμιση της καθημερινότητας μας και των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσα στα όρια του δήμου μας. Είναι έργα που αλλάζουν τις πόλεις μας και θα προσδιορίσουν αυτό που προανήγγελλα.

Έναν αξιοβίωτο τόπο και ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Φίλες και Φίλοι

Μια από της σημαντικότερες προτάσεις που το 2014 προτείναμε για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν η ενεργή παρέμβαση του Δήμου στην τοπική ανάπτυξη και η εκπόνηση της ενεργειακής πολιτικής. Και τότε αυτά μπορεί να φαίνονταν σε μερικούς ξένα, μακρινά και να φάνταζαν ως συνηθισμένες προεκλογικές εξαγγελίες, οι εξελίξεις όμως σήμερα μας δικαίωσαν.

Το φυσικό αέριο είναι γεγονός στη πόλη του Τυρνάβου και πολύ σύντομα στην πόλη του Αμπελώνα. Είμαστε η πρώτη Θεσσαλική πόλη στην οποία εγκαταστάθηκε ο πρώτος σταθμός αποσυμπίεσης αερίου (CNG). Ήταν μια συλλογική προσπάθεια στην οποία ο Δήμος Τυρνάβου πρωτοστάτησε για να γίνει πραγματικότητα. Σπάσαμε την ενεργειακή απομόνωση, αλλάζοντας την ενεργειακή αγορά προσφέροντας φθηνή και καθαρή ενέργεια ως όρο ανάπτυξης της περιοχής.

Το δημαρχείο και το 1ο Γυμνάσιο από τον φετινό χειμώνα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, έως τον Σεπτέμβρη το σύνολο των δημοτικών κτηρίων και των σχολείων του Τυρνάβου θα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, εκσυγχρονίζοντας τα συστήματα θέρμανσης, χρησιμοποιόντας ενέργεια με χαμηλότερο κόστος, εξοικονομούμε χρήματα. Μια σημαντική εξέλιξη για όλους μας για τον δήμο μας.

Την προσεχή Πέμπτη στις 18 του μήνα το δημοτικό συμβούλιο καλείται να αποφασίσει την ανάθεση στην ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. την γνωστή κρατική εταιρεία μελετών να φέρει σε πέρας των διεθνή διαγωνισμό για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού και του φωτισμού κοινοχρήστων χώρων με λαμπτήρες και φωτιστικά νέας τεχνολογίας LED. Η επιδιωκόμενη από την σύμβαση μείωση της κατανάλωσης είναι 73%, ενώ παράλληλα με την αντικατάσταση ο ανάδοχος θα είναι υποχρεωμένος να συντηρεί το σύστημα και να επιδιορθώνει τις βλάβες και τους λαμπτήρες για δώδεκα χρόνια. Το σύστημα θα ελέγχεται με τηλεχειρισμό από κέντρο που θα βρίσκεται στο δημαρχείο και το αναμενόμενο ετήσιο όφελος για τον δήμο μας θα ανέρχεται πλέον των 150.000 €. Εγγυητής του όλου επιχειρηματικού σχεδίου είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είναι κρατικός φορέας και υπό τον έλεγχο του οποίου πραγματοποιούνται όλα τα ανάλογα έργα.

Ακόμα στο περιφερειακό πρόγραμμα της περιόδου 2014 – 2020 έχει ενταχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του 3ου Δημοτικού Σχολείου προϋπολογισμού 320.000€ και μόλις χθες την Παρασκευή 12 Απριλίου καταθέσαμε την πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση του ΕΠΑΛ Τυρνάβου προϋπολογισμού 705.000€. Στόχος η δημιουργία «πράσινων σχολικών κτηρίων». Να σημειώσω δε πως με ίδια μέσα έχουμε αντικαταστήσει ήδη όλους τους λαμπτήρες των σχολικών διδακτηρίων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με λαμπτήρες LED και μέσα στο 2019 θα αντικατασταθούν και οι λαμπτήρες στα διδακτήρια της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Παράλληλα έχουμε υποβάλει στο ΥΠΑΠΕΝ πρόταση που βρίσκεται σε αξιολόγηση για την χρηματοδότηση του Δήμου για την εκπόνηση μελετών για ενεργειακή αναβάθμιση άλλων δώδεκα διδακτηρίων του δήμου, καθώς και των κτηρίων του Δημαρχείου.

Ολοκληρώνοντας την ενεργειακή πολιτική αυτής της περιόδου, βρισκόμαστε σε διαδικασία ίδρυσης Ενεργειακής Κοινότητας, έτσι ολοκληρώνοντας τον κύκλο των ενεργειών για την εξοικονόμηση ενέργειας, προχωράμε στην παραγωγή ενέργειας. Η μεγάλη επιδίωξη της προσπάθειας αυτής είναι η ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας και η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας. Θέλουμε δηλαδή ο δήμος να έχει την δυνατότητα να προσφέρει σε φτωχούς δημότες δωρεάν ενέργεια.

 

Φίλες και φίλοι

Η εμπλοκή μας με την ανάπτυξη του τόπου και του τρόπου προσέγγισης από την πλευρά μας βρίσκει την ιδανική της έκφραση στο έργο για το Βοτανοχώρι. Όπως είναι γνωστό το Βοτανοχώρι είναι κτηνοτροφικός οικισμός και ο μοναδικός ορεινός οικισμός του Δήμου. Εκεί υπάρχουν 12000 αιγοπρόβατα και 900 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αλλά δεν υπάρχει νερό. Μελετήσαμε και ολοκληρώσαμε τις αδειοδοτήσεις προκειμένου να πάμε νερό, να κατασκευασθούν δεξαμενές, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης και να κατασκευασθεί ένα φωτοβολταϊκό πάρκο για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες άντλησης του νερού. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης του οροπεδίου και της κτηνοτροφίας με επιδίωξη την μελλοντική δημιουργία προϊόντων κτηνοτροφίας με μεγάλη υπεραξία για να γίνει το Βοτανοχώρι το brandname της κτηνοτροφίας μας. Η πρόταση έτυχε της προσοχής και της αναγνωρισμένης σκοπιμότητας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μπορεί να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναφέρθηκα για την μεταφορά νερού στο Βοτανοχώρι και δεν μπορώ παρά να συνεχίσω, για την σημασία της ύπαρξης νερού στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχή μας και το ρόλο της ΔΕΥΑ Τυρνάβου. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης είναι ο μακροπρόθεσμος εγγυητής στη διαχείριση του νερού, με στόχο την αειφορία, με ενεργειακή επάρκεια για μια καλύτερη ζωή για όλους μας.Έχουμε την τύχη να διοικούμε μια εταιρεία νοικοκυρεμένη, που στηρίζει έμπρακτα με την τιμολογιακή της πολιτική τα νοικοκυριά του δήμου και βρίσκεται μπροστά στο κατώφλι μιας νέας εποχής που καλείται να υλοποιήσει πολύ σημαντικά έργα:

 • την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου Αμπελώνα και τον βιολογικό Αμπελώνα
 • το αποχετευτικό δίκτυοΔαμασίου και τον βιολογικό Δαμασίου
 • έργα αντικατάστασης παλαιών αγωγών ύδρευσης στον Τύρναβο τον Αμπελώνα και στους οικισμούς Δένδρων και Πλατανουλίων
 • σύστημα γεννητριών στον Αμπελώνα για την αντιμετώπιση των διακοπών της ΔΕΗ
 • σύστημα τηλεμετρίας για την αντιμετώπιση βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης, αλλά και την κατάρτιση του ισοζυγίου νερού δηλαδή να ξέρουμε πόσο νερό αντλούμε για ύδρευση και που το καταναλώνουμε
 • εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 500 KWp και Εγκατάσταση Διαχείρισης Βιοστερεών
 • αντιπλημμυρικά έργα σε διάφορες περιοχές του Δήμου για την θωράκιση της περιοχής από πλημμύρες
 • εκπόνηση σχεδίων ασφάλειας νερού στο δήμομε στόχο την επάρκεια, ποιότητα και αειφορία των υδατικών πόρων της περιοχής

μετά την ολοκλήρωση όλων αυτών των έργων την περίοδο 2019 – 2024 πραγματικά η ΔΕΥΑΤ θα είναι μια άλλη Δημοτική Επιχείρηση και σε συνδυασμό με την επικείμενη στελέχωση της, θα συνεχίσει να επιτελεί ένα έργο χρήσιμο και απαραίτητο για την ζωή μας

Συνδημότισσες και συνδημότες

Όλοι αυτή την ώρα που είχα την προσοχή σας και σας ευχαριστώ πραγματικά, δεν υποσχέθηκα τίποτα που δεν υλοποιείται, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω ούτε μια φορά το ΘΑ. Γιατί αυτή τη φορά βρίσκομε μπροστά σας, για να μιλήσω για έργα που αλλάζουν τη ζωή μας και υλοποιούνται, είμαι εδώ μπροστά σας για να πω πως τα επόμενα χρόνια,ο Δήμος Τυρνάβου θα εκτελέσει έργα ύψους 17.600.000 € και η ΔΕΥΑ Τυρνάβου θα υλοποιήσει έργα ύψους 26.567.200 €, είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές της περιοχής.

Για λόγους που ανέφερα δικαιούμαι να ζητώ να συνεχίσω, να συνεχίσουμε μαζί με τη εμπιστοσύνη που μας περιβάλλεται, με τη στήριξη που μας δίνεται με την εντολή που θα μας δώσουν οι πολίτες του δήμου μας 26 Μαϊου

ζητώ μια καθαρή εντολή να συνεχίσω

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

σας ευχαριστώ

Τα ονόματα των υποψήφιων με τον συνδυασμό “Συν Πολιτεία” 

 1. ΑΛΒΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ
 2. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
 3. ΒΑΤΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 4. ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΥ ΖΩΗ
 5. ΒΙΔΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
 6. ΒΛΑΧΑΒΑ-ΖΥΓΟΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΣΟΥΛΑ)
 7. ΓΑΝΟΣ-ΡΑΠΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 8. ΓΕΝΙΤΣΕΦΤΣΗ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
 9. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 10. ΓΚΑΜΠΕΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 11. ΓΚΑΜΠΛΕΤΣΑ ΔΗΜΗΤΡΑ
 12. ΓΚΟΝΤΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
 13. ΓΚΟΤΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
 14. ΓΡΕΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 15. ΖΑΓΚΖΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 16. ΚΑΠΛΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 17. ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΣ
 18. ΚΑΡΑΜΗΤΖΙΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
 19. ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΦΑΝΗ
 20. ΣΑΡΑΚΑΤΣΙΑΝΟΥ-ΚΑΤΣΑΒΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
 21. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 22. ΚΑΤΣΙΚΑΒΕΛΑΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ (ΜΑΚΗΣ)
 23. ΚΑΦΦΕ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
 24. ΚΕΡΑΜΑ-ΔΕΛΗΝΑΣΙΟΥ ΖΩΗ
 25. ΚΟΥΛΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 26. ΚΟΥΤΙΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 27. ΚΟΥΤΣΟΓΑΚΗ-ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΓΙΟΥΛΑ
 28. ΚΟΥΤΣΟΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 29. ΛΑΓΚΙΟΛΗ-ΜΠΙΛΙΟΥ ΦΑΝΗ
 30. ΛΙΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
 31. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
 32. ΜΕΝΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
 33. ΜΙΝΑΣΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
 34. ΜΟΥΣΙΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 35. ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 36. ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ΣΟΦΙΑ
 37. ΜΠΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 38. ΝΑΟΥΜ ΝΑΤΑΛΙΑ
 39. ΝΙΤΣΙΚΑΣ ΑΔΑΜΟΣ
 40. ΝΤΑΛΑ ΚΑΣΙΑΝΗ
 41. ΝΤΑΛΑΜΠΕΚΑ ΤΑΣΟΥΛΑ
 42. ΝΤΑΛΩΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
 43. ΝΤΑΜΤΣΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
 44. ΝΤΑΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 45. ΝΤΙΜΟΥ ΣΜΑΡΩ
 46. ΝΤΟΝΤΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
 47. ΟΥΛΑΝΗΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ (ΣΥΛΑΣ)
 48. ΠΑΙΔΗ-ΜΟΡΑ ΕΦΗ
 49. ΠΑΪΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ
 50. ΠΑΠΑΒΑΓΓΕΛΗ-ΠΑΤΣΗ ΜΑΡΙΑ
 51. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
 52. ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
 53. ΠΑΠΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ
 54. ΠΛΙΑΜΠΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΑ
 55. ΠΟΤΟΥΛΑ-ΜΠΕΛΛΟΥ ΡΟΥΛΑ
 56. ΣΑΚΑ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ
 57. ΣΙΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
 58. ΣΙΣΚΟΥ ΣΜΑΡΑΓΔΗ (ΣΜΑΡΩ)
 59. ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
 60. ΣΚΟΥΠΡΑ-ΖΕΡΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
 61. ΣΟΥΡΛΑΤΖΗ-ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ (ΡΟΥΛΑ)
 62. ΣΤΑΤΗΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
 63. ΤΑΡΑΜΠΟΥΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 64. ΤΑΧΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
 65. ΤΖΑΡΤΖΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 66. ΤΟΚΜΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
 67. ΤΣΙΟΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 68. ΦΑΣΕΓΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 69. ΦΕΡΦΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
 70. ΦΡΑΓΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 71. ΧΑΛΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 72. ΧΑΤΖΟΥΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
 73. ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 74. ΨΥΡΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

αμπελωνας