Αγροτικός Σύλλογος Δαμασίου: S.O.S. για την χαλαζόπτωση στο Δαμάσι (φωτο)

Ρεπορτάζ του Αστέριου Στέλιου Σεΐζη


“Σκοτσέζικο ντους” για τους αγρότες του Δαμασίου και του Δαμασουλίου μέσα σε μια ώρα.
Εκεί που έκαναν όνειρα πώς φέτος θα ήταν μια καλή χρονιά για τις σοδειές τους, ένα καταστροφικό μπουρίνι μιας ώρας σε συνδυασμό με το χαλάζι που έπεσε κατέστρεψε καλλιέργειες μερικών χιλιάδων στρεμμάτων σε Δαμασούλι και Δαμάσι.

δαμασι
δαμασουλι
ΔΑΜΑΣΙ
Σε απόγνωση πλέον οι αγρότες που εξ αιτίας των δυσμενών καιρικών φαινομένων στην περιοχή, έχουν 4 χρόνια να αποκομίσουν ολοκληρωμένη παραγωγή.
Σε επιτόπια αυτοψία με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου κ. Γιάννη Γκανά, αλλά και παραγωγούς, διαπιστώσαμε πώς στις περιοχές Δαμασουλίου, Μπούρνος, Οικόπεδα, Πλαγιές και Αμπελότοπους είναι  τα σημεία που επλήγησαν περισσότερο από την σφοδρή χαλαζόπτωση.
ΔΑΜΑΣΙ
ΔΑΜΑΣΙ
ΔΑΜΑΣΙ
ΔΑΜΑΣΙ
ΔΑΜΑΣΙ
Δείτε το βίντεο Άσπρισαν τα βουνά από το χαλάζι στο Δαμάσι Τυρνάβου

Ανακοίνωση Αγροτικών Συλλογών Δήμου Τυρνάβου για φετινές χαλαζοπτώσεις

ΔΑΜΑΣΙ
Οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας για ακόμη μια φορά υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή στις παραγωγές τους διότι επλήγησαν από την έντονη χαλαζόπτωση που ξέσπασε τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου 13/4/2019.
Το μέγεθος της ζημιάς είναι σε ποσοστό 100%, μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, του Αμπελώνα, του Δαμασίου, των Δένδρων και των Πλατανουλίων.
ΔΑΜΑΣΙ
Οι εξαγγελίες περί εναέριας προστασίας του ΕΛΓΑ οι οποίες έγιναν πριν μερικές μέρες αποδείχτηκαν κενές αφού έμειναν μόνο στα λόγια μιας και οι εικόνες της καταστροφής μιλούν από μόνες τους.
Απαιτούμε άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να γίνει κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες της καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις και τμηματικές δόσεις( π.χ 70% + 15%+15% που ισχύουν τώρα και καταβάλλονται μέσα σε 12- 15 μήνες ). Μια ακόμη καταστροφή δείχνει το πόσο επίκαιρο και αναγκαίο είναι το πάγιο αίτημά μας.
ΔΑΜΑΣΙ
ΔΑΜΑΣΙ
Εξαιτίας του αντιαγροτικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος καθυστερεί να εκτιμήσει και να αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς, απαιτούμε άμεσα να δοθεί κρατική χρηματοδότηση στους πληγέντες αγρότες των ευρύτερων περιοχών μας μιας και τίθεται ζήτημα επιβίωσής τους, διότι χωρίς εισόδημα δεν θα μπορούν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Άμεσα να υπάρξει πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, των δόσεων των δανείων και κάθε μορφής χαρατσιών για τους πληγέντες συναδέλφους μας, γιατί θα έχουν καλλιεργητικά έξοδα χωρίς έσοδα εξαιτίας της ανυπολόγιστης καταστροφής.
ΔΑΜΑΣΙ
ΔΑΜΑΣΙ
Ως Αγροτικός Σύλλογος Δαμασίου, απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς να κυρήξουν την ευρύτερη περιοχή μας, ως χαλαζόπληκτη. Το Δαμάσι είναι κυρίως αμπελωνιακό χωριό και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες έντονες χαλαζόπτωσεις, εκτός από φετινή παραγωγή, δημιούργησαν πρόβλημα και στην επόμενη χρονιά, αφού οι τρυφεροί βλαστοί υπέστησαν μεγάλη καταστροφή.