ΗΠΑ: “Μην ταξιδεύετε στην Τουρκία”

Με μια αυστηρότατη ταξιδιωτική οδηγία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητεί από τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν προς την Τουρκία.

Επιπλέον την κατατάσσουν στην κατηγορία «3» της κλίμακας επικινδυνότητας, ενώ ορισμένες περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, τις κατατάσσουν στην κατηγορία «4» της κλίμακας επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με αυτή την ταξιδιωτική οδηγία οι Αμερικανοί, που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία, μπορεί να πέσουν θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων ακόμα και απαγωγής αλλά μπορεί να κρατηθούν ή να φυλακισθούν ως ύποπτοι από τις τουρκικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα αμερικανοί πολίτες είτε κρατήθηκαν, είτε φυλακίσθηκαν χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ή κατηγορητήριο. Διπλωματικοί παρατηρητές επισημαίνουν πως η νέα αυτή ταξιδιωτική οδηγία αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς την επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Πιο συγκεκριμένα η ταξιδιωτική οδηγία αναφέρει:

«Οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να αναθεωρήσουν το ταξίδι στην Τουρκία λόγω τρομοκρατίας και αυθαίρετων κρατήσεων» ενώ προειδοποιούν ότι «ορισμένες περιοχές έχουν αυξημένο κίνδυνο (4)– στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία».

Εκτός όμως από τους κινδύνους τρομοκρατικής επίθεσης και απαγωγής, το αμερικανικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι τουρκικές αρχές, «έχουν κρατήσει πολίτες των ΗΠΑ για εικαζόμενες σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, με βάση ελάχιστα ή καθόλου αποδεικτικά στοιχεία και λόγους που φαίνεται να είναι πολιτικά υποκινούμενοι».

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους πολίτες ότι «οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στην Τουρκία. Οι τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν με ελάχιστη ή χωρίς προειδοποίηση, με στόχο τις τουριστικές τοποθεσίες, τους κόμβους μεταφοράς, τις αγορές/εμπορικά κέντρα, τις εγκαταστάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα ξενοδοχεία, τα κλαμπ, τα εστιατόρια, τους χώρους λατρείας, τα πάρκα, τις μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και τους κοινόχρηστους χώρους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι υπήκοοι των ΗΠΑ έχουν επίσης υποστεί ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και συλλήψεις λόγω συμμετεχών «σε εκδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί ρητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας, καθώς και για επικρίσεις της κυβέρνησης μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης».

αμερικη-τουρκια

Πηγή: zougla.gr