Υπογράφεται η σύμβαση για δίκτυο αποχέτευσης στο Συκούριο

Δίκτυο αποχέτευσης αποκτά το Συκούριο με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνολικού προϋπολογισμού 2.796.777 ευρώ και φορέα υλοποίησης τον Δήμο Τεμπών.

Προσεχώς, μετά από την έγκριση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, υπογράφεται σύμβαση για το πρώτο από τα τέσσερα υποέργα της πράξης «Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης και Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στη Δ.Κ. Συκουρίου του Δήμου Τεμπών του ν. Λάρισας». Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΤ, με σκοπό τη βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων στον οικισμό του Συκουρίου.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Δήμαρχο Τεμπών Κ. Κολλάτο και το Δήμο Τεμπών προχωρά στην υλοποίηση ενός σημαντικού έργου για την συλλογή και επεξεργασία των αστικών λυμάτων στο Συκούριο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της περιοχής. Είναι ένα έργο που άπτεται της στρατηγικής την οποία εκπόνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2014. Όλα αυτά έγιναν σε συνάρτηση με την υποχρέωση που έχει η χώρα μας να υπάρχουν δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικοί καθαρισμοί σε οικισμούς πάνω από 2.000 κατοίκους. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφαλίσαμε έγκαιρα τους πόρους για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων. Το σύνολό τους φτάνει τα 111 εκατ. ευρώ σε όλη τη Θεσσαλία, και έτσι μπορούμε να ικανοποιήσουμε το συγκεκριμένο κριτήριο και να μην έχει η χώρα μας πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τα έργα αυτά δημιουργούμε και θέσεις εργασίας και ενισχύουμε την πραγματική τοπική οικονομία».

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος υποστήριξε τα εξής: «Είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή, που δίνει λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Ένα έργο που γίνεται για περιβαλλοντικούς λόγους και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, τις Υπηρεσίες τις Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Τεμπών για την συνεργασία. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για το καλό των κατοίκων και της ευρύτερης περιοχής και για να ολοκληρωθούν έργα ουσίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Παράλληλα με την ολοκλήρωση του έργου η χώρα γλιτώνει από περιβαλλοντικά πρόστιμα τα οποία θα επιβληθούν σε οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων, που δεν διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό».

συκουριο

Αναλυτικά, το έργο αφορά στην κατασκευή
* των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων του οικισμού Συκουρίου., συνολικού μήκους 13.500 μέτρων, Από αγωγούς διαμέτρου Φ200-Φ400χλς από πολυαιθυλένιο δομημένου τοιχώματος,
* του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού μεταφοράς των λυμάτων στην ΕΕΛ, εκτός οικισμού μήκους 600μ από σωλήνες ΡΕ δομημένου τοιχώματος διαμέτρου Φ315 και Φ400χστ.
* του Αγωγού διάθεσης των καθαρισμένων λυμάτων στο χείμαρρο Πουρναριώτη μήκους 1.180 μέτρων από σωλήνες διαμέτρου Φ315 χλστ και Φ400 Χλστ.
* ενός αντλιοστασίου Α1 και δύο αντλιών.