Προβολή της ταινίας του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Της πατρίδας μου η Σημαία», από το ΕΑΠ


Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στα πλαίσια του εμπλουτισμού των δράσεων που προσφέρει στους φοιτητές του, αλλά και στους πολίτες της τοπικής κοινωνίας, προβάλει την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 στις 20.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παραρτήματος Λάρισας ( Ηρώων Πολυτεχνείου 211, 3ος όροφος), την ταινία του σκηνοθέτη Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, παρουσία του ιδίου, «Της Πατρίδας μου η Σημαία».

Η προβολή εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΕΑΠ με τίτλο «Ιστορική μνήμη και πολιτισμός». Στο σχόλιο και την ανάλυση της ταινίας θα είναι ο Καθηγητής και Πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Βασίλειος Καρδάσης.

Είσοδος ελεύθερη!

Λίγα Λόγια για την ταινία

Βούρβουρα, ένα ορεινό χωριό στην Αρκαδία του Γκαίτε. Οι άνθρωποι ζούσαν μέσα στη φύση με ό,τι οι ίδιοι παρήγαγαν. Μια αυτάρκης κοινωνία που η μόνη επαφή της με τον “έξω κόσμο” ήταν το σχολείο. Εκεί μάθαιναν γράμματα και τραγουδάκια για τη μεγάλη πατρίδα που τους κάνει περήφανους. Μετά τον πόλεμο και τη ναζιστική κατοχή, στην οποία το χωριό θα πληρώσει βαρύ φόρο αίματος, πολλοί θα ξενιτευτούν και κάποιοι θα βρεθούν στο Μαρούσι ένα γραφικό προάστιο των Αθηνών που θα γνωρίσει το βίαιο μετασχηματισμό του σε χρηματοοικονομικό κέντρο της χώρας και θα υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Μια βιτρίνα εθνικής υπερηφάνειας στηριγμένη στον καταναλωτικό πυρετό και στον υπέρογκο δανεισμό. Η τραγωδία δεν θα αργήσει να ‘ρθει. Η χρεοκοπία. Λόγω έλλειψης πόρων το σχολείο στο χωριό κλείνει. Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας. Η σημαία που κυμάτιζε στη σχολική γιορτή τώρα υπνώττει σε κάποιο συρτάρι. Η πορεία κάποιων ανθρώπων, η πορεία μιας χώρας.

λαρισα

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google

#αμπελωνας