Επίσκεψη Βαρεμένου στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

Επίσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης πραγματοποίησε το Σάββατο το απόγευμα ο Β’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Βαρεμένος, όπου είχε μια πολύ ουσιαστική συνάντηση επικεντρωμένη στα εκπαιδευτικά θέματα της ομογένειας.

Ο κ. Βαρεμένος συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αυστραλία, κ. Δημήτρη Μιχαλόπουλο και τη Συντονίστρια του Γραφείου Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου Δρ Γεωργία Νικολαϊδου συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Κοινότητας κ. Θόδωρο Μάρκου, τον Γενικό Γραμματέα της Κοινότητας κ. Κώστα Μάρκου, τον Δρ Νίκο Ντάλλα, μέλος του Δ.Συμβουλίου και της Εκαπιδευτικής Επιτροπής της Κοινότητας και τον διευθυντή του Σχολείου Γλώσσας και Πολιτισμού της Κοινότητας κ. Μάνο Τζιμπραγό.

Ύστερα από σύντομη ξενάγηση στις αίθουσες διδασκαλίας, όπου εκείνη τη στιγμή γίνονταν μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών, ο κ. Βαρεμένος είχε μια ανοιχτή συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν την παροικία. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης η κ. Μαρία Μπακαλίδου, συντονίστρια του σχολείου της Κοινότητας για μαθητές με πρώτη γλώσσα την Ελληνική, η υπεύθυνη του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου LaTrobe Δρ Σταυρούλα Νικολούδη και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών Βικτώριας  κ. Καθολική Γιορδαμνή.

Μεταξύ των θεμάτων – προβληματισμών που τέθηκαν από πλευράς Ελληνικής Κοινότητας ήταν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών και η αποστολή από την Ελλάδα σχολικών βιβλίων για τις ανάγκες των ελληνοπαίδων της διασποράς. Τα θέματα αυτά υποστηρίχθηκαν και από τη Συντονίστρια του Γραφείου Εκπαίδευσης, κ. Γεωργία Νικολαϊδου, η οποία ανέλυσε όλες τις παραμέτρους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί εδώ στην Αυστραλία και πρότεινε ουσιαστικές και πρακτικές λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, επίσης, που αφορά την εκ νέου ενεργοποίηση των προγραμμάτων φιλοξενίας μαθητών στις θερινές κατασκηνώσεις στην Ελλάδα, διατυπώθηκε από τον κ. Μάρκου και έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από τον κ. Βαρεμένο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα την μεταφέρει στους υπεύθυνους, ώστε να ξεκινήσει και πάλι αυτό το τόσο  ωφέλιμο για τα παιδιά της ομογένειας πρόγραμμα.

Σημαντική θέση στη συζήτηση κατείχε και το θέμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μελβούρνη, για το οποίο ο κ. Βαρεμένος ενημερώθηκε από την Δρ  Σταυρούλα Νικολούδη. Όλοι οι παρευρισκόμενοι φορείς συμφώνησαν ομόφωνα ότι πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για να ενισχυθούν τα προγράμματα Ελληνικών στα Πανεπιστήμια της Μελβούρνης.

Τέλος, η κ. Γιορδαμνή, παρουσίασε και αυτή με τη σειρά της το έργο και τις ανάγκες του Συλλόγου, η ύπαρξη και μόνο του οποίου εντυπωσίασε τον κ. Βαρεμένο.
Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα και πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και ανεπίσημο κλίμα, γεγονός που την έκανε ακόμη πιο ουσιώδη. Ο κ. Βαρεμένος εντυπωσιάσθηκε από την προσπάθεια για την ελληνομάθεια που γίνεται από όλους τους φορείς της παροικίας και υποσχέθηκαν να βοηθήσει, όσο και όπου μπορεί.

κοσμος