Μείωση 30% στο κόστος άρδευσης αποφάσισε το ΤΟΕΒ Δαμασίου για το 2019

Ρεπορτάζ Αστέριος Στέλιος – Σεΐζης

Ευχάριστα νέα περίμεναν τους αγρότες του Δαμασίου, μετά τα όσα έγιναν γνωστά στην ετήσια Γενική Συνέλευση του τοπικού ΤΟΕΒ, που έγινε την περασμένη Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 στο Δελήχειο Ίδρυμα.

δαμασι τυρναβου

Στη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκε ο απολογισμός της περασμένης χρονιάς και κατ επέκταση ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσεως έως τις 31/12/2018.
Ο Οργανισμός του ΤΟΕΒ Δαμασίου είχε θετικό πόσιμο στον τραπεζικό του λογαριασμό κάτι που σημαίνει πως όλα λειτουργούν εύρυθμα και αποτελεσματικά.
Στον προϋπολογισμό του 2019 ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του ΤΟΕΒ πώς η έκπτωση που πρότειναν εγκρίθηκε από τους αντιπροσώπους. Με λίγα λόγια τα Αρδευτικά τέλη από 20% μείωση που είχαν πέρσι, φέτος (το 2019)θα μειωθούν στο 30%.
Αυτό αυτόματα σημαίνει πως όποιος παραγωγός εξοφλήσει από 1η Σεπτεμβρίου 2019 έως τέλος του Οκτωβρίου του 2019 το χρέος του (από χρήση άρδευσης) θα έχει έκπτωση 30% δλδ 10% επιπλέον από πέρσι.

δαμασι τυρναβου

* Αυτή η έκπτωση ισχύει μόνο για όσους εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2019.
Παράδειγμα για την φετινή έκπτωση:
Τα αμπέλια έχουν χρέωση 40€/ στρέμμα. Όσοι εξοφλήσουν Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2019 θα πληρώσουν 28€/ στρέμμα.
Για τις υπόλοιπες καλλιέργειες (Δέντρα, κηπευτικά, μποστάνια κλπ) η χρέωση είναι 50€ / στρέμμα και με την έκπτωση αν εξοφληθεί Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα πληρώσει 35€ / στρέμμα.
Με αυτές τις χρεώσεις ο οργανισμός έφερε το κόστος άρδευσης ανά στρέμμα σε εποχές 2000.
Ο ΤΟΕΒ Δαμασίου το 2018 ενσωματώθηκε με επιτυχία στην ενεργειακή κοινότητα που θα παράγει ρεύμα με φωτοβολταϊκά και αυτό προς όφελος των παραγωγών.

δαμασι τυρναβου

Με ανακοίνωση του το ΤΟΕΒ τονίζει :

1.Το σώμα της Γενικής Συνέλευσης αποφάσισε ομόφωνα πώς χαρτί για ΟΣΔΕ θα παίρνουν όσοι είναι οικονομικά τακτοποιημένοι με τον οργανισμό του ΤΟΕΒ.
2.Τους δρόμους και τα χαντάκια του οργανισμού που έκλεισαν οι παραγωγοί,
πρέπει και οφείλουν να τα ανοίξουν οι ίδιοι που τα έκλεισαν.
3.Κατατέθηκε μελέτη για 6 Inverter γεωτρήσεων και αυτό είναι για εξοικονόμηση ενέργειας.

δαμασι τυρναβου

Αγοραστός και Παιδής παρέδωσαν και 3η γεώτρηση στο ΤΟΕΒ Δαμασίου

Το 2019 είναι έτοιμη για να μπει σε λειτουργία είναι η νέα γεώτρηση του ΤΟΕΒ Δαμασίου στη θέση “Μπούρνος” στον Πέρα Κάμπο, μια γεώτρηση που θα δώσει αρδευτικές λύσεις για τους αγρότες της περιοχής.
Η συγκεκριμένη γεώτρηση ήταν ημιτελής για τεχνικούς λόγους κυρίως λόγους. Το ΤΟΕΒ Δαμασίου, που είχε πάρει έγκριση από την Περιφέρεια Θεσσαλλιας για 3 γεωτρήσεις, αλλά μόνο οι δύο είχαν ολοκληρωθεί, έκανε αίτηση για να λυθεί το θέμα και με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικά του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού αλλά και του Θανάση Παιδή, πριν λίγες μέρες η γεώτρηση ολοκληρώθηκε και είναι έτοιμη για χρήση από τους αγρότες στη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Μάλιστα γίνονται ήδη ενέργειες, το ΤΟΕΒ Δαμασίου να ενταχθεί σε νέο πρόγραμμα (μέσα στους επόμενους μήνες) για τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού εξοπλισμού.

δαμασι τυρναβου

damasi, tyrnabos