Ποιος μπορεί να διοικήσει το Δήμο Τυρνάβου;

Οι Δημοτικές Εκλογές πλησιάζουν και όπως είναι φυσικό γίνεται προσπάθεια από τους εμπλεκόμενους (υποψηφίους κλπ.) να δημιουργηθεί εκλογικό κλίμα.

Παρατηρώ τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται, οι υποψήφιοι δήμαρχοι και διαπιστώνω πως κανείς δεν παίρνει υπ’όψιν του, το νέο πλαίσιο που θα βρεθεί ο Δήμος από τον Σεπτέμβριο και μετά. (ίσως κάποιοι απ΄αυτούς να το αγνοούν εντελώς). Η απλή αναλογική στις εκλογές του Μαΐου σε συνδυασμό με τις διπλές κάλπες (άλλη για Δήμαρχο, και άλλη για Πρόεδρο) ορίζει μια νέα πραγματικότητα.

Και ποια είναι η νέα πραγματικότητα;

Με απλές κουβέντες , ο Δήμαρχος δεν θα μπορεί να ασκήσει διοίκηση, χωρίς την συνεννόηση και την εμπλοκή και άλλων παρατάξεων και κάθε φορά για κάθε θέμα να δημιουργείται μία πλειοψηφία που να υποστηρίζει τις αποφάσεις.

Τελειώνει λοιπόν η εποχή με τις στείρες και προσχηματικές αποστάσεις που κρατούσαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Τώρα κανένας δεν θα μπορεί να αποποιηθεί την ευθύνη που τον βαραίνει στον τρόπο λήψης και άσκησης της πολιτικής του Δήμου. Και είναι βέβαιο πως οι προτάσεις για ψήφιση θα πρέπει να στηρίζονται από 2 έως 3 παρατάξεις τουλάχιστον.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να βαρύνει στην επιλογή των πολιτών θα είναι ποιος μπορεί καλύτερα να διοικήσει τον Δήμο στα πλαίσια των συνεργασιών. Όπου η συζήτηση, ο διάλογος, η σύνθεση και η συνδιαμόρφωση των αποφάσεων είναι προϋπόθεση.

Και επειδή όλοι έχουμε παρελθόν, η ζωή έχει δείξει πως: Υπάρχουν επικεφαλείς παρατάξεων που με τις ακραίες απόψεις έχουν θέσει τον εαυτό τους και την παράταξή τους, εκτός αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ακόμη και για τα αυτονόητα.

Υπήρξαν και υπάρχουν τακτικές που υπέκρυπταν πως κυρίαρχη επιλογή είναι η κομματική και όχι η αυτοδιοικητική προσέγγιση και εγκλωβίστηκαν στην αδράνεια και την άτολμη διαχείριση.

Υπήρξαν και υπάρχουν άνευρες πολιτικές χωρίς προσανατολισμό με βαρίδια τις λογικές του παρελθόντος που αντιπροσωπεύουν το παλιό με το οποίο η κοινωνία πρέπει στρατηγικά να αντιπαρατεθεί.

Ποιος λοιπόν είναι σε θέση να κάνει την υπέρβαση και να απαλλαγεί απ΄αυτά τα βαρίδια. Αυτός θα είναι και ο πλέον κατάλληλος για Δήμαρχος.
Ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σαρχώσης απέδειξε ότι μπορεί. Γιατί και δεν εκβιάζεται και συνεργάζεται και τολμάει και ακούει και συγκρούεται και συνθέτει.

Στα δύσκολα χρόνια που διοίκησε το Δήμο κατάφερε εκεί που ο Δήμος κατέρρεε να τον επαναφέρει σε οικονομική ισορροπία και να ενισχύσει την επιχειρησιακή του δυνατότητα. Παράλληλα κατάφερε να στηρίξει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με τις επίμονες και ουσιαστικές ενέργειές του,(όπως απόσταξη, 80%, σφαγεία κ.λ.π).

Η παραγωγή και ωρίμανση μελετών για έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα(τα περισσότερα έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί), επιβάλλει την στήριξη όλων για την εκτέλεσή τους. Θα πρέπει όλοι μαζί να στηρίζουμε την μελλοντική υλοποίησή τους.

Γι’αυτό το λόγο το μέλλον μας ενώνει.

Θεωρώ πως ήρθε η ώρα να συζητήσουμε σοβαρά για το μέλλον του Δήμου.

Το ποιος θα είναι ο Δήμαρχος και ποιες οι πλειοψηφίες που θα δημιουργηθούν μετά τις εκλογές θα ορίσουν την νέα κοινωνική, οικονομική πραγματικότητα του τόπου.

Από τον Χρήστο Τσιόπα
αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Δήμου Τυρνάβου και πρόεδρο της ΚΕΔΗΤ