Υποψήφιοι Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για την Π.Ε Λάρισας

Ομιλία του υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Τάσου Τσιαπλέ, στην εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την παρουσίαση υποψηφίων και βασικών θέσεων για τις περιφερειακές εκλογές – Λάρισα 12/3/2019

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Σας καλωσορίζουμε όλες και όλους στην αποψινή εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, όπου θα παρουσιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων του ψηφοδελτίου μας για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και βασικές θέσεις μας, για τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, για την Περιφέρεια, που θα γίνουν μαζί με τις Κοινοτικές, Δημοτικές αλλά και τις ευρωεκλογές, πιθανόν και με βουλευτικές και παράλληλα σας μεταφέρουμε την αισιοδοξία, ότι τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ και άλλοι αγωνιστές, τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στους Δήμους, αλλά και του ΚΚΕ στην ευρωβουλή, θα βγούν πιο δυνατά απ’ τις κάλπες.

Αυτή η αισιοδοξία μας, δεν βγαίνει από τις δημοσκοπήσεις των αστικών κομμάτων και των υποψηφίων τους, που φτιάχνονται κατά παραγγελία, για να χειραγωγήσουν και μ’ αυτό το μέσο, ανθρώπους που τους έχουν διαλύσει με τα χτυπήματα που τους δίνουν καθημερινά στη ζωή και στη συνείδηση, αλλά μέσα από την ζωντανή επαφή και συζήτησή μας, με χιλιάδες εργάτες, ανέργους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, νέους και γυναίκες, που κάνουμε εδώ και καιρό σε χώρους δουλειάς, συνοικίες, χωριά και σχολές, από τους χιλιάδες ανθρώπους που βρεθήκαμε μαζί στους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρών ΕΒΕ, των συνταξιούχων και της νεολαίας.

Γνωρίζουμε καλά ότι μέχρι στις εκλογές, η αποσιώπηση των θέσεων μας θα ενταθεί, οι πολιτικοί εκβιασμοί, τα ψευτοδιλήμματα, οι προβοκάτσιες και οι ψευτιές, οι αποπροσανατολιστικοί καυγάδες ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ και των υποψηφίων τους σε περιφέρεια και δήμους, οι ψεύτικες υποσχέσεις και τα ρουσφέτια των άλλων συνδυασμών, θα δώσουν και θα πάρουν, προκειμένου να αποτρέψουν το δυνάμωμα της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και στους Δήμους και του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.

Γι’ αυτό, όλοι οι υποψήφιοι, οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι χιλιάδες φίλοι και οπαδοί του, αλλά και ο καθένας ατομικά να δώσουμε μέχρι τέλος τη μάχη της ψήφου, συνδυασμένα με τη μάχη της οικονομικής στήριξης του αγώνα μας, άνθρωπο τον άνθρωπο για να μην χαθεί καμία λαϊκή ψήφος, αντίθετα να κερδηθούν πολλές νέες.

Από την αποψινή μας εκδήλωση απευθύνουμε ένα πλατύ κάλεσμα στους εργατουπάλληλους, στους ανέργους, στους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, στους συνταξιούχους, στους νέους και στις νέες, στις γυναίκες και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους Δήμους, να μην ψάχνουν τις μικροδιαφορές των άλλων συνδυασμών αντιλαϊκής κοπής, αλλά να κάνουν την πραγματική διαφορά, ψηφίζοντας ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, που στηρίζεται από το ΚΚΕ και άλλους αγωνιστές, όπως και τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές, όποτε κι αν γίνουν.

Για να δυναμώσει η εργατική-λαική πάλη, μέσα και έξω από την περιφερειακό συμβούλιο, τα δημοτικά συμβούλια, την ευρωβουλή και τη βουλή, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, Ε.Ε, Περιφέρειας και Δήμων, στο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της τοπικής διοίκησης, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την υπεράσπιση των λαικών συμφερόντων, για να ανοίξει ο δρόμος για μια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη υπέρ του λαού.

Κανείς να μην παραπλανηθεί ξανά απο τα όσα απατηλά λένε η κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου, τα στελέχη τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους Δήμους, ότι τέλειωσαν τα μνημόνια, ότι με την καπιταλιστική ανάπτυξη και την μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, θα αλλάξει η ζωή του λαού προς το καλύτερο, ούτε να αποδεχθεί να ζει με τα ψίχουλα που μοιράζουν προεκλογικά, αυτοί που κλέβουν τα «καρβέλια» απο τον λαό, για να στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο.

Εδώ θα είναι και μετά τις εκλογές, οι πάνω από 700 εφαρμοστικοί νόμοι των 3 μνημονίων, τα ματωμένα πλεονάσματα, η επιτροπεία ως το 2060, η μεγάλη ανεργία, η μερική απασχόληση, η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, το χτύπημα των ΣΣΕ, των εργασιακών σχέσεων, η υποβάθμιση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας, η φοροληστεία, οι πλειστηριασμοί λαικών κατοικιών και εργαλείων δουλειάς.

Εδώ θα είναι και τα μεγάλα προβλήματα των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων, με τις ανοιχτές και χαμηλές τιμές σε πολλά προϊόντα, το υψηλό κόστος παραγωγής, την υψηλή φορολογία, τις υψηλές εισφορές στον ΕΦΚΑ, στον ΕΛΓΑ, χωρίς συνήθως αντίκρισμα, το νέο χαράτσι στο νερό, η νέα ΚΑΠ με τις μεγαλύτερες μειώσεις των επιδοτήσεων, που τους οδηγούν σε αδιέξοδο και ξεκλήρισμα, αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει το σύνολο των δίκαιων αιτημάτων που διεκδικούν οι αγρότες που βγήκαν στα μπλόκα του αγώνα για την επιβίωσή τους και εισέπραξαν δίκες και κοροϊδία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αρνητική στάση της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, που εναντιώθηκαν στο μπλόκα, στα αιτήματά των αγροτών και σίγησαν απέναντι στις διώξεις τους.

Το ίδιο και των μικροεπαγγελματιών που συνθλίβονται από την επέλαση των μεγάλων εταιρειών, την φοροληστεία, την μείωση του τζίρου τους, λόγω και της μείωσης της αγοραστικής ικανότητας μισθωτών, συνταξιούχων, μικροαγροτών.

Εδώ θα είναι το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, όπως διαμορφώθηκε διαχρονικά με τον Καποδίστρια, το Καλλικράτη και τώρα με τον Κλεισθένη 1, που υλοποιείται και στηρίζεται απ’ όλα τα αστικά κόμματα και τα στελέχη τους στις Περιφέρειες και Δήμους, το οποίο στηρίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, συνεχίζει την μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της Περιφέρειας και των Δήμων, που μεταφράζεται σε έλλειψη υπηρεσιών, έργων για τις λαικές ανάγκες και προσωπικού, την ακόμα μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα και φορολόγηση του λαού από Δήμους και Περιφέρεια, σε τεράστιες ελλείψεις σε έργα και υποδομές στους τομείς της αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, του περιβάλλοντος, όπως επίσης στην υγεία, πρόνοια, παιδεία.

Εδώ θα είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι για το λαό μας και τους άλλους λαούς, για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, από την μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και επεμβάσεις, στο πλευρό των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, που μετατρέπουν την Λάρισα και όλη τη χώρα σε μια τεράστια ΑμερικανοΝΑΤΟική Βάση.

Γι’ αυτό κάθε εργάτης, αγρότης, αυτοαπασχολούμενος, άνεργος, συνταξιούχος, νέος και νέα, που εξαπατήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να μην γυρίσει στη Ν.Δ ή στο ΠΑΣΟΚ που έχουν την ίδια αντιλαική πολιτική και τώρα στήνουν νέο κύκλο αποπροσανατολιστικών αντιπαραθέσεων επιδιώκοντας να εγκλωβίσουν το λαό στις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Να μην σκορπίσει την δυσαρέσκειά του σε διάφορες οπορτουνιστικές δυνάμεις, ανώδυνες για το σύστημα. Κανείς να μην ξεγελαστεί από τον ψευτοπατριωτισμό και το δήθεν αντισυστημικό προφίλ της ναζιστικής, εγκληματικής Χρυσής Αυγής, γιατί είναι το πιο πιστό στήριγμα του εκμεταλλευτικού συστήματος, που γεννιέται στους κόλπους του, στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής της σημερινής και κάθε αστικής κυβέρνησης, οι οποίες δεν μπορούν και δεν θέλουν να την αντιμετωπίσουν, αντίθετα την τροφοδοτούν.

Τους καλούμε τώρα σε συμπόρευση με τη Λαική Συσπείρωση και το ΚΚΕ, σε όλες τις κάλπες και στους αγώνες, για να καταδικασθεί η αντιλαική πολιτική κυβερνήσεων, Ε.Ε, περιφέρειας και δήμων, για να περάσουμε στην αντεπίθεση διεκδικώντας την ικανοποίηση των λαικών αναγκών και όχι των λίγων.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αρκετοί συνδυασμοί θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού. Ωστόσο το κριτήριο ψήφου, δεν μπορεί να είναι τα πρόσωπα, γιατί αυτό που καθορίζει την ταυτότητα του καθενός, είναι ποια πολιτική στηρίζει, η στάση του απέναντι στα λαικά προβλήματα, στις αιτίες που τα δημιουργούν και την διέξοδο από την αντιλαική πολιτική. Η στάση του στο κεντρικό ζήτημα της ανάπτυξης – από ποιόν και για ποιόν – που φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική διαχωριστική γραμμή και με ποιόν τάσσεται ο καθένας, είτε έχει κομματική στήριξη, είτε εμφανίζεται ως δήθεν ανεξάρτητος.

Ο συνδυασμός της Ν.Δ με τον κ. Αγοραστό, που έχει τη διοίκηση της περιφέρειας, υπηρέτησε πιστά, σε σύμπλευση με όλες τις αστικές κυβερνήσεις και την Ε.Ε, την κυρίαρχη πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, όπως και την περίφημη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, που προωθεί η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης με όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.

Η «αντιπαράθεση» με τον κ. Αγοραστό, των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που ως τώρα τάχα «σκοτώνονταν» και τώρα θέλουν να συνεργαστούν με επικεφαλής τον κ. Τσιλιμίγκα, είναι ψευδεπίγραφη. Το ίδιο και της ΛΑΕ, με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού μέχρι πριν λίγες μέρες συμμετείχε στην ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και στον Δήμο Λάρισας στηρίζει τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ψευδεπίγραφη είναι και η αντιπαράθεση του κ. Κουρέτα που πορεύτηκε και με τον κ. Αγοραστό και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το Ποτάμι και παλιότερα με το ΠΑΣΟΚ! Στα βασικά ζητήματα συμφωνούσαν όλες αυτές οι δυνάμεις και στο περιφερειακό συμβούλιο, πέρα από σκιαμαχίες.

Το ίδιο και η δήθεν αντιπολίτευση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, που συμφωνούσε στα βασικά με την πλειοψηφία, χύνοντας παράλληλα το δηλητήριο του αντικομμουνισμού, του εθνικισμού, του μίσους ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα, το αγροτικό κίνημα, στους μετανάστες και τους άλλους λαούς.

Όλοι αυτοί στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα, τις αντιλαϊκές πολιτικές που τσάκισαν την ζωή μας, το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της Περιφερειακής και Τοπικής διοίκησης και «μαλώνουν» για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων του κεφαλαίου, για τον αριθμό των έργων, την απορροφητικότητα των κονδυλίων, κρύβοντας ότι αυτά υπηρετούν τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, βάζοντας στην άκρη τις λαικές ανάγκες.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, είναι η μόνη δύναμη που αποκάλυπτε και αντιπάλευε, την αντιλαική πολιτική, που προωθούσε στην Περιφέρεια η πλειοψηφία της Ν.Δ, σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση και την Ε.Ε και την συναίνεση σε βασικά ζητήματα, των αιρετών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, των Οικολόγων & της Χρυσής Αυγής και διεκδικούσε μέτρα στήριξης του λαού.

Ήμασταν πάντα μπροστά στην οργάνωση των αγώνων των εργατών για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για ΣΣΕ, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, των συνταξιούχων για επιστροφή όλων των κλεμμένων από τις συντάξεις, δωρεάν υγεία, φάρμακα, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, των αγώνων των σπουδαστών και μαθητών, των γυναικών, θέτοντας αυτά τα αιτήματα και στο περιφερειακό συμβούλιο, διεκδικώντας λύσεις.

Αναδείξαμε το πρόβλημα της ανεργίας, καταθέτοντας προτάσεις για την στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους, για την πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, κόντρα στις πολιτικές της προσωρινής εργασίας και της διαχείρισης της φτώχειας που εφαρμόζουν κυβερνήσεις και περιφέρεια. Αναδείξαμε το αίτημα την νομοθετικής κατοχύρωσης της Κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο που δεν το στήριξαν Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι υπέρ του ανοίγματος πολλές Κυριακές.

Στηρίξαμε τους δίκαιους αγώνες και τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους και την εξασφάλιση της διάθεσής τους, για την μείωση του κόστους παραγωγής, της βαριάς φορολογίας και των ασφαλιστικών τους εισφορών, για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ με πλήρη αποζημίωση από τις ζημιές, καταδικάσαμε την ποινικοποίηση των αγώνων τους.

Στηρίξαμε τους αγώνες των μικρομεσαίων ΕΒΕ, ενάντια στην επέλαση των μεγάλων επιχειρήσεων, την φοροληστεία, για την κοινωνική ασφάλιση, την επαγγελματική στέγη, τους πλειστηριασμούς, θέτοντας αυτά τα ζητήματα και στο περιφερειακό συμβούλιο.

Ζητήσαμε απο το περιφερειακό συμβούλιο, να εκφράσει την αντίθεσή του στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς λαικών κατοικιών, καταθέσεων και εργαλείων δουλειάς, να ζητήσει την προστασία των λαϊκών κατοικιών, παύση των διώξεων όσων αγωνίζονται κατά των πλειστηριασμών, που απέφυγαν οι άλλες δυνάμεις να το ψηφίσουν. Θέσαμε το αίτημα κατάργησης των διοδίων και αφαίρεσης της εκμετάλλευσης των δρόμων απ’ τους ιδιώτες, αλλά η Ν.Δ, με τον ΣΥΡΙΖΑ & το ΠΑΣΟΚ, δεν το στήριξαν.

Αποκαλύψαμε ότι η πρωτιά της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην απορροφητικότητα των ευρωενωσιακών πόρων και τα έργα που διαφημίζει, δεν ωφέλησαν τους εργάτες, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, αφού η ανεργία σε όλη τη Θεσσαλία παραμένει υψηλή, το εισόδημα μισθωτών, μικρών αγροτών & ΕΒΕ, μειώθηκε δραστικά, η μικρή αγροτιά ξεκληρίζεται και αγκομαχά, η νεολαία βιώνει μεγάλα αδιέξοδα. Το όφελος είναι για το μεγάλο κεφάλαιο, που για τις ανάγκες του δίνεται το 75% του ΕΣΠΑ, το 90% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και η μερίδα του λέοντος των προϋπολογισμών.

Αντιπαλέψαμε την πολύμορφη στήριξη από την περιφέρεια, εκατοντάδων επιχειρηματικών επενδύσεων στις ΑΠΕ που τις πληρώνει ακριβά ο λαός, ιδιωτικοποιούν την ενέργεια, αρπάζουν δημόσια γη και καταστρέφουν το περιβάλλον, επίσης την κατασκευή μονάδων παραγωγής RDF/SRF όπως αυτή που χρηματοδοτεί η περιφέρεια και θέλει να φτιάξει ο Δήμος Βόλου και στην υπόλοιπη Θεσσαλία, μαρίνων και λιμενικών έργων για πολυτελή σκάφη και κρουαζιερόπλοια στη Μαγνησία, καταδυτικών πάρκων για ακριβό τουρισμό στις Σποράδες και το Νότιο Πήλιο, ενώ πάνω από το 50% των ελλήνων δεν έχει την δυνατότητα να κάνει έστω και μια μέρα διακοπές και στους κατοίκους των νησιών στερούν την δυνατότητα κανονικής και φτηνής θαλάσσιας συγκοινωνίας.

Αντιπαλέψαμε την κατασκευή δρόμων με ανταποδοτικότητα, εμπορευματικών κέντρων, για την εξυπηρέτηση πρωτίστως του μεταφορικού έργου μεγάλων επιχειρήσεων, την στήριξη της επιχειρηματικής δράσης στον αγροτοδιατροφικό τομέα, αναδεικνύοντας την ανάγκη άλλου τύπου οικονομικής ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο και εργατική εξουσία, για να απογειωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και της Θεσσαλίας στην αγροτική και βιομηχανική παραγωγή και να λυθούν τα λαικά προβλήματα.

Αναδείξαμε τις τεράστιες ευθύνες της Περιφέρειας, των κυβερνήσεων και της Ε.Ε, για την απουσία σχεδιασμού, χρηματοδότησης και έργων προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας, από τους σεισμούς, τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, και καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία, που δεν έγιναν δεκτές, αφού θεωρούν τόσο η περιφερειακή αρχή της Ν.Δ, όσο και η κυβέρνηση και η Ε.Ε, ότι αυτά τα έργα κοστίζουν όπως λένε, εννοώντας, ότι δεν προσφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, θυσιάζοντας στην κυριολεξία την ζωή και τις λαικές περιουσίες.

Επίσης, για την έλλειψη προστασίας του αστικού και γενικότερα του περιβάλλοντος από την ρύπανση του αέρα, όπως από την ΑΓΕΤ που συνεχίζει να καίει σκουπίδια και άλλες βιομηχανίες, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων του Βόλου και της υπόλοιπης Θεσσαλίας, για χάρη της αύξησης των κερδών τους, επίσης των νερών (Πηνειός, Τιταρήσιος, Παγασητικός, Κάρλα).

Απαιτούμε η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον, αποκλείοντας την καύση, στην δημόσια υγεία, χωρίς επιβάρυνση των λαικών οικογενειών, χωρίς επιχειρηματική ανάμειξη.

Καταγγείλαμε την απουσία ενός σχεδίου συγκέντρωσης, προστασίας και σωστής διαχείρισης των υδατικών πόρων και απαιτήσαμε την ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, φραγμάτων, την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων Θεσσαλίας, την προστασία των δασών και τη μετατροπή τους σε λαϊκή περιουσία.

Αντιπαλέψαμε και αντιπαλεύουμε την παραχώρηση δημόσιας-δημοτικής γης και υποδομών σε επιχειρήσεις και για επιχειρηματική δραστηριότητα. Διεκδικούμε την αξιοποίηση τους για κάλυψη των λαικών αναγκών σε σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, σπουδαστικών εστιών, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, δωρεάν.

Επίσης δομών δημόσιας υγείας-πρόνοιας, δημόσιων δωρεάν υποδομών αθλητισμού, πολιτισμού, για ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου σε δημόσιες-δημοτικές εκτάσεις, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, την ανακατασκευή του επαρχιακού & αγροτικού οδικού δικτύου, όπου χρειάζεται, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και όχι με πρόσθετη επιβάρυνση του λαού.

Αποκαλύψαμε την στήριξη της περιφερειακής αρχής της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, των ΑΝΕΛ και της Χ.Α, στους επικίνδυνους Αμερικανονατοικούς σχεδιασμούς και στην εμπλοκή της κυβέρνησης σ’ αυτούς, στην εγκατάσταση των αμερικανικών DRONES στην 110 Π.Μ της Λάρισας, αλλά και με την συνάντηση που είχε ο κ. Αγοραστός, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας αιρετών, με τον πρέσβη των ΗΠΑ, η οποία πήγε και στο ΝΑΤΟ να συζητήσει πως θα στηρίξουν τους σχεδιασμούς του και γι’ αυτό αρνήθηκαν να βγει ψήφισμα που ζητούσε την απομάκρυνσή τους από το έδαφος της χώρας μας και την απεμπλοκή της από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αξιώνουμε, καμία συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να φύγουν τα αμερικανικά ντρόουνς από την Λάρισα και να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, με το λαό αφέντη στον τόπο του. Να επιστρέψουν τώρα όλες οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας που βρίσκονται εκτός συνόρων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Να πάψει η Ελλάδα να δίνει 4 δις. ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ.

Λέμε όχι στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό, που καλλιεργούν οι ιμπεριαλιστές για να διαιρούν τους λαούς και να περνούν τα δικά τους σχέδια. Παλεύουμε ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε, που εγκλωβίζει χιλιάδες μετανάστες στη χώρα μας. Να κλείσουν αμέσως όλα τα «hotspots», ο ακατάλληλος καταυλισμός στην Μάνδρα και να μην λειτουργήσει στο Κυψελοχώρι που είναι ακόμα χειρότερος χώρος, αλλά να εξασφαλισθούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων μέχρι να προωθηθούν στις χώρες που θέλουν να πάνε.

Αντιπαλέψαμε και αντιπαλεύουμε το θεσμικό πλαίσιο της Περιφερειακής & Τοπικής διοίκησης, εκτός απ’ την απλή αναλογική στην εκλογή των συμβούλων, όπως διαμορφώθηκε με (Καποδίστρια, Καλλικράτη, Κλεισθένη Ι), γιατί δεν υπηρετεί τις λαικές ανάγκες, αλλά του κεφαλαίου.

Καμιά διοικητική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, ούτε να εξασφαλίσει ανάπτυξη φιλολαική, όσο την εξουσία την έχει το μεγάλο κεφάλαιο. Οι αλλαγές που έφερε ο «Κλεισθένης Ι», οξύνουν την ανισότητα των περιφερειών της χώρας, εντείνουν την ερήμωση της υπαίθρου. Οδηγούν στην ακόμα μεγαλύτερη περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, αυξάνοντας την ανταποδοτικότητα και την τοπική φορολογία.

Αντιτασσόμαστε στην μεταφορά αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια και τους δήμους, που πρέπει να είναι στο κεντρικό κράτος.Αγωνιζόμαστε για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα παιδείας, υγείας-πρόνοιας, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, πλήρως στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό. Ιδιαίτερα για την ανάπτυξη της Π.Φ.Υ. με δημόσια Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία σε όλους τους δήμους, με στελέχωση & εξοπλισμό που θα καλύπτουν όλο το 24ωρο, τις λαικές ανάγκες.

Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Αγωνιζόμαστε για μια αντιναρκωτική πολιτική ενταγμένη σε έναν Πανελλαδικό Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Πρόληψης – Θεραπείας – Κοινωνικής Επανένταξης, ενταγμένο στο Υπουργείο Υγείας, επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και με τόσες δομές, όσες έχει ανάγκη η χώρα, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ.

Διεκδικούμε επαρκή στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών των δήμων (Βρεφικοί- Παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-Αμεα, ΚΑΠΗ, κ.α) με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με πλήρη και σταθερή εργασία, πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Διεκδικούμε, μείωση και όχι αύξηση των ανταποδοτικών τελών, φόρων, στην προοπτική κατάργησής τους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ, των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ, καμία ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων.

Πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των αναγκών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων Περιφέρειας και Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Επιστροφή του συνόλου των παρακρατηθέντων πόρων σε Περιφέρεια και Δήμους. Κατάργηση του οικονομικού παρατηρητηρίου και όλων των μνημονιακών νόμων και δεσμεύσεων.

Μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, της άμεσης φορολογίας μισθωτών, συνταξιούχων, μικρών αγροτών και ΕΒΕ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όχι μονιμοποίησή του όπως κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ που προτείνει μάλιστα να περάσει στην Τοπική Διοίκηση όπως προτείνει η Ν.Δ. Διαγραφή των δανείων που αφορούν την απόκτηση πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Άμεσες προλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού με πλήρη και σταθερή εργασία. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο, 5θήμερο, κατώτερο μισθό 751 ευρώ, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με επαναφορά και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ για όλους, επιστροφή όλων των κλεμμένων στις συντάξεις, κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, πλήρη σύνταξη, στα 60 οι άνδρες και στα 55 οι γυναίκες, κρατική φροντίδα για παιδιά, γυναίκες, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους.

Η κυβέρνηση, οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις και τα στελέχη τους στην Περιφέρεια και στους Δήμους, υποκρίνονται συνειδητά όταν λένε ότι αγωνίζονται για το καλό του τόπου και του λαού. Υπηρετούν όλοι τους, τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ, γι’ αυτό υλοποιούν και στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές και το αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης.

Η δική μας αντίληψη για τις δομές διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έχει τη βάση της σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού, που θεμελιώνεται στην εργατική εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό και έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Μόνο σ’ αυτήν την βάση μπορεί να υπάρξει ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και όλων των κλάδων της βιομηχανίας, της ενέργειας, των επικοινωνιών, μεταφορών, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαικών αναγκών.

Έτσι θα εξασφαλισθεί μόνιμη και πλήρη εργασία για όλους με 7ωρο, 5θήμερο, κρατική φροντίδα για παιδιά, γυναίκες, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους. Να έχουν όλοι οι συνταξιούχοι ικανοποιητική σύνταξη, στα 60 οι άνδρες και στα 55 οι γυναίκες. Στο επίκεντρο της λαϊκής οικονομίας, θα είναι το υψηλό επίπεδο ειδίκευσης, υγείας, πολιτισμού, άθλησης, που θα παρέχονται δωρεάν, η εξασφάλιση σύγχρονης στέγης για όλους, η προστασία του περιβάλλοντος, η ισοτιμία των γυναικών. Να μην δουλεύει κανείς νέος πριν τελειώσει τη 12χρονη εκπαίδευση ή τα ΑΕΙ, αλλά, πριν τελειώσει, να ξέρει ότι θα βρει εργασία.

Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της διατροφικής εξάρτησης του λαού μας. Η Ελλάδα και η Θεσσαλία έχουν μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, καλές εδαφο-κλιματολογικές συνθήκες, μεγάλη μηχανοποίηση της αγροτικής-κτηνοτροφικής παραγωγής και τεχνογνωσία των αγροτών. Μπορεί να καλύψει με επάρκεια τις διατροφικές ανάγκες του λαού με φθηνά και υγιεινά προϊόντα και να παράγει πρώτες ύλες για τη βιομηχανία και έτσι να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και να κάνει εξαγωγές.

Μια λύση υπάρχει. Να κοινωνικοποιηθούν όλες οι παραγωγικές μονάδες, να φύγουν από τη μέση τα καρτέλ στην παραγωγή τροφίμων και οι μεγαλέμποροι. Με στήριγμα το έμπειρο εργατικό δυναμικό και τους μικρούς γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς, οργανωμένους σε σύγχρονους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, που θα λειτουργούν δίπλα στα μεγάλα κρατικά αγροκτήματα, μπορεί να αναπτυχθεί μεγάλη αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή προς όφελος του λαού και των αγροτών.

Με ανάλογο τρόπο θα οργανωθεί η παραγωγή σε όλους τους τομείς. Στην κλωστοϋφαντουργία, στον ιματισμό, στο δέρμα. Οι ζωτικοί αυτοί κλάδοι για τις ανάγκες του λαού, συρρικνώθηκαν γιατί συμφέρει τους καπιταλιστές να εισάγουν παρά να παράγουν. Η χώρα μας και η Θεσσαλία έχουν προϋποθέσεις για ανάπτυξη και της βαριάς βιομηχανίας. Της μεταλλουργίας, της ναυπηγικής, της χημικής βιομηχανίας. Με ανάλογο τρόπο θα λυθεί το πρόβλημα του κατασκευαστικού τομέα, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες σε κατοικίες, νοσοκομεία, σχολεία, έργα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά, κ.α.

Σε μια τέτοια οικονομία, κάτω από τον εργατικό έλεγχο, θα αναπτύσσονται και οι επιστήμες, τα γράμματα, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός για όλους. Σήμερα υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί η ενιαία 12χρονη γενική παιδεία, που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν αποκλειστικά από το δημόσιο, όπως και η ανώτατη, η προσχολική αγωγή και η τεχνική εκπαίδευση, να προσληφθούν δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί με μόνιμη σχέση εργασίας και όχι με τον άθλιο θεσμό των αναπληρωτών.

Μια τέτοια πορεία της χώρας, δεν χωρά μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι μοναχική, όπως ισχυρίζονται τα αστικά κόμματα. Θα βαδίσει στο δρόμο της οικοδόμησης σχέσεων ισότιμης συνεργασίας με χώρες και λαούς. Θα στηριχτεί στην πάλη και την αλληλεγγύη άλλων λαών, θα εμπνεύσει κινήματα που θα βαδίσουν στον ίδιο δρόμο. Για να γίνουν αυτά χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρό ταξικό εργατικό κίνημα και λαϊκή συμμαχία.

Είμαστε η μόνη δύναμη που μπορούμε να υπερασπισθούμε το λαό μέσα από τους καθημερινούς αγώνες, αλλά και να ηγηθούμε μιας τέτοιας προοπτικής ριζικών αλλαγών υπέρ του λαού, γι’ αυτό καλούμε όλους τους εργατουπάλληλους, τους ανέργους, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα την νέα γενιά, να ψηφίσουν τώρα το δικό τους ψηφοδέλτιο, της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε κάθε Δήμο και Κοινότητα, τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στην ευρωβουλή και την βουλή, δίνοντας δύναμη στη δική τους δύναμη.

Αυτό το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, σας παρουσιάζω απόψε στο μεγαλύτερο μέρος του, το οποίο αποτελείται από ανθρώπους αγωνιστές από το εργατικό κίνημα, από το αγροτικό κίνημα, από τους αυτοαπασχολούμενους, από επιστήμονες που είναι στην υπηρεσία του λαού, από γυναίκες και νέους, που προέρχονται από το ΚΚΕ, που είναι το κόμμα που μας στηρίζει, αλλά από αγωνιστές που είχαν άλλες πολιτικές πεποιθήσεις παλιότερα και τώρα συμπορεύονται σ’ αυτόν τον δύσκολο μα ωραίο δρόμο του αγώνα μας, όχι μόνο στις πολλαπλές εκλογικές μάχες, αλλά και μετά από αυτές.

Υποψήφιος Περιφερειάρχης Τάσος Τσιαπλές
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
1. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – Γιατρός Παθολόγος Ογκολόγος στο Γ.Ν Λάρισας Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατοικεί στο Μελισοχώρι-Λάρισας. Είναι διδάκτωρ στο Α.Π.Θ, Συντονιστής Διευθυντής Ε.Σ.Υ Τμήματος Παθολογικής Ογκολογίας Γ.Ν Λάρισας, Διευθυντής Τομέα Παθολογίας Γ.Ν Λάρισας. Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Ν. Λάρισας.
2. ΑΡΖΟΜΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Ασχολείται επαγγελματικά με την διαφήμιση, το marketing, την ασφάλεια προσώπων και υποδομών, αλλά και με την μεταπώληση ενέργειας. Γεννήθηκε και κατοικεί στη Λάρισα. Σπούδασε Ιστορία, management. Συμμετείχε ως αιρετός σε διάφορες επαγγελματικές ενώσεις και σωματεία.
3. ΒΑΛΩΖΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – Οικοδόμος. Γεννήθηκε στη Λάρισα και κατοικεί στη Γιάννουλη-Λάρισας. Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας, Οργανωτικός Γραμματέας του Δ.Σ του ΕΚΝΛ και μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.
4. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΑΓΓΕΛΑ – Υπάλληλος του ΚΕΛΠΝΟ. Γεννήθηκε στην Κρήτη και κατοικεί στη Γιάννουλη-Λάρισας. Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου Υπαλλήλων-Εμποροϋπάλληλων Ν. Λάρισας, Αναπληρώτρια Γραμματέας του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, Μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.
5. ΖΑΜΠΟΥΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – Αγρότης. Γεννήθηκε στη Λάρισα και κατοικεί στη Χαρά-Λάρισας. Είναι μέλος του Δ.Σ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.
6. ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ-ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΙΛΕΝΑ) – Βοηθός φαρμακείου, επικοινωνιολόγος/δημοσιογράφος. Εργάστηκε σε τοπικά ΜΜΕ (ραδιόφωνο, εφημερίδα). Γεννήθηκε και κατοικεί στη Λάρισα, εργάζεται στη Χάλκη. Είναι μέλος της Ε.Ε του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου-Καλυντικών Ν. Λάρισας. Απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου, τελειόφοιτη Τμήματος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διπλωματούχος Βοηθός Φαρμακείου 1ου ΔΙΕΚ Λάρισας.
7. ΙΩΑΝΝΟΥ-ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ – Γιατρός Παθολογοανατόμος στο ΠΠΝΛ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Γεννήθηκε στη Λάρισα και μεγάλωσε στα Φάρσαλα, σήμερα κατοικεί στη Λάρισα. Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, στα νοσήματα του λεμφικού & αιμοποιητικού συστήματος. Μέλος της συντακτικής επιτροπής και επιστημονικός κριτής δημοσιεύσεων σε έγκριτα διεθνή ιατρικά περιοδικά. Πρόεδρος της Εταιρείας Αιμο-παθολογοανατόμων Ελλάδας και μέλος δύο ευρωπαϊκών επιστημονικών ιατρικών εταιρειών.
8. ΚΑΡΥΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ – Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γεννήθηκε και κατοικεί στη Λάρισα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) και μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.
9. ΚΑΨΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Γεωπόνος εκτιμητής στον ΕΛΓΑ Λάρισας. Γεννήθηκε στην Συκέα Ελασσόνας και κατοικεί στη Λάρισα. Είναι μέλος του Δ.Σ του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΛΓΑ. Είναι μέλος του Δευτεροβάθμιου Υπηρεσιακού-Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Α.
10. ΚΟΥΜΑΝΤΖΕΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – Συνταξιούχος Οικοδόμος. Γεννήθηκε στη Βερδικούσια και κατοικεί στη Λάρισα. Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας και μέλος του Γ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Διετέλεσε επι χρόνια μέλος του Δ.Σ του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Λάρισας και του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας.
11. ΛΙΟΛΙΟΣ ΠΑΡΙΣ – Υπάλληλος στη γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ. Γεννήθηκε στη Δολίχη Ελασσόνας και κατοικεί στη Φαλάνη. Είναι Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών Ν. Λάρισας και μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών. Υπήρξε παλιότερα υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννουλης-Φαλάνης και δημοτικός σύμβουλος, μέλος Δ.Σ διαφόρων φορέων.
12. ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – Ελεύθερος επαγγελματίας στον κλάδο γεωργικών μηχανημάτων και της εστίασης. Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής. Γεννήθηκε και κατοικεί στον Τύρναβο. Διετέλεσε πρόεδρος της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου.
13. ΜΠΑΚΟΥΛΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ – Συνταξιούχος Γεωπόνος. Γεννήθηκε στη Λάρισα, μεγάλωσε στα Φάρσαλα και στη Λάρισα. Εργάστηκε στον Συνεταιρισμό Ομαδικού Αμπελώνα Δαμασίου και ως προϊστάμενος στο περιφερειακό γραφείο του Κεντρικού Φορέα εξαγωγών φρούτων ΑΓΡΕΞ. Επι χρόνια διατηρούσε επιχείρηση αρδευτικών ειδών και βιοτεχνία γεωργικών μηχανημάτων. Υπήρξε στο παρελθόν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και του ΔΗΚΚΙ. Υπήρξε δυο φορές υποψήφιος νομάρχης και νομαρχιακός σύμβουλος Λάρισας με την στήριξη ΚΚΕ-ΔΗΚΚΙ. Διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπόνων και Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας.
14. ΜΠΙΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – Εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Γεννήθηκε στην Όσσα-Λάρισας και κατοικεί στη Λάρισα. Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, του Δ.Σ του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Λάρισας, «Κωνσταντίνος Κούμας» και του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 3ου γυμνασίου Λάρισας. Υποψήφιος Δήμαρχος Τεμπών με την Λαική Συσπείρωση το 2010 & 2014 και Δημοτικός Σύμβουλος έως σήμερα.
15. ΝΟΥΣΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – Οικοδόμος. Γεννήθηκε και κατοικεί στη Τσαριτσάνη. Είναι Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ελασσόνας. Αγωνίζεται ως τερματοφύλακας στον Οικονόμο Τσαριτσάνης, ποδοσφαιρική ομάδα Γ’ Εθνικής.
16. ΟΥΝΤΡΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΗ (ΛΙΤΣΑ) – Συνταξιούχος εκπαιδευτικός γαλλικής φιλολογίας. Διετέλεσε παλιότερα Δημοτική Σύμβουλος Λάρισας, πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λάρισας.
17. ΠΑΚΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ – Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός Έργων Υποδομής. Σήμερα εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας στο εμπόριο στην Ελασσόνα, όπου κατοικεί. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων του Γενικού Ενιαίου Λυκείου Ελασσόνας και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου Μικρασιατών επαρχίας Ελασσόνας.
18. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΣ – Αγρότης. Γεννήθηκε και κατοικεί στον Αμπελώνα. Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ του Αγροτικού Συλλόγου Αμπελώνα.
19. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ – Συνταξιούχος εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στην Λάρισα. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας και μέλος του Εθνικού Συμβούλιου της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Διετέλεσε επι χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) και μέλος του Δ.Σ της ΟΓΕ.
20. ΣΙΜΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ – Μηχανολόγος/Μηχανικός Τ.Ε. Πτυχιούχος του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Σήμερα διδάσκει Κλασική Κιθάρα στις Λέσχες Πολιτισμού του Δήμου Λάρισας. Γεννήθηκε και κατοικεί στη Λάρισα. Είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.
21. ΣΙΜΟΥ ΜΑΡΙΑ – Συνταξιούχος Λογίστρια. Γεννήθηκε στην Μελιβοία και κατοικεί στο Μεταξοχώρι Αγιάς. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Λογιστών Ν. Λάρισας.
22. ΣΤΑΜΟΥΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ – Πτυχιούχος του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αυτοαπασχολούμενη σήμερα στον κλάδο του εμπορίου και μουσικός. Γεννήθηκε και κατοικεί στη Λάρισα. Είναι μέλος του Συμβούλιου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.
23. ΧΑΤΖΗΤΑΚΗ-ΓΡΑΜΟΥΣΤΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ – Ιατρός Βιοπαθολόγος. Συντονίστρια Διευθύντρια Νοσοκομειακής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας Γ.Ν. Λάρισας. Διευθύντρια Εργασιακού Τομέα του Γ.Ν. Λάρισας. Εχει 33 χρόνια προσφοράς στην υπόθεση της αφύπνισης της συνείδησης των πολιτών για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας.