ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις από Τύρναβο, Αμπελώνα, Λάρισα

δαμάσι

Με χορούς, γαϊτανάκι και σαρακοστιανά γιορτάστηκε η Καθαρά Δευτέρα στο Δαμάσι (φωτο)


Φωτορεπορτάζ – Αστέριος Στέλιος

Τύρναβος, Λάρισας, Ελλάδα, 40100

Με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό γιορτάστηκαν τα κούλουμα στο Δαμάσι. Στις πλαγιές των βουνών και στις ανοιχτοσιές των κάμπων πήγαν για να πετάξουν χαρταετό, ειδικά όσοι έχουν μικρά παιδιά και τα κατάφεραν μια χαρά, χάρη στο αεράκι που βοήθησε στο πέταγμα του αετού.

Την ίδια ώρα, η φασολάδα και το πατροπαράδοτο μπουρανί μπήκαν στη φωτιά και ετοιμάστηκαν με μεράκι από τις γυναίκες του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Δαμασίου, για την γιορτή της Καθαράς Δευτέρας στην πλατεία του χωριού.

Η Καθαρά Δευτέρα στην πλατεία του χωριού που διοργάνωσε ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Δαμασίου, είναι μια μέρα γιορτινή όπου τα παιδικά και εφηβικά τμήματα του Συλλόγου, χόρεψαν παραδοσιακούς και αποκριάτικους χορούς.

Από την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η σαρακοστή και για αυτό το λόγο όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, έτσι και φέτος, ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Δαμασίου μοίρασε δωρεάν στον κόσμο που γέμισε την πλατεία, μπουρανί, φασολάδα, ξινά, ελιές και κρασί.

Φυσικά ο χορός με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, αρχικά από τα παιδιά του Συλλόγου ήταν το καλύτερο σημείο της ημέρας.

Ακολούθησε αφιέρωμα με χορούς του Πόντου από το εφηβικό τμήμα και φυσικά το διάσημο γαϊτανάκι, που με τις χρωματιστές του κορδέλες συμβολίζει τα χρώματα της άνοιξης που όλα στη φύση, ανθίζουν και ζωντανεύουν.

Στη συνέχεια όλος ο κόσμος, αφού έφαγε και απόλαυσε τα χορευτικά των παιδιών, συνέχισε τον χορό για να υποδεχθεί με κέφι την άνοιξη που έφτασε.

Χρόνια πολλά, καλή σαρακοστή και όλα συγχωρεμένα! !!

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google

#αμπελωνας

Pin It on Pinterest