Αθώοι οι 10 Θεσσαλοί αγρότες

Μετά από 11 ώρες ακροαματικής διαδικασίας το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας εξέδωσε αθωωτική απόφαση για την κατηγορία της φυσικής αυτουργίας σε παράνομη κατάληψη οδοστρώματος στους εκπροσώπους των Θεσσαλών αγροτών για τις αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 28 Ιανουαρίου του 2019.

Αν και η αρχική κατηγορία ήταν η ηθική αυτουργία στην παράβαση του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. αυτή μετατράπηκε μετά την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας.

Το δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό της πλάνης. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι αγρότες έφτασαν και παρέταξαν τα τρακτέρ στην κόμβο της Νίκαιας επί της Ε.Ο Αθηνών – Θεσσαλονίκης σε συνεννόηση με ανώτερους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ.. Όπως επίσης, ότι είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από ανώτερα πολιτικά στελέχη πως δεν πρόκειται να διωχθούν.
Οι 10 αγρότες που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντέκρουσαν την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας και απέδειξαν πως ενεργούσαν σύμφωνα με τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων τους.

Έντονη συζήτηση προκλήθηκε για την ταχύτητα με την οποία ενήργησε η δικαιοσύνη, καθώς η δικογραφία σχηματίστηκε την ίδια ημέρα της έναρξης των κινητοποιήσεων, τα κλητήρια θεσπίσματα παραδόθηκαν την επόμενη ημέρα και ορίστηκε σε σύντομο διάστημα η τακτική δικάσιμος.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης κ.κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάννης Μπαλασούλης στην αγόρευσή τους υποστήριξαν πως η δίωξη των αγροτών ήταν πολιτική και έγινε με σκοπό τον εκφοβισμό τους προκειμένου να μην συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και η σύντομη αποχώρησή τους από το μπλόκο.«Ήταν πρωτοφανής και η συνολική ενεργοποίηση διαδικασιών που από τη μια πλευρά συνομολογούσαν ότι δεν έχει γίνει διεύρυνση της υπόθεσης και από την άλλη πλευρά επέμεναν στην παραδειγματική τιμωρία μέχρι τελευταία στιγμή»

Από την πλευρά τους οι αγρότες δέχθηκαν με ικανοποίηση την αθωωτική απόφαση και επέμειναν πως η δίωξή τους «ήταν πολιτική και με κυβερνητική βούληση».

Δικαιωμένοι, έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού στις 17 Μαρτίου στο μνημείο του Αγρότη στο Κιλελέρ με αφορμή την 109η επέτειο της εξέγερσης των κολίγων.

Πηγή: ert.gr