Να πληρωθούν τώρα οι νέοι της μαθητείας των ΕΠΑΛ

Δήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Τάσου Τσιαπλέ

Από τα μέσα Οκτώβρη παραμένουν απλήρωτοι εκατοντάδες μαθητές ΕΠΑΛ που αποφάσισαν να κάνουν το “έτος μαθητείας” κατά τη φετινή σχολική χρονιά. Σαν να μην έφτανε αυτό, με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε οι μαθητές που αποτυγχάνουν στις εξετάσεις πιστοποίησης του “έτους μαθητείας” να πληρώνουν 100 ευρώ για να επανεξεταστούν!
Όσο κι αν θέλουν ο υπουργός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν το μαύρο άσπρο, να διατυμπανίζουν ότι μια “νέα εποχή” ανατέλλει, ότι η επαγγελματική εκπαίδευση “αναβαθμίζεται”, η πραγματικότητα τούς διαψεύδει! H “νέα εποχή” για τους μαθητές των ΕΠΑΛ είναι συνέχεια της προηγούμενης, αφού είναι εδώ η τεράστια υποχρηματοδότηση, η αγωνία των μαθητών για το αν η ειδικότητα ή ο τομέας τους θα συνεχίσει να υπάρχει, οι ελλείψεις σε βιβλία, καθηγητές, εργαστηριακό εξοπλισμό, η “μαθητεία” στην εκμετάλλευση.
Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, αξιώνει να πληρωθούν τώρα τα δεδουλευμένα των μαθητών του “έτους μαθητείας” και να τους καταβάλλονται κάθε μήνα. Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση για επί πληρωμή εξετάσεις πιστοποίησης.
Το πτυχίο των μαθητών των ΕΠΑΛ, να είναι η μόνη προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα, με κατάργηση κάθε πιστοποίησης επαγγελματικών εξετάσεων και η μαθητεία να γίνεται σε εργασιακά αντικείμενα που συνδέονται με τον κλάδο των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, να έχει όλα τα εργασιακά δικαιώματα και να πληρώνεται στο ύψος του βασικού μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο οποίος πρέπει να αυξηθεί άμεσα στα 751 ευρώ.
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ, στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, πρέπει να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους Δήμους, τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και όποτε γίνουν οι βουλευτικές εκλογές.