ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις από Τύρναβο, Αμπελώνα, Λάρισα

ΔΟΜΕΝΙΚΟ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη σφαγή στο Καυκάκι.


Ο σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου αποφάσισε να διατεθούν οι δύο τελευταίες διδακτικές ώρες της Παρασκευής 15-2-2019, για να πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αδίκως εκτελεσθέντες κατοίκους των χωριών Δομενίκου – Αμουρίου – Μεσοχωρίου και Δαμασίου στις 16 Φεβρουαρίου 1943 από την Ιταλική Μεραρχία Πινερόλο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν αποσπάσματα από την Εκπομπή της cosmote TV Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ του Δημοσιογράφου κ. Βασιλόπουλου Χρίστου που ήταν αφιερωμένη στην Σφαγή του Δομενίκου. Η γιορτή επίσης περιελάμβανε απαγγελίες ποιημάτων και κειμένων από μαθητές του σχολείου και ένα μοιρολοϊ από μαθήτριες του Λυκείου .

Έγινε ιδιαίτερη μνεία στον Νικόλαο Μπάμπαλη Μοίραρχο, Διοικητή της Υποδιοίκησης Χωροφυλακής Ελασσόνας, ο οποίος με τις επιστολές του έκανε γνωστή σε όλο το κόσμο τη δολοφονία αθώων πολιτών και την ολική καταστροφή του χωριού Δομένικου. Συνελήφθη, καταδικάστηκε σε θάνατο, μεταφέρθηκε στην Ιταλία και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, επισκέφθηκε ξανά το Δομένικο, και θέσπισε βραβεία για τους πρωτεύσαντες μαθητές. Η οικογένεια του συνεχίζει να βραβεύει τους μαθητές και να επισκέπτεται το χωριό κάθε χρόνο στις 16/2 που πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις.
Προς τιμήν το σχολείο μας φέρει το όνομά του και λέγεται ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ “Νικόλαος Μπάμπαλης”.

Οι μαθητές των δύο σχολείων παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή όλη την εκδήλωση τιμώντας τους νεκρούς συντοπίτες τους.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι: Βαρσαμής Βασίλειος, Μπούμπας Σπυρίδων, Κουσοβίτης Σοφοκλής, άνθρωποι που βίωσαν τη σφαγή και οι Τσουκαρέλας Νικόλαος Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ελασσόνας, γονείς μαθητών, εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων.
Την ευθύνη της εκδήλωσης είχαν οι Εκπαιδευτικοί Αργυρίου Νικόλαος, Τσιάρα Άννα, Ντανίκα Αναστασία, Αντωνιάδου Βαρβάρα.

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google

#αμπελωνας

Pin It on Pinterest