Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη σφαγή στο Καυκάκι.

ΔΟΜΕΝΙΚΟ

Ο σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου αποφάσισε να διατεθούν οι δύο τελευταίες διδακτικές ώρες της Παρασκευής 15-2-2019, για να πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αδίκως εκτελεσθέντες κατοίκους των χωριών Δομενίκου – Αμουρίου – Μεσοχωρίου και Δαμασίου στις 16 Φεβρουαρίου 1943 από την Ιταλική Μεραρχία Πινερόλο.

IMG 1195 - Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη σφαγή στο Καυκάκι.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν αποσπάσματα από την Εκπομπή της cosmote TV Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ του Δημοσιογράφου κ. Βασιλόπουλου Χρίστου που ήταν αφιερωμένη στην Σφαγή του Δομενίκου. Η γιορτή επίσης περιελάμβανε απαγγελίες ποιημάτων και κειμένων από μαθητές του σχολείου και ένα μοιρολοϊ από μαθήτριες του Λυκείου .

.jpg - Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη σφαγή στο Καυκάκι.

Έγινε ιδιαίτερη μνεία στον Νικόλαο Μπάμπαλη Μοίραρχο, Διοικητή της Υποδιοίκησης Χωροφυλακής Ελασσόνας, ο οποίος με τις επιστολές του έκανε γνωστή σε όλο το κόσμο τη δολοφονία αθώων πολιτών και την ολική καταστροφή του χωριού Δομένικου. Συνελήφθη, καταδικάστηκε σε θάνατο, μεταφέρθηκε στην Ιταλία και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, επισκέφθηκε ξανά το Δομένικο, και θέσπισε βραβεία για τους πρωτεύσαντες μαθητές. Η οικογένεια του συνεχίζει να βραβεύει τους μαθητές και να επισκέπτεται το χωριό κάθε χρόνο στις 16/2 που πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις.
Προς τιμήν το σχολείο μας φέρει το όνομά του και λέγεται ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ “Νικόλαος Μπάμπαλης”.

IMG 1191 - Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη σφαγή στο Καυκάκι.

Οι μαθητές των δύο σχολείων παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή όλη την εκδήλωση τιμώντας τους νεκρούς συντοπίτες τους.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι: Βαρσαμής Βασίλειος, Μπούμπας Σπυρίδων, Κουσοβίτης Σοφοκλής, άνθρωποι που βίωσαν τη σφαγή και οι Τσουκαρέλας Νικόλαος Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ελασσόνας, γονείς μαθητών, εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων.
Την ευθύνη της εκδήλωσης είχαν οι Εκπαιδευτικοί Αργυρίου Νικόλαος, Τσιάρα Άννα, Ντανίκα Αναστασία, Αντωνιάδου Βαρβάρα.

Κοινοποίηση

Θανάσης Κατσάνης
Περί Θανάσης Κατσάνης 13493 Άρθρα
Blogger - AmpelwnasNews 2011 - 2015 thejournal.gr 2016 Tirnavitikanea.com 2017 - 2020 τηλ.: 6981452329 tirnavitikanea@gmail.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*