Συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων με το Δήμο Μιραφλόρες του Περού

Συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων με το Δήμο Μιραφλόρες του Περού

Μετά από αίτηση του Δήμου Λαρισαίων για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Διεθνούς αστικής συνεργασίας (IUC) και με κύριο αντικείμενο συνεργασίας στα θέματα: βιώσιμη αστική κινητικότητα, αστικό πράσινο και θέματα διαχείρισης ενέργειας, εγκρίθηκε η συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων με τον Δήμο Μιραφλόρες του Περού.

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 28/1/2019 έως 31/1/2019 η πρώτη φάση των συναντήσεων εργασίας των αντιπροσωπειών των δύο δήμων, στο δημαρχείο του Δήμου Μιραφλόρες, στη Λίμα του Περού. Η συνάντηση έγινε υπό τον συντονισμό της κας Juliana Izquierdo, υπεύθυνης της εν λόγω συνεργασίας, καθώς και τοπικών εκπροσώπων της ευρωπαϊκής ένωσης.
Στη Λαρισαϊκή αντιπροσωπεία, επικεφαλής ήταν ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Γεώργιος Σούλτης ενώ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Τάχος και οι κ.κ. Ευαγγελία Γκουντρουμπή και Μαρία Νικολαϊδου από το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Η αντιπροσωπεία έτυχε θερμής υποδοχής από το Δήμαρχο και τα στελέχη του Δήμου Μιραφλόρες. Η ατζέντα της συνάντησης περιλάμβανε τόσο παρουσιάσεις των δύο πόλεων και των δράσεων που πραγματοποιούν, όσο και επιτόπιες επισκέψεις σε έργα, παρεμβάσεις και προγράμματα που υλοποιούνται από το Δήμο Μιραφλόρες.

Οι εργασίες της συνάντησης ήταν απόλυτα επιτυχημένες, αφού διαπιστώθηκε ότι παρόλο που πρόκειται για δύο Δήμους με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα προβλήματα που προσπαθούν να επιλύσουν αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν τα ίδια. Το αποτέλεσμα της πρώτης αυτής συνάντησης εργασίας ήταν οι θεματικές που θα επεξεργαστούν από κοινού οι δύο Δήμοι στα πλαίσια του προγράμματος, οι οποίες είναι:
Θέμα πρώτο: Ζητήματα βιώσιμης κινητικότητας, που περιλαμβάνουν τους πεζοδρόμους και τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, το δίκτυο ποδηλατοδρόμων, το σύστημα δημόσιων ποδηλάτων, το σύστημα στάθμευσης, το σύστημα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, καθώς και το θέμα των μέσων μαζικής μεταφοράς

Δεύτερο θέμα: Οι δημόσιοι χώροι, που περιλαμβάνουν το θέμα των μεγάλων πράσινων χώρων (πάρκα, πλατείες), το πρόβλημα της άρδευσης και της διαχείρισης του νερού, αλλά και το θέμα της διάσωσης των αξιόλογων κτιρίων της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πέραν των θεμάτων αυτών, η φιλοξενία του Δήμου Μιραφλόρες και η στενή και φιλική συνεργασία που αναπτύχθηκε, ανέδειξε τον πλούτο αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από την πλευρά και των δύο Δήμων για συνεργασίες σε θέματα πολιτιστικού αποθέματος και παράδοσης, τουρισμού, τοπικής γαστρονομίας, αθλητισμού, όπου υπάρχουν σημαντικές δράσεις και καινοτομίες και στους δύο Δήμους. Όλα αυτά οδήγησαν τις δύο αντιπροσωπείες στην ιδέα ότι μπορεί η συνεργασία αυτή να επεκταθεί και πέραν του ευρωπαϊκού προγράμματος, με τη μορφή της αδελφοποίησης των δύο Δήμων. Στα πλαίσια αυτής της ιδέας ο Δήμαρχος του Μιραφλόρες κ. Molina Arles απηύθυνε επίσημη επιστολή προς το Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Καλογιάννη και το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρισας για την αδελφοποίηση των δύο Δήμων. Η επιστολή παρεδόθη επίσημα στον κ. Γεώργιο Σούλτη κατά την αποχαιρετιστήρια τελετή λήξης των εργασιών της συνάντησης.
Κατά την τελετή υποδοχής της αντιπροσωπείας του Δήμου Λαρισαίων όσο και κατά την τελετή αποχαιρετισμού, οι οποίες έγιναν με μεγάλη επισημότητα, παρευρέθησαν εκτός από τους αντιδημάρχους και τα στελέχη του Δήμου Μιραφλόρες, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Περού κ. Γεράσιμος Ντάβαρης, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Περού κ.κ. Diego Mellado και Vincent Ringenberg, όπως και βουλευτές, επίσημοι και εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Περού.


Τα επόμενα βήματα της συνεργασίας του Μιραφλόρες και της Λάρισας περιλαμβάνουν τη δημιουργία, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενός προσχεδίου Τοπικού Σχεδίου Δράσης πάνω στις θεματικές συνεργασίας που επιλέχθηκαν. Το προσχέδιο θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα γίνει η ανταλλαγή απόψεων για την οριστικοποίηση του επιμέρους πεδίων και συγκεκριμένων δράσεων συνεργασίας, τόσο μεταξύ των δύο πόλεων όσο και με τη γραμματεία του προγράμματος International Urban Cooperation, ως προετοιμασία της δεύτερης συνάντησης εργασίας.

Το τελικό κείμενο του Τοπικού Σχεδίου Δράσης θα οριστικοποιηθεί μετά την επόμενη συνάντηση του προγράμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα αρχές Ιουνίου, οπότε και αναμένεται στην πόλη μας η αντιπροσωπεία του Δήμου Μιραφλόρες.
Video από την επίσκεψή μας:

τυρναβος, google

κατσάνης, youtube.com

Λάρισα