Ανάλυση καιρικής κατάστασης του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης καιρού

Μετά το πρόσφατο κύμα χιονοπτώσεων και ψύχους στη χώρα μας, με τις ελάχιστες τιμές να φτάνουν σε πολύ χαμηλές τιμές κυρίως στα Βορειοδυτικά (σήμερα είχαμε -21,4 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα, -15,9°C στην Καστοριά και -11,2°C στα Γιάννενα) από τη Δευτέρα, νέα διαταραχή θα επηρεάσει τη χώρα μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης, όπως αυτή περιγράφεται στο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού. Ψυχρές αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα αλλά και στις κατώτερες στάθμες θα εισβάλλουν από την Ανατολική Ευρώπη και θα προκαλέσουν και πάλι χιονοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα της χώρας μας.

Προγνωστικοί χάρτες στην στάθμη των 500 hPa που δείχνουν τη διαταραχή που θα προκαλέσει την μεταβολή του καιρού στη χώρα μας το επόμενο διήμερο.

Περιοχές υετού (βροχοπτώσεων)

Από το μεσημέρι της Δευτέρας και καθώς έρχονται νοτιότερα οι ξηρές και ψυχρές μάζες από τα βόρεια, θα προκαλέσουν φαινόμενα υετού κυρίως πάνω από τα ανατολικά προσήνεμα και θα επηρεαστεί κυρίως η Χαλκιδική, οι Βόρειες Σποράδες, η Ανατολική Στερεά η Εύβοια, η Ανατολική και η Κεντρική Πελοπόννησος, καθώς επίσης και τα νησιά του Αιγαίου, οι Κυκλάδες η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Προβλεπόμενα ύψη υετού την Παρασκευή 04/01/2019 από 12:00 έως 18:00 UTC

Τα ποσά υετού αν και δεν είναι σημαντικά, συνοδεύονται από σχετικό βίντεο, καθώς περιέχει και τις περιοχές βροχοπτώσεων της δεύτερης καιρικής διαταραχής που θα έρθει από την Τετάρτη και θα μας επηρεάσει με πολλές βροχές, νοτιάδες, αλλά και χιόνια, τα οποία όμως θα σημειωθούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Δείτε σε βίντεο

“Ύψη υετού από μεσημέρι Δευτέρας έως και Πέμπτη”

Περιοχές χιονοπτώσεων

Για τις περιοχές των χιονοπτώσεων θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το μεσημέρι της Δευτέρας θα επηρεάσουν κυρίως μια «ζώνη» που θα ξεκινά από τη Χαλκιδική και θα φτάνει μέχρι τα Βορειοανατολικά τμήματα της Αττικής. Σημαντικό ρόλο για την παραγωγή χιονιού θα διαδραματίσει το Αιγαίο, πάνω από το οποίο θα δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες που μπορούν να λάβουν την μορφή “Lake snow Effect”, το οποίο θα αναλύσουμε στο τέλος της παρούσης ενημέρωσης.

Προβλεπόμενα ύψη χιονιού (σε cm) την Δευτέρα 07/01/2019 από 06:00 UTC έως 12:00 UTC

Κατά τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα βορειότερα τμήματα και κυρίως στη Χαλκιδική, ωστόσο στα υπόλοιπα θα ενταθούν και θα επεκταθούν νοτιότερα.

Προβλεπόμενα ύψη χιονιού (σε cm) την Τρίτη 08/01/2019 από 00:00 UTC έως 06:00 UTC

Αν και τα ύψη χιονιού δεν θα είναι πολλά, οι μεγαλύτερες εντάσεις στην Αττική προβλέπονται κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά του νομού, κατά τις βραδινές ώρες, ενώ θα χιονίσει και στην πόλη της Αθήνας. Για το εάν θα «το στρώσει», αυτό εξαρτάται από το μικροκλίμα της κάθε περιοχής, αν και η ώρα εκδήλωσης (νύχτα) είναι ένας ευνοϊκός παράγοντας, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν.

Για την εξέλιξη των χιονοπτώσεων από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ακολουθεί σχετικό βίντεο με τις περιοχές που θα επηρεαστούν. Σημειώνουμε ότι οι χιονοπτώσεις που θα ξεκινήσουν από το δεύτερο κύμα την Τετάρτη, θα σημειωθούν κατά κανόνα πάνω από τις ορεινές περιοχές της Δυτικής Κεντρικής και Βόρειας χώρας, με τα υψόμετρα να ανεβαίνουν βαθμιαία μέσα στην Πέμπτη.

Δείτε σε βίντεο

“Περιοχές χιονοπτώσεων από μεσημέρι Δευτέρας έως και Πέμπτη”

Χαμηλές θερμοκρασίες

Η διατήρηση του παγετού το επόμενο διήμερο θα αποτελεί χαρακτηριστικό του καιρού και μάλιστα ο παγετός τοπικά κυρίως στα Βορειοδυτικά θα είναι ολικός, δηλαδή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει το μηδέν. Ακολουθεί ο προγνωστικός χάρτης της Τρίτης, ενώ από την Τετάρτη η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο και θα υποχωρήσει ο ισχυρός παγετός.

Πεδίο ανέμων

Επισημαίνουμε την ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο από το μεσημέρι της Δευτέρας με εντάσεις έως 8 μποφόρ, ενώ οι άνεμοι θα γυρίσουν σε νοτιάδες από την Τετάρτη και θα ενισχυθούν σε όλα τα πελάγη.

Δείτε σε βίντεο

“Πεδίο ανέμων επιφανείας από μεσημέρι Δευτέρας έως και Πέμπτη”.

Τι είναι το φαινόμενο “Lake Effect Snow”

Το φαινόμενο αυτό απαντάται στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά και προκαλεί πολλά χιόνια σε αυτές τις περιοχές όπου βρίσκεται ένα λιμναίο συγκρότημα των πέντε μεγάλων λιμνών. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το φαινόμενο αυτό, το οποίο προκαλεί εκεί μεγάλες χιονοθύελλες.

Σε μικρότερη ένταση και έκταση ανάλογο φαινόμενο μπορεί να συμβεί και στο Αιγαίο όταν κατέρχονται οι ξηρές και πολύ ψυχρές αέριες μάζες από την Ανατολική Ευρώπη. Τότε ανάμεσα στη θερμή υδάτινη επιφάνεια του Αιγαίου (με θερμοκρασίες περί τους 15 με 16 βαθμούς αυτή την περίοδο) και τον παγερό αέρα της Ανατολικής Ευρώπης αναπτύσσονται ισχυρές καθ’ ύψος θερμοκρασιακές αντιθέσεις, οι οποίες αποσταθεροποιούν την αέρια μάζα που βρίσκεται πάνω από τη θερμότερη μάζα του Αιγαίου (διότι ο ψυχρότερος αέρας που υπέρκειται ενός θερμότερου αέρα, τον εξαναγκάζει σε ανοδική κίνηση). Αυτό προκύπτει από μελέτες που έχουν δείξει ότι, όταν ανάμεσα στην υδάτινη επιφάνεια και τη στάθμη των 850 hPa (περίπου στο ύψος των 1.500 m), η διαφορά θερμοκρασίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 13°C.Πηγή: NOAA

Αυτή η διαφορά θερμοκρασιών δίνει σημαντική ενέργεια στο σχηματισμό των ζωνών ισχυρής χιονόπτωσης. Όσο κινείται ο ψυχρός αέρας πάνω από τα θερμότερα νερά, τόσο πιο ασταθής καθίσταται η συγκεκριμένη αέρια μάζα και τόσο ενισχύεται η καθ’ ύψος δύναμή της. Εκτός από τις παραπάνω προϋποθέσεις, η τοπογραφία της περιοχής μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του φαινομένου, όπως συμβαίνει με τον κλασικό καιρό βορείου ρεύματος, υποβοηθώντας την σύγκλιση ανέμων διαφόρων διευθύνσεων κατά μήκος των ακτών της Ανατολικής Ελλάδος.

Για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού μπορείτε να ανατρέξετε στην πρόγνωση του καιρού των πολλών ημερών, ενώ από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά προϊόντα, όπως αυτά παράγονται από τα ατμοσφαιρικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά. Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και την σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Θεόδωρος Ν. Κολυδάς

Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου