Παρουσίαση βιβλίου για τις εκκλησίες του Τυρνάβου.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΔΕΩΝ

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου, του Δημάρχου Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση, αλλά και άλλων εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου το απόγευμα, η παρουσίαση του βιβλίου «Οι Εκκλησίες του Τυρνάβου: Οδοιπορικό στις Εκκλησίες της ‘‘Δεύτερης Ιερουσαλήμ’’». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου (ΜΑΞΙΜ), στα πλαίσια των εορτασμών των 200 χρόνων από το μαρτύριο του Αγίου Γεδεών του Οσιομάρτυρος, πολιούχου του Τυρνάβου.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Για το βιβλίο, το οποίο –σημειωτέον- αποτελεί έργο των δύο μαθητών της πόλης, του Μακαγιού Γεωργίου και του Κουγιαγκά Γεωργίου, μίλησε κατ’ αρχάς η κα Μότσια Βασιλική, ως εκπρόσωπος του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου. Η κα Μότσια έκανε αρχικά μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν , στο πως ξεκίνησε η όλη δημιουργία αυτού του βιβλίου, αλλά και στο τι περιέχεται εντός του βιβλίου, ενώ επικεντρώθηκε κυρίως στην αξία της βιωματικής μάθησης και της ομαδοσυνεργατικής. Έπειτα το λόγο έλαβε η κα Πατσή Κωνσταντινιά, Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό υπόβαθρο των Εκκλησιών της πόλης κατά την περίοδο κυρίως της Τουρκοκρατίας, αλλά και σε διάφορες πηγές από τις οποίες λαμβάνουμε πληροφορίες για τα πολλά εκκλησιαστικά μνημεία της πόλης του Τυρνάβου ή αλλιώς της «Δεύτερης Ιερουσαλήμ» όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται η πόλη από ένα ξένο περιηγητή. Τρίτος ομιλητής ο φιλόλογος και θεολόγος κύριος Νούσης Κωνσταντίνος, ο οποίος αναφέρθηκε από θεολογικής πλευράς στην αξία του βιβλίου ως οδηγό ενός περιηγητή ή ενός επισκέπτη, αλλά και ως απαραίτητο «θησαυρό» για κάθε Τυρναβίτη που αγαπά και ενδιαφέρεται για την πόλη του. Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σε μια εποχή απομάκρυνσης των ανθρώπων από την Εκκλησία, δύο παιδιά που είναι ακόμα μαθητές Λυκείου κατάφεραν όχι απλά να κάνουν μια μελέτη για τις Εκκλησίες της πόλης τους, αλλά να δημιουργήσουν ένα βιβλίο, το οποίο έλειπε από την τοπική κοινωνία. Τέλος, το λόγο πήραν οι δύο μαθητές-συγγραφείς, οι οποίο αφού ευχαρίστησαν κατ’ αρχάς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου κύριο Ιερώνυμο, τον Δήμαρχο και όλους τους άλλους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους σε αυτή την εκδήλωση, μίλησαν για το πόνημα τους και για όλες τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλαν για τη δημιουργία του. Επίσης, ευχαρίστησαν τους ομιλητές, την συντονίστρια της εκδήλωσης κα Μπαρδάνη Δήμητρα (Πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας), τους χορηγούς, τα ΜΜΕ για την διαφήμιση της παρουσίασης, αλλά και τον κάθε Τυρναβίτη, ο οποίος βοήθησε με οποιονδήποτε τρόπο στην τελική δημιουργία αυτού του βιβλίου.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Οι δύο μαθητές-συγγραφείς μιλώντας σε δημοσιογράφο μετά το τέλος της παρουσίασης τόνισαν την αξία της προσπάθειας και της «σκληρής» δουλειάς σε όλες τις δραστηριότητες του Σχολείου. «Το να ασχολείται κανείς με κάποια σχολική εργασία είναι αρκετά εύκολο και μπορούν να το κάνουν σχεδόν όλοι. Το να αγαπά όμως ο μαθητής αυτό που κάνει και το να προσπαθεί να δώσει όλες του τις δυνάμεις στην εργασία με την οποία ασχολείται, βάζοντας όλο του τον εαυτό μέσα σε λίγες σελίδες είναι ένας «θησαυρός» τον οποίο πρέπει να ψάξει πολύ κανείς για να τον βρει και να τον αποκτήσει», είπαν χαρακτηριστικά και συνέχισαν λέγοντας ότι «Εμείς σήμερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, αλλά κυρίως όσους ανιδιοτελώς μας βοήθησαν στην διεκπεραίωση αρχικά της εργασίας και έπειτα του βιβλίου που την ακολούθησε. Τους καθηγητές, τους συμμαθητές, τον Μητροπολίτη και του ιερείς της πόλης μας, την Δημοτική Αρχή και όλους όσους ξεχνάμε αυτή την στιγμή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς! Ευχόμαστε τόσο σε αυτούς όσο και σε όλο τον κόσμο καλή χρονιά, με υγεία, χαρά και ό,τι ο καθένας επιθυμεί!».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Την παρουσίαση του βιβλίου ακολούθησε συναυλία της Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης & Τυρνάβου, υπό τη διεύθυνση του Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Παπαδόπουλου Ηλία, κατά την οποία παρουσιάστηκαν διάφοροι ύμνοι της εορτής των Χριστουγέννων και άλλα τροπάρια από την Ακολουθία του Αγίου Νεομάρτυρος Γεδεών, του εν Τυρνάβω μαρτυρήσαντος. Τέλος, η όλη εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση παραδοσιακών τραγουδιών και καλάντων από διάφορα μέρη της Ελλάδος, από το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου.

ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

ΤΥΡΝΑΒΟΣ

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google


Pin It on Pinterest