22 Ιανουαρίου 2022

Τυρναβίτικα Νέα

Ειδήσεις από Τύρναβο, Αμπελώνα, Λάρισα

Κάλεσμα του ΕΚΝΛ στην πανεργατική απεργία

απεργια

Εισηγητικό κείμενο του Προέδρου του ΕΚΝΛ, Τάσου Τσιαπλέ, στην συνέντευξη για την Απεργία της 28ης Νοέμβρη 2018
Το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, καλεί όλους τους εργατουπάλληλους να πάρουν μέρος στην πανεργατική απεργία την Τετάρτη 28 Νοέμβρη και μαζί με τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους μικρούς αγρότες, επαγγελματίες, τους σπουδαστές και μαθητές λυκείων, να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ, στην Κεντρική Πλατεία.
Γιατί οι αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στα χρόνια των μνημονίων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και την σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα συνεχιστούν, γιατί είναι αναγκαίες για τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας και εμείς δεν πρέπει να αποδεχτούμε αυτή την άθλια ζωή.
Τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, όσο και η Ν.Δ που διεκδικεί να ξαναγίνει κυβέρνηση, δεν θα καταργήσουν τους 700 μνημονιακούς νόμους, αντίθετα είναι δεσμευμένοι για νέα αντεργατικά μέτρα.

Τα ψίχουλα σε βάθος τετραετίας που υπόσχονται με το μάτι στραμμένο στις εκλογές, τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Μητσοτάκης, θα εκμηδενισθούν από την μείωση του αφορολόγητου και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τη χασούρα από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που είχαμε και από την άγρια φοροληστεία.
O κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, προβλέπει «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% (6,9 δισ. ευρώ) από την άγρια φοροληστεία και τις περικοπές που συνεχίζονται, το οποίο πληρώνουν ακόμα και οι άνεργοι, αφού μειώνονται κατά 63 εκ. ευρώ τα κονδύλια για το επίδομα ανεργίας που παίρνει μόλις το 10%. Αντίθετα, η κυβέρνηση δεν πείραξε ούτε ένα ευρώ από τις φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και συνεχίζει την πολύμορφη στήριξή του, όπως για π.χ την κρατική επιδότηση στο 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 24 ετών.


Η επεκτασιμότητα 5 ΚΣΣΕ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αφορά μικρό ποσοστό εργαζομένων σ’ αυτούς τους κλάδους, με δεδομένο ότι έχουν δημιουργήσει πανσπερμία εργασιακών σχέσεων, που αφήνει ακάλυπτο μεγάλο μέρος εργαζομένων, ενώ σε γενικότερο επίπεδο, από τη στιγμή που έδωσαν την δυνατότητα του βέτο στους εργοδότες, δεν εξασφαλίζεται η υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ, ενώ σε πολλούς κλάδους δεν υπάρχει ΚΣΕΕ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψήφισε πρόσφατα, μαζί με την Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και την Ένωση Κεντρώων, τροπολογία, με την οποία βάζει σε εφαρμογή τον νόμο Βρούτση 4172/13, που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ορίζει ότι ο κατώτερος μισθός θα ορίζεται με απόφαση του υπουργού εργασίας και θα είναι αυτός που θέλουν οι εργοδότες.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, απέρριψαν, ακόμα μια φορά την πρόταση νόμου των 530 συνδικάτων, ανάμεσά τους και του ΕΚΝΛ, την οποία κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, με την οποία προβλέπεται, άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση του νόμου Βρούτση 4172/13, επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και Συμβάσεων όπως ίσχυε πριν το 2010.
Αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν διαρκώς πως η ανάπτυξη τους, δεν είναι για τους εργαζόμενους, αλλά για το μεγάλο κεφάλαιο, αυτό μας δείχνουν και οι κλάδοι που βρίσκονται σε ανάπτυξη (τρόφιμα, τουρισμός, τηλεπικοινωνίες, ιδ. υγεία).
Ούτε θα έχουμε κανένα όφελος, από την αυξανόμενη εμπλοκή της Ελλάδας, με ευθύνη της κυβέρνησης, στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, Ρωσίας, Κίνας, που αφορούν την μοιρασιά των ενεργειακών πηγών, των αγορών, ούτε από την εγκατάσταση αμερικανονατοικών βάσεων στη Λάρισα και σε όλη τη χώρα. Ισα-ίσα, μεγαλώνει ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου, που φέρνει νεκρούς, καταστροφές και προσφυγιά.


Με βάση αυτή την κατάσταση, το Δ.Σ του ΕΚΝΛ, είχε αποφασίσει 24ωρη πανεργατική απεργία, αρχικά για τις 8/11 και στη συνέχεια την μεταθέσαμε για τις 14/11, μετά την απόφαση που πήρε και το ΕΚΑ, μαζί με άλλα 17 Ε.Κ, 9 Ομοσπονδίες και 250 εργατικά σωματεία, με δεδομένο ότι η Ε.Ε της ΓΣΕΕ είχε απορρίψει την πρόταση για απεργία, γιατί δεν θέλει να αναπτυχθεί ουσιαστικά αγώνας απέναντι την συνεχιζόμενη αντεργατική επίθεση, αλλά να προσαρμοστεί η εργατική τάξη στην άθλια ζωή που μας επέβαλαν.
Ωστόσο η δημιουργία αυτού του μεγάλου απεργιακού μετώπου, με αποφάσεις 19 Ε.Κ, 8 Ομοσπονδιών και 250 περίπου σωματείων, ανάγκασε την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ σε μία συνεδρίαση “μνημείο εργατοπατερισμού”, να πάρει απόφαση για απεργία στις 28/11, όχι γιατί την ήθελε, αλλά για να διασπάσει το ενιαίο απεργιακό μέτωπο και να την υπονομεύσει, αφού οι εργοδοτικοί-κυβερνητικοί συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ, έλεγαν ταυτόχρονα ότι η απεργία έφαγε τα ψωμιά της.
Μετά απ’ αυτήν την εξέλιξη και με δεδομένο ότι το ΕΚΝΛ, όπως και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που είχαμε αποφασίσει 24ωρη απεργία στις 14/11, θέλουμε ένα ενιαίο πανελλαδικό απεργιακό μέτωπο, παρά το άθλιο υπονομευτικό παιχνίδι των εργοδοτικών-κυβερνητικών συνδικαλιστών στην ΓΣΕΕ και αλλού, το Δ.Σ του ΕΚΝΛ αποφάσισε, να μεταθέσει την ημερομηνία της πανεργατικής απεργίας για την Τετάρτη 28/11 και την απεργιακή μας συγκέντρωση στις 10.30 π.μ, στην Κ Πλατεία.
Καλούμε την εργατική τάξη του Ν. Λάρισας, να μην δείξει καμία εμπιστοσύνη στους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια οργάνωσης και αγώνα των εργατοϋπαλλήλων και να πάρει μαζικά μέρος στην απεργία και στην συγκέντρωση του ΕΚΝΛ, με τα παρακάτω βασικά αιτήματα:
* Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους. Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.
* Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο-5θήμερο35ωρο.
* Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
* Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, στο 80% του κατώτερου μισθού.
* Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να σταματήσουν οι διώξεις!
* Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
* Απαιτούμε υποδομές εδώ και τώρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης.
* Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν ανεχόμαστε να γίνει η Λάρισα και χώρα μας μια τεράστια αμερικανονοατοική βάση-ορμητήριο πολέμου.

τυρναβος, google

κατσάνης, youtube.com


Pin It on Pinterest