Θανάτωση 2.000 αλεπούδων για την αξιολόγηση των εμβολιασμών της άγριας πανίδας

Ολοκλήρωση εμβολιασμών φθινοπωρινής εκστρατείας 2018.
Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών της άγριας πανίδας.

Η 9η εκστρατεία για τον από του στόματος εμβολιασμό των ζώων της άγριας πανίδας έναντι του ιού της Λύσσας για το φθινόπωρο 2018 έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις ΠΕ που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εμβολιασμών.

Πληροφορίες για τη Λύσσα

Το Πρόγραμμα Αξιολόγησης της Αποτελεσματικότητας των Εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας που ακολουθεί την φθινοπωρινή εμβολιακή καμπάνια του 2018 ξεκινά ένα μήνα μετά από την ολοκλήρωση των εναέριων ρίψεων εμβολίων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα Εφαρμογής του Προγράμματος.

Οι βασικές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθορίζονται στην υπ’ αριθµ. 3336/121853/11.09.2018 Απόφαση.

Σύμφωνα με  σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, ο αριθμός αλεπούδων που πρέπει να συλλεγούν ανά ΠΕ προκύπτει από τη διαφορά του ετήσιου στόχου (4 αλεπούδες ανά 100km2 -για 2 εµβολιακές καμπάνιες-) αφαιρώντας τον αριθμό αλεπούδων που προσκομίσθηκαν προς εξέταση στο ΕΕΑ για την ενεργητική επιτήρηση της εµβολιακής καμπάνιας της άνοιξης 2018.

Το πρόγραμμα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών ξεκινά στις:

  • Στις 16.11.2018 στις ΠΕ Δράµας, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης.
  • Στις 28.11.2018 στις ΠΕ Καστοριάς, Φλώρινας, Καβάλας, Σερρών, Πέλλας, Κιλκίς, Χαλκιδικής.

Το πρόγραµµα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών ξεκινά για τις υπόλοιπες ΠΕ, ως ακολούθως:

  • Στις 01/12/2018 στις ΠΕ Ευρυτανίας (τµήµα), Άρτας, Πρεβέζης (τµήµα), Αιτωλοακαρνανίας (τµήµα), Ιωαννίνων
  • Στις 07/12/2018 στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Τρικάλων, Κοζάνης, Γρεβενών, Πιερίας, Λάρισας.

Προκειμένου να εξάγονται αξιόπιστα συμπεράσματα αναφορικά με την επιτυχία των εμβολιασμών έχει ιδιαίτερη σημασία η συλλογή ενήλικων ζώων, αναφέρει το έγγραφο της Γεν. Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.

Σε όλες τις ΠΕ το Πρόγραμμα θα διαρκέσει για δύο (2) μήνες κατόπιν της έναρξής του, ενώ υπάρχει πιθανότητα παράτασης αναλόγως της πορείας συλλογής δειγμάτων.

Η περιοχή εμβολιασμού επισημαίνεται με μπεζ χρώμα (εντός και εκτός κόκκινων κύκλων) και συμπίπτει με τις περιοχές συλλογής δειγμάτων ενεργητικής επιτήρησης μετά την εμβολιακή καμπάνια του φθινοπώρου 2018.

dasarxeio.com