Τοποθέτηση του Τάσου Τσιαπλέ, για τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2019

Τοποθέτηση του Τάσου Τσιαπλέ, εκ’ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, για τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2019

Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, που εκλεγήκαμε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας για το 2019 και τον καταψηφίζουμε, γιατί:
Και τούτος, όπως και οι προηγούμενοι, είναι αντιλαϊκός και εναρμονισμός με την πολύπλευρη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος του εισοδήματος και των αυξημένων αναγκών της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών, ενώ στηρίζει κυρίως σχεδιασμούς του κεφαλαίου σε περιφερειακό επίπεδο, όπως γίνεται και με το ΕΣΠΑ.
Δεν καταρτίσθηκε με βάση τις μεγάλες ανάγκες ουσιαστικής ανακούφισης των εργαζομένων και των φτωχών λαικών στρωμάτων από την άγρια φοροληστεία και την μείωση μισθών, συντάξεων, εισοδήματος γεωργοκτηνοτρόφων, μικρών ΕΒΕ, ούτε για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε έργα υποδομής για τις λαικές ανάγκες της Θεσσαλίας, ούτε για την κάλυψη των αναγκών με μόνιμο προσωπικό στην περιφέρεια.
Η Περιφερειακή Αρχή, όχι μόνο δεν διεκδικεί ουσιαστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και απόδοση όλων των παρανόμως παρακρατηθέντων κονδυλίων από προηγούμενους κρατικούς προϋπολογισμούς, του Π.Δ.Ε, με αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, με το σταμάτημα της πληρωμής του 2% του ΑΕΠ από την κυβέρνηση στο ΝΑΤΟ για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά αποδέχεται, όπως και όσοι ψηφίζουν λευκό, τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και ας γκρινιάζουν –δήθεν- γιατί –όπως λένε – ούτε έργα, ούτε υπηρεσίες, ούτε καν τα λειτουργικά έξοδα δεν θα μπορούν να καλύψουν, αλλά δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Από μόνη της η Περιφερειακή Αρχή, πετσόκοψε τις απαιτήσεις της από την κυβέρνηση, στέλνοντας το σχέδιο Προϋπολογισμού, για προέγκριση στο Οικονομικό Παρατηρητήριο.
Καταρτίσατε και αυτόν τον προϋπολογισμό, με βάση τις κατευθύνσεις του επίσης ταξικού αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού και των Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και 2019-2022, που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο και τα ματωμένα υπερπλεονάσματα που στοχεύει η κυβέρνηση για τα επόμενα 4 χρόνια. Με τις οδηγίες της κυβέρνησης και της Ε.Ε, για μείωση δαπανών, βελτίωση της αποδοτικότητας της δημοσιονομικής διαχείρισης με όσο το δυνατό μικρότερη δέσμευση πόρων, για την μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, και την στήριξη επενδύσεων.
Υπηρετείτε και με τον προϋπολογισμό, την νέα αντιδραστική διοικητική μεταρρύθμιση ”Κλεισθένης 1”, αποδεικνύοντας ότι η «αντίθεσή σας» σ’ αυτήν, ήταν υποκριτική.
Τα έσοδα των 154 εκ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός της περιφέρειας, είναι κατά κύριο λόγο από το λεηλατημένο εισόδημα των εργατικών-λαικών οικογενειών, που αυτά χρηματοδοτούν τον κρατικό προϋπολογισμό, αντί να προέρχονται από την φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου. Μάλιστα εμφανίζει και πλεόνασμα 12 εκ. ευρώ, ενώ θα μπορούσαν μ’ αυτά να δωθούν για κοινωνική πολιτική ή για έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας.
Το μεγάλο κεφάλαιο που εξακολουθεί να απολαμβάνει από την κυβέρνηση φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις μέσω της διάθεσης των φόρων που ο λαός πλήρωσε με άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις και μέσα από το ΕΣΠΑ, στηρίζεται και μέσα από τον προυπολγισμό της Περιφέρειας, αφού από τα 154 εκ. των προβλεπόμενων εξόδων της Περιφέρειας, τα 80 εκ. ευρώ περίπου, αφορούν επενδύσεις – έργα με κριτήρια που συμφέρουν το κεφάλαιο, αφορούν τους αναπτυξιακούς στόχους του, όπως τέθηκαν στο αναπτυξιακό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν πέρσι στη Λάρισα κυβέρνηση-περιφέρεια.
Οι πόροι που διαχειρίζεται η Περιφέρεια από ΕΣΠΑ, Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ΠΔΕ και άλλες πηγές, δεν είναι ευκαταφρόνητοι. Όμως αυτοί, κατά κύριο λόγο κατευθύνονται άμεσα ή έμμεσα στην ανάπτυξη και στήριξη της επιχειρηματικότητας. Π.χ. το 70% περίπου του ΠΕΠ, πάει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας άμεσα ή έμεσσα, το 90% του Π.Α.Α, το ίδιο.
Αντίθετα τα έργα και οι υποδομές για τις λαικές ανάγκες, χωρίς να χρυσοπληρώνονται, δεν είναι στις προτεραιότητές σας. Δίνετε χρήματα για έργα που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ. σχέδια αστικής ανάπλασης), αλλά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που αποδεδειγμένα είναι ανοχύρωτες πολλές περιοχές και πλημμυρίζουν, με σοβαρές καταστροφές, γίνονται με το σταγονόμετρο.
Το ίδιο ισχύει για την αντιπυρική και την αντισεισμική προστασία που τα περισσότερα δημόσια κτίρια και πολλά περισσότερα ιδιωτικά δεν έχουν καν ελεγχθεί. Το ίδιο ισχύει με τις μεγάλες ελλείψεις σε σπουδαστικές-φοιτητικές εστίες σε όλες τις θεσσαλικές πόλεις, σε παιδικούς σταθμούς, με την άσχημη κατάσταση επαρχιακών δρόμων.
Όμως αυτά δεν είναι επιλέξιμα, γιατί δεν έχουν ανταποδοτικότητα και κέρδος για το κεφάλαιο, όπως έχουν οι εθνικοί δρόμοι που με την ανοχή σας, τους γέμισαν διόδια που ληστεύουν το λαό και αναγκάζουν πολλούς να κινούνται από τους άθλιους παράδρομους του θανάτου.
Καμιά ιεράρχηση – καμία πρωτοβουλία για σχεδιασμό για τη διαχείριση υδάτινων πόρων, ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών και βιομηχανικών αποβλήτων, κλπ, έξω από τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.
Πολλές αποφάσεις που ψηφίζετε, αφορούν ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, συνεργασίες και προγράμματα με την Ε.Ε που διευκολύνουν επιχειρηματικά σχέδια, ιδιωτικοποιήσεις, ΣΔΙΤ.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2019 της Περιφέρειας Θεσσαλίας και καλεί τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, να αντιταχθούν στις πολιτικές της κυβέρνησης και της περιφέρειας, να οργανωθούν και να παλέψουν για να πληρώσει το κεφάλαιο, για ανάκτηση των απωλειών, για ζωή με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, διεκδικεί :
⦁ Την πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, όλων των αναγκών των δήμων και περιφερειών και τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Να δοθούν στους δήμους και στις περιφέρειες, όλα τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά από το κεντρικό κράτος. Πρόσθετα μέτρα στήριξης ορεινών και νησιωτικών περιοχών.
⦁ Να αυξηθεί στο 45% η φορολογία των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων, κυρίως της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, του μεγάλου κεφαλαίου. Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, άμεση μείωση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αύξηση στα είδη πολυτελείας. Να καταργηθεί ΕΝΦΙΑ.
⦁ Την κατάργηση του αντιλαϊκού πλαισίου λειτουργίας της Τ & Π Διοίκησης (Καποδίστρια, Καλλικράτη, Κλεισθένη), των μνημονιακών κατευθύνσεων και εφαρμοστικών νόμων, που επιβάλουν ανταποδοτική και επιχειρηματική λειτουργία της, την κατάργηση του οικονομικού παρατηρητηρίου και του καταναγκασμού κατάθεσης των όποιων αποθεματικών των δήμων, στην Τράπεζα της Ελλάδας.
⦁ Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων όπως ορίζουν οι μνημονιακές πολιτικές. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρη στελέχωση όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας, με προσλήψεις προσωπικού, πλήρους και σταθερούς εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
⦁ Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού. Διεκδικούμε αποκλειστικά σύγχρονο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας, με πλήρη χρηματοδότηση απ’ το κράτος, με μαζικές προσλήψεις προσωπικού πλήρους και σταθερής εργασίας.
⦁ Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων στους ιδιώτες, των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Περιφέρειας και Δήμων.
⦁ Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα, ρύπανση και μόλυνση του αέρα, του νερού, του περιβάλλοντος γενικότερα, της μεγάλης έκτασης βιομηχανικών και άλλων τεχνολογικών ατυχημάτων. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, χωρίς επιβάρυνση του λαού.
⦁ Διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαικές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Είμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, στην μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαικών οικογενειών μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, στις ΣΔΙΤ, στις συμβάσεις παραχώρησης.
⦁ Λέμε όχι στην παραχώρηση δημόσιας-δημοτικής γης και υποδομών σε επιχειρήσεις και για επιχειρηματική δραστηριότητα. Διεκδικούμε την αξιοποίηση τους για κάλυψη των λαικών αναγκών σε σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, για δημόσιες υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, πάρκα και ελεύθερους χώρους.