Τύρναβος: Σε αναμονή για την τελική υπογραφή από ΑΑΔΕ οι αμβυκούχοι


Μέχρι το μεσημέρι θα έχει αποσταλεί το σχετικό έγγραφο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που θα δίνει; το πράσινο φως για την απόσταξη του τσίπουρου από τους διήμερους παραγωγούς. Αν και πάλι η πρόσπαθεια για εξεύρεση λύσης πέσει στο κένο, προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις δυναμικά.

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου ο Νίκος Παπαδόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας δήλωσε:
«Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών σχετικά με το φλέγον ζήτημα της απόσταξης του τσίπουρου που αφορά τουςδιήμερουςαποσταγματοποιούςκαι κατ’επέκταση της παραγωγής κρασιού ιδιωτικής κατανάλωσης που αφορά τους αμπελοκαλλιεργητές, δίνεται λύση,κατ’ εξαίρεση για τη φετινή και μόνο περίοδο, σε ότι αφορά τις ποσότητες των σταφυλιών που έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιηθούν από τους ίδιους τους αμπελοκαλλιεργητές για την παραγωγή κρασιού ιδιωτικής κατανάλωσης αλλά και για τους διήμερους με σκοπό τηναπόσταξη στέμφυλων.
Έτσι λοιπόν παρέχεται για φέτος η δυνατότητα στην προβλεπόμενη υποβολή ή και τροποποίηση των υποβληθέντων δηλώσεων συγκομιδής, οι παραγωγοί να καταχωρίσουν στην «οινοποίηση από τον δηλούντα», ποσότητα σταφυλιών άνω των 1700 κιλών, για την παραγωγή 10 εκατόλιτρων οίνου για ιδιωτική κατανάλωση.
Αξίζει να σταθούμε στην διάθεση του Υπουργού ΑΑΤ κ.Στ.Αραχωβίτηκαι της Υπουργού Οικονομικών κα.Κ.Παπανάτσιου να εγκύψουν στο πρόβλημα δίνοντας λύση για φέτος, με την προϋπόθεση όμως από του χρόνου οι αμπελουργοί να εναρμονιστούν στα νέα δεδομένα που θέτει ο ευρωπαϊκός κανονισμός.
Τόσο το κρασί όσο και το τσίπουρο αποτελούν για εμάς σημαντικά κεφάλαια τα οποία ωφελούν σε μεγάλο βαθμό την τοπική κοινωνία».

Για να προχωρήσει το ζήτημα και να λάβουν τις άδειες οι αμβυκούχοι από το Τελωνείο εκκρεμεί η σχετική υπογραφή από την ΑΑΔΕ. Αυτό περιμένουν οι αμπελουργοί και να δουν αν τελικά θα δοθεί το πράσινο φως για τα 4 διήμερα που ζητούν, ανέφερε στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρώην πρόεδρος Αμβυκούχων Τυρνάβου Τάκης Παπαφίγγος.

Την Κυριακή συναντήθηκαν στον Τύρναβο αμβυκούχοι από όλη την Ελλάδα και αποφάσισαν ότι θα παραμείνουν στο κέντρο του Τυρνάβου με τα τρακτέρ για όσο χρειαστεί μέχρι να δοθεί η λύση που ζητούν.

Πηγή: ert.gr

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google