Κέλλας: «Τεράστια η ευθύνη της διαχείρισης πληροφοριών»


Σε ημερίδα των Δικηγορικών Συλλόγων Εφετείου Λάρισας και της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε

«Η δημοσιογραφία επιτελεί αναντίρρητα ένα εξαιρετικά πολύτιμο έργο, που είναι η εύρεση, η διαχείριση και η αξιοποίηση της πληροφορίας. Ειδικότερα, στη σημερινή εποχή, της παγκοσμιοποίησης των πληροφοριών και της ταχύτατης διάχυσής τους μέσω του διαδικτύου, η διαχείριση και η αναμετάδοσή τους συνιστά μεγάλη ευθύνη.
Κάποτε ένας Καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας, εγνωσμένου κύρους, είχε υποστηρίξει πως μέσα από τη διαχείριση και τη μετάδοση των πληροφοριών αναδεικνύονται οι καλούμενοι “καθοδηγητές γνώμης”, οι “opinion leaders”, τους οποίους δύνανται να αποτελέσουν, τόσο οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, όσο και αυτοί που αποκτούν δημόσιο βήμα, για να εκφράσουν τις απόψεις τους μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Συνεπώς, η δημοσιογραφία προσλαμβάνει πολλαπλές διαστάσεις και απεριόριστη θεματολογία, αλληλεπιδρώντας διαρκώς με τους αποδέκτες των πληροφοριών, που είναι οι πολίτες, το εκλογικό σώμα και η κοινωνία συνολικά, τόσο σε διεθνές, όσο και σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο».
Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, σε ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από τους Δικηγορικούς Συλλόγους Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας και την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Ευβοίας, με θέμα «Προσωπικά δεδομένα και δημοσιογραφία», προσθέτοντας:
«Κατ’ επέκταση, η προστασία των προσωπικών δεδομένων ανάγεται σε ένα διαρκές πεδίο, το οποίο η δημοσιογραφία πρέπει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά, φιλτράροντας και επαληθεύοντας τις πληροφορίες, προτού δημοσιοποιηθούν και γίνουν είδηση.
Πρόσφατα, δε, είδαμε στον δημόσιο διάλογο και σε πολιτικό επίπεδο πως η πολιτική έχει εντάξει στο λεξιλόγιό της τον όρο των ψευδών ειδήσεων, ο οποίος χρησιμοποιείται σε ορισμένες περιπτώσεις αφειδώς είτε και στοχευμένα ως μέσο προσβολής του αντιπάλου.


Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο, στο οποίο η δημοσιογραφία διασταυρώνεται με την έννομη τάξη, αφού η αντίδραση σε ψευδείς ειδήσεις είναι πολιτική είτε και νομική. Το δεύτερο επίπεδο είναι το αμιγώς προσωπικό, με όλες τις προεκτάσεις που μπορεί να προσλάβει η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων, προκαλώντας ακόμη και την εμπλοκή της Δικαιοσύνης.
Συνεπώς, φρονώ ότι η σημερινή ημερίδα συνιστά ένα σημαντικό πλαίσιο διαλόγου και για τα δύο μέρη των συνδιοργανωτών, το οποίο θα οδηγήσει σε κρίσιμα συμπεράσματα για την αποτελεσματική λειτουργία της δημοσιογραφίας και τη θωράκιση της κοινωνίας και των ίδιων των δημοσιογράφων, σε σχέση με την εμβάθυνση και την ανάπτυξης της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας».
Ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και την ερώτηση που υπέβαλε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας:
«Ευκαιρίας δοθείσης, θα ήθελα να συγχαρώ δημόσια τον Δικηγορικό Σύλλογο της Λάρισας για την κινητοποίησή του σε σχέση με την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης της Δικαιοσύνης από δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους καθώς και την πρωτοβουλία του για τη συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου.
Προσωπικά, έθεσα και τα δύο ζητήματα στον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης με σχετική ερώτηση, τονίζοντας τις απαράδεκτες συνθήκες, τις οποίες αντιμετωπίζετε όλοι σας καθημερινά, και επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο Σύλλογος εισφέρει ετησίως 80-100.000 ευρώ στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων, τα οποία, ωστόσο, δεν αξιοποιούνται για τη συντήρηση του Μεγάρου. Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απάντηση του Υπουργού και θα σας την κοινοποιήσω άμεσα, όταν μου δοθεί»

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google